0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovRubrikePredstavljamoAli je res, da višja je vsebnost sladkorja v živilu, manj je...

Ali je res, da višja je vsebnost sladkorja v živilu, manj je to zdravo?

Vsesplošno zastraševanje pred sladkorjem je dober pokazatelj slabega razumevanja njegove vloge v kontekstu prehrane kot celote. Vemo, da sladkor sam po sebi ni škodljiv in da je neugoden učinek višjega vnosa povezan z neugodnimi izidi samo v kontekstu neuravnotežene prehrane ali ko prispeva k energijskemu presežku, pravi nutricionist Mario Sambolec.

Zato tudi vsebnost sladkorja v živilu ne odraža njegove dejanske prehranske vrednosti. Nekatere najbolj kakovostne prehranske izbire, kot je na primer sadje, vsebujejo precej sladkorja, pa tudi mlečni izdelki lahko vsebujejo precej sladkorja, a so kljub temu ena izmed boljših prehranskih izbir. In če na primer mlečnim izdelkom dodamo še probiotike ali vlaknine, bodisi v obliki sadja ali polnozrnatih žitaric, lahko prehransko vrednost le-teh še izboljšamo. Probiotični jogurt z nekaj dodanega sladkorja oziroma višjim deležem ogljikovih hidratov bo tako še vedno funkcionalno živilo, ki lahko obogati kakovost naše prehrane.

V Mercatorju so tako pripravili celo linijo mlečnih izdelkov Active Zone, ki so funkcionalne narave: od izdelkov Actyo z bifidobakterijami do takih, ki so posebej namenjeni ljudem, ki skrbno izbirajo živila na podlagi njihove prehranske sestave, tudi nižje vsebnosti sladkorja, predvsem pa z višjo vsebnostjo beljakovin.

Actiyo

“Mercatorjev beljakovinski puding Active Zone je npr. odličen vir beljakovin, saj večino energijske vrednosti v njem predstavljajo prav beljakovine (in ne ogljikovi hidrati ali maščobe).  V primerjavi z večino konvencionalnih mlečnih izdelkov ima tudi manj maščob, saj je narejen iz posnetega mleka in nima dodanih sladkorjev, temveč vsebuje samo tistih nekaj gramov naravno prisotnega mlečnega sladkorja.” Mario Sambolec, nutricionist, še pravi, da je okus sicer subjektiven, a so njemu Mercatorjevi beljakovinski pudingi Active Zone zelo všeč in jih skupaj s kakšnim kosom sadja rad uporabi kot malico ali sladico, ko potrebuje priročen ter okusen vir beljakovin.

Izdelki Mercator ActiveZone

Je pa zagotovo bolj zdravo, če skrbimo za redno vadbo. Zato vabljeni v 30-dnevni Active Zone izziv

V Mercatorju se zavedajo, kako pomembna je poleg ustrezne prehrane tudi ustrezna vadba. Zato so v sodelovanju z Mariem Sambolcem in Saro Tatalovič,  izkušenima trenerjema, pripravili 30-dnevni Active Zone izziv. Gre za premišljen izbor 30 vaj, ki se po težavnosti stopnjujejo iz tedna v teden, tako da se vanje lahko vključi vsakdo, ki bi želel od začetka graditi svojo dnevno gibalno rutino. Vaje pa so primerne tako za ženske kot za moške. Ko osvojite vseh 30 vaj, si lahko poljubno sestavite nabor tistih, ki ustrezajo vašim fizičnim potrebam. Cel sklop vaj vam je na voljo na msoseka.tv.

Prehranske nasvete je pripravil Mario Sambolec, ustanovitelj podjetja Feelgood, nutricionist MNU, PN1, ACA, trener in predavatelj Fitnes zveze Slovenije.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -