0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNaučimo otroke skrbeti za okolje

Naučimo otroke skrbeti za okolje

MORDA VAS ZANIMA

Že nekateri odrasli so se težko prilagodili ločevanju odpadkov in ekološkem načinu življenja, kako je šele z otroci? Pravijo, da so otroci bolj dovzetni za spremembe, ali je to res pa se prepričajte sami.

- Oglas -

Vsakodnevno količina odpadkov narašča, kar ste zagotovot tudi sami opazili, ko jih odnašate v zabojnike. In temu primerno se tudi vedno bolj spreminja sam odnos do odpadkov in njihovega ločevanja in to na bolje. Ljudje smo vse bolj ozaveščeni o ekološkem »načinu« življenja in vedno več je tistih gospodinjstev in posameznikov, ki so odpadke pričeli ločevati. Čemu je sploh potrebno ločevanje? Zato, ker smeti predstavljajo osnovno surovino za proces predelave in morebitne ponovne uporabe.

Eko otrociO ločevanju odpadkov je že ogromno napisanega. Osnova ločevanja so zabojniki. Potrebujemo štiri različne zabojnike za različne skupine odpadkov- papir, embalaža, biološki odpadki in steklo. Da se ne bi več zgovarjali na pomanjkanje prostora je sodobna industrija uspešno pričela izdelovati tudi take zabojnike s štirimi prekati, katere je mogoče umestiti še v tako majhen prostor –torej nimate več razlogov za izgovore. Druga možnost je tudi ta, da imamo za papirnate odpadke papirnato vrečko, za biološke razgradljivo vrečko in za plastične izdelke plastično vrečko. Vse vrečke lahko nato napolnjene ustrezno zavrzete v za to namenjene javne zabojnike, ki se sedaj nahajajo že skoraj na vsakem koraku.

Otroke je potrebno na eko stil življenja pričeti navajati že od malih nog, ko se zavedajo kaj jim skušamo povedati. Samo na tak način se bodo dejansko ne samo naučili ločevati odpadke ampak jim bo to podzavestno postala vsakodnevna rutina. V predšolskem obdobju se otroku oblikujejo temeljne kulturne, delovne in socialne navade in ravo zato to obdobje ponuja ogromne možnosti, da v tem času otroku privzgojimo načela dobre okoljske vzgoje in odgovornega ravnanja z odpadki.  V nekaterih vrtcih po Sloveniji v ta namen že potekajo »priprave« na eko stil življenja, saj so vzgojiteljice skupaj z otroki že pripravile in zanimivo opremile koše tako, da kar kličejo po ločenem zbiranju odpadkov. Dokazano na še večji uspeh deluje, če so na zabojnikih zanimivo in ilustrativno prikazani simboli, ki hkrati nakazujejo na to kakšni odpadki sodijo v kakšen koš.  Za vsak koš posebej naj otroci sami narišejo risbico z izdelki, ki sodijo v posamezen koš.

- Oglas -

Če gre za otroke mlajše starosti, pa naj na primer le –ti s prstnimi barvami narišejo risbico za papir v eni barvi in v drugi barvi risbico za embalažo, in podobno. Predlagamo, da uporabite enake barve, kot so na zabojnikih. Risbico potem skupaj z otroci prilepite na izbran koš in otroci bodo natančno vedeli, kam kaj sodi. Otroci dokazano zelo radi sodelujejo pri ločevanju odpadkov, saj je to za njih neke vrste uganka in ob pravilni izbiri jih seveda moramo nagraditi s pohvalo, ob več pravilno napolnjenih koših pa tudi npr. s knjigico ali z družabno igro na temo varovanja okolja in ekološkega stila življenja. Primer ustrezne in hkrati zelo lepe pravljice za otroke, ki govori o sožitju z naravo, je »Kdo je napravil Vidku srajčico« ali »Čas brez vode«. Tudi knjiga »10 stvari, ki jih lahko naredim za lepši svet« jim bo zagotovo zanimiva in bo pričarala nasmeške na njihove obraze. Sama pot do tega, da otroci ločevanje sprejmejo in postane to njihov način življenja je prav gotovo vzgojno zelo zahtevna. Pri tem je zelo pomembno veliko razumevanja in, da stvar ter učenje temelji predvsem na praktičnem delu in vsebuje kar se da malo teorije, saj zna biti ta zelo nezanimiva.

Kako naj bi izgledalo to v praksi? Otrokom v obliki nekakšnih preizkusov  na primer pokažemo katere stvari gnijejo, kateri odpadki v zemlji onesnažujejo okolje, kaj spreminja obliko in podobno.  Samo na tak in podoben način bodo otroci deležni nekega doživetja in bodo dejansko dojeli predstavo o nujnosti ekološkega načina življenja in s tem povezanega ločevanja odpadkov. S tem bodo otroci namreč doumeli, da stvari, ki ne razpadejo okolje onesnažujejo in dojeli pomembnost ločevanja. Poleg ločevanja odpadkov pa med eko stil življenja uvrščamo tudi neke ostale stvari v vsakodnevnem življenju. Tudi slednje je priporočljivo že v zgodnjih letih približati otrokom.

Naučite otroka varčevati z energijo

Z otrokom napišite ali narišite (odvisno od starosti otroka) seznam naprav doma, ki potrebujejo ekeltrično energijo za delovanje. Ker je kar nekaj takih naprav, jih razdelite glede na kriterij koliko električne energije porabijo za svoje delovanje. Ob tem otrokom razložimo pomembnost varčevanja z elektriko. Zagotovo vas bo otrok všprašal zakaj? Temu sledi zato, ker lahko elektrike zmanjka in tudi zato, ker to veliko stane. Otroka vedno nagradite s pohvalo ko stori kaj dobrega v ta namen – ugasne luč, ko zapusti prostor, zapre vrata hladilnika,…Tudi vi lahko pripomorete k varčevanju z energijo in sicer že s tem, da v stanovanju namestite varčne sijalke, ki bodo namestile navadne žarnice.

Naučite otroka varčevati z vodo

Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji porabi na dan ogromno količino vode. Veliko je porabi ravno zaradi nepremišljenega ravnanja. Veliko lahko prihranimo pri umivanju zob ali rok. Otroku pokažite kako naj malo odpre vodo in kako naj med ščetkanjem zob ali miljenjem rok, zapre vodo. To bo najverjetneje še lažje, če bomo ob menjavi pipe mislili tudi na to, kako bi vodo najhitreje odprli ali zaprli. Otroci se zelo radi kopajo. Poskusite se z otrokom pogovoriti o tem, da kopanje porabi veliko vode in, da se je bolje večkrat tuširati in bolj poredko kopati. Če ne gre drugače, naredite v kopalnici tabelo, v  katero vpisujete ali lepite nalepke, kdaj pride na vrsto tuširanje in kdaj kopanje.

Podali smo vam nekaj koristnih nasvetov kako otroku približati ekološki način življenja. Seveda vse morda ne bo delovalo pri vseh otrocih enako. Vzemite te nasvete kot nekakšne smernice, katere nato glede na potrebe in interese vašega otroka, ustrezno priredite.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE