0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTo je lahko vzrok za vaše nepojasnjene težave z zdravjem in počutjem

To je lahko vzrok za vaše nepojasnjene težave z zdravjem in počutjem

MORDA VAS ZANIMA

Približno ena četrtina ljudi naj bi bila nadpovprečno občutljiva na plesen. Izpostavljenost plesni lahko pri tej skupini privede do zelo neprijetnih simptomov, na primer do nenehne utrujenosti, ponavljajočih se težav s sinusi in občutka »možganske megle«. Odkrivanje vzroka za tovrstne težave je pogosto precej težavno. Večina namreč niti ne pomisli na svoje neposredno okolje oziroma na možnost, da je za težave z zdravjem kriva plesen, saj drugi, ki se zadržujejo v istem okolju, nimajo tovrstnih težav.

- Oglas -

Pomemben indikator, ki nakazuje, da je v ozadju najverjetneje prav plesen, je povezan z začetkom pojavljanja simptomov. Če so se začeli simptomi pojavljati kmalu po selitvi v novo stanovanje ali če jih doživljate samo med delovniki, ne pa tudi ob koncu tedna, je lahko to znak, da je kriva prav plesen.

Zakaj je plesen problematična?

S plesnijo smo obdani na praktično vsakem koraku, vendar je treba pri tem upoštevati, da ni vsaka plesen škodljiva. Problematična je predvsem plesen, ki se razvije v vlažnih delih stavb. Tovrstna plesen pogosto tvori zelo škodljive mikotoksine, ki so še posebej problematični za ljudi, pri katerih je mogoče govoriti o izraziti občutljivosti na plesen. Mikotoksini lahko poškodujejo možgansko tkivo, celične membrane in mitohondrije – membranske celične strukture, ki so nujne za zagotavljanje energije našim celicam. Tako ni presenetljivo, da je ena od najpogostejših težav, povezanih z izpostavljenostjo mikotoksinom, kronična utrujenost.

Plesen

Najpogostejši simptomi preobčutljivosti na plesen

Poleg že omenjenih simptomov, torej »možganske megle«, pomanjkanja energije in težav s sinusi, lahko izpostavljenost mikotoksinom pri preobčutljivih ljudeh povzroča ogromno dodatnih težav. Pogoste so denimo težave z glavoboli in omotičnostjo. Obenem se lahko pojavijo bolečine v sklepih in drugih delih telesa. Med simptomi, ki pričajo o preobčutljivosti na mikotoksine, pa se pogosto pojavljajo tudi depresivno razpoloženje, tesnobnost, težave z dihanjem, kronični kašelj, težave z ravnotežjem, razdražene oči in astmatični napadi.

- Oglas -

Odkrivanje in odstranjevanje plesni

Plesen v prostoru je včasih zelo očitna, spet v drugih primerih pa jo je je precej težje odkriti, kar oteži odkrivanje vzroka za težave. V osnovi je seveda pomembno, da ste pozorni na morebitne vidne sledi plesni po zidovih. Obenem pa ne zanemarite nenavadnih vonjav in poskušajte najti vzrok zanje. Posredni znak za to, da je v objektu najverjetneje prisotna plesen, so izlivi vode v preteklosti, ki niso bili ustrezno sanirani. Plesen se lahko tako skriva tudi v zidovih (če je prišlo denimo do puščanja cevi), pod stenskimi tapetami, laminati ipd. Najbolj zanesljiva pot je testiranje prisotnosti plesni, za kar lahko poskrbijo strokovnjaki. Nato pa je seveda potrebna odstranitev morebitne plesni oziroma zamenjava elementov, na katerih se je pojavila plesen (če plesni ni mogoče odstraniti).

Najkoristnejši dodatki za razstrupljanje

Odstranjevanje plesni je vsekakor osnova, toda to še ne pomeni, da lahko pričakujete, da se bosta vaše zdravje in počutje izboljšala praktično čez noč – razen če ste bili plesni izpostavljeni le krajši čas. V primeru dolgotrajnejše izpostavljenosti mikotoksinom je dolgotrajnejše tudi »okrevanje«. Telo se mora namreč znebiti ostankov mikotoksinov. Za omilitev simptomov je praviloma potreben vsaj en mesec. Celoten proces razstrupljanja pa lahko nato traja več mesecev. Ta proces lahko z nekaterimi dodatki nekoliko pospešite, vendar je pri tem potrebna previdnost. Ena od posledic izpostavljenosti mikotoksinom je lahko namreč ekstremna občutljivost na različna prehranska dopolnila, zato je pomembno, da začnete počasi (na začetku naj bo odmerek čim nižji) in da se pred začetkom uporabe posvetujete s svojim zdravnikom.

Origanovo olje

Glutation

Glutation je najpomembnejši antioksidant v našem telesu. Gre za antioksidant, ki je izjemno uspešen pri zaščiti in spodbujanju obnove naših jeter in drugih organov. Glutation pa obenem skrbi tudi za zaščito in obnovo mitohondrijev. Ena od posledic izpostavljenosti mikotoksinom je zmanjšanje količine glutationa v telesu. Dodajanje tega antioksidanta lahko zato spodbudi učinkovitejše razstrupljanje in vam pomaga pri hitrejšem premagovanju kronične utrujenosti. Priporočljiva je uporaba t. i. liposomskega glutationa, saj lahko pri tej obliki pričakujete najučinkovitejšo absorpcijo. Priporočen dnevni odmerek znaša 100–500 mg, pri čemer je, kot že omenjeno, pomembno, da za začetek uporabite najnižji odmerek, nato pa količino prehranskega dopolnila postopoma povečujete.

Koencim Q10

Pomanjkanje energije, ki vas lahko muči še kar nekaj časa po odstranitvi plesni, je povezano s poškodbami mitohondrijev, ki so jih povzročili mikotoksini. Prav zato je lahko zelo koristna tudi uporaba koencima Q10. Gre namreč za hranilo, ki je ključno za optimalno delovanje mitohondrijev. Priporočen odmerek koencima Q10 je 100 mg/dan.

- Oglas -
Aktivirano oglje

Aktivirano oglje

Aktivirano oglje nase veže škodljive snovi, vključno z mikotoksini, zato gre za še enega od dodatkov, ki lahko prispevajo k hitrejšemu razstrupljanju telesa. Oglje lahko uporabljate samostojno ali v kombinaciji z zeolitom in glino.

Origanovo olje

Pri spopadanju z negativnimi posledicami izpostavljenosti mikotoksinom so vam lahko v pomoč tudi snovi s protiglivičnimi učinki. Pri tem imate na voljo kar nekaj odličnih naravnih možnosti. Ena od najboljših je origano oziroma origanovo olje. Uporaba origanovega olja je še posebej priporočljiva, če se spopadate s kandido, ki je lahko ena od posledic dolgotrajnejše izpostavljenosti škodljivi plesni. Priporoča se 50 mg origanovega olja enkrat ali dvakrat dnevno.

Minerali

Dodatki, kot je aktivirano oglje, so po eni strani zelo koristni za odstranjevanje mikotoksinov in drugih škodljivih snovi. Vendar pa nase vežejo tudi koristne snovi. Tako lahko telo oropajo koristnih mineralov. Prav zato je priporočljivo, da v proces okrevanja vključite tudi dodatke, ki vsebujejo esencialne minerale. Še posebej pomembni so t. i. minerali v sledovih.

Preberite tudi: Kako odstraniti plesen v stanovanju?

.

NAJNOVEJŠE