0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOmega-3-maščobne kisline: 5 razlogov, zakaj jih vaše telo obožuje

Omega-3-maščobne kisline: 5 razlogov, zakaj jih vaše telo obožuje

MORDA VAS ZANIMA

Podobno kot lahko govorimo o bolj in o manj zdravih ogljikovih hidratih, lahko tudi maščobe razdelimo na zdrave in nezdrave. Omega-3-maščobne kisline so nedvomno del prve skupine, saj so izjemno koristne za naše zdravje. Poznamo tri osnovne vrste omega-3-maščobnih kislin. To so:

- Oglas -
  • alfalinolenska kislina (ALK),
  • eikozapentaenojska kislina (EPK) in
  • dokozaheksaenojska kislina (DHK).

Omega-3-maščobne kisline so zelo pomemben gradnik maščob, ki so seveda nujni sestavni del človeškega telesa. Presežek maščob v telesu je zagotovo problematičen, vendar lahko tudi pomanjkanje povzroči nemalo težav. Maščobe namreč skrbijo za to, da naše telo ne izgubi preveč toplote, obenem pa so nujne za izgradnjo celičnih membran.

Če vaša prehrana ne vsebuje dovolj omega-3-maščobnih kislin, se lahko pojavijo najrazličnejše težave z zdravjem in počutjem. Po drugi strani pa lahko obogatitev jedilnika z omega-3-maščobnimi kislinami prispeva k precej boljšemu zdravju in počutju.

Izjemno pomembno hranilo za zdravje srca in ožilja

Bolezni srca in ožilja so eden od najpogostejših vzrokov za prezgodnjo smrt v zahodnem svetu. Težava je po eni strani povezana s čezmernim uživanjem nezdravih maščob, vendar je obenem problematično tudi dejstvo, da večina ljudi ne zaužije dovolj omega-3-maščobnih kislin. Te so namreč izjemno pomembne za zaščito našega srčno-žilnega sistema. Omega-3-maščobne kisline pomagajo pri širjenju žil, posledično pa prispevajo k znižanju krvnega tlaka. Kot je znano, je prav hipertenzija, tj. kronično povišan krvni tlak, eden od glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja.

- Oglas -

Omeniti je treba tudi dejstvo, da omega-3-maščobne kisline prispevajo k povečanju količine HDL-holesterola. Tudi v povezavi s holesterolom se je treba znebiti predsodka, da gre za snov, ki je izključno škodljiva. Drži sicer, da je presežek LDL-holesterola v telesu problematičen, vendar je po drugi strani HDL-holesterol zelo pomemben za naše zdravje. V povezavi s pozitivnim vplivom omega-3-maščobnih kislin na srčno-žilni sistem pa je treba izpostaviti tudi to, da gre za snovi, ki pomagajo pri zniževanju vrednosti trigliceridov.

Navdušujoči protivnetni učinki

Pozitiven vpliv na srce je posredno povezan tudi s protivnetnim delovanjem omega-3-maščobnih kislin. Redno uživanje hrane, bogate z omega-3-maščobnimi kislinami, lahko namreč upočasni nastajanje različnih molekul, ki povzročajo vnetja, vključno s citokini. Seveda pa je protivnetno delovanje omega-3-maščobnih kislin zaslužno še za številne druge blagodejne učinke. Kronična vnetja v telesu so namreč tesno povezana z najrazličnejšimi zdravstvenimi težavami oziroma z resnimi boleznimi. Omega-3-maščobne kisline lahko zaradi protivnetnih učinkov med drugim pomagajo pri artritisu.

Viri omega-3

Zaveznice v boju s suho kožo

Uživanje omega-3-maščobnih kislin lahko koristi tudi vaši koži, posebej če se spopadate z zelo suho, srbečo kožo. Gre namreč za snovi, ki pomagajo pri krepitvi kožne bariere. Koža lahko tako zadrži vlago, posledično pa ni nevarnosti za pretirano izsušitev. Obenem je zagotovljena boljša zaščita pred dražečimi snovmi. Koža je tako manj občutljiva. Omega-3 lahko pomagajo tudi pri kožnih težavah, kot sta luskavica in atopijski dermatitis. Poleg tega pa učinkujejo preventivno, in to celo pri otrocih.

Agilni možgani in boljše razpoloženje

Kognitivne težave, ki pogosto spremljajo staranje, niso vedno neizogibno dejstvo, ki ga je treba preprosto sprejeti. Drži sicer, da na nekatere vidike tega procesa ne moremo vplivati neposredno, vendar je »kognitivno pešanje« v večini primerov vsaj deloma povezano z nezdravimi navadami. Mednje sodi tudi pomanjkanje omega-3-maščobnih kislin v prehrani. S povečanjem vnosa lahko tako zmanjšate tveganje za Alzheimerjevo bolezen in sorodne težave.

- Oglas -

Omega-3-maščobne kisline so zelo pomembne tudi za otroke. Pomanjkanje lahko namreč poveča nevarnost za motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (»ADHD«). Poleg tega pa gre za snovi, ki so tesno povezane z našim razpoloženjem. Če ne uživamo dovolj omega-3-maščobnih kislin, se poveča tveganje za depresijo. Po drugi strani pa lahko povečanje vnosa pomaga pri spopadanju z omenjeno diagnozo.

Naravna zaščita za vaše oči

Omega-3-maščobne kisline spodbujajo nastajanje tankega zaščitnega sloja maščob, ki jih proizvajajo naše očesne žleze. Tako posredno prispevajo k zaščiti oči pred pretiranim izsuševanjem. Pogostejše uživanje omega-3-maščobnih kislin – s hrano ali s pomočjo prehranskega dopolnila – lahko celo odpravi potrebo po uporabi umetnih solz.

Dokozaheksaenojska kislina (DHK) pa je celo eden od glavnih gradnikov očesne mrežnice. Skrb za to, da zaužijete dovolj omega-3-maščobnih kislin, je zato eden od pomembnih ukrepov za preprečevanje starostne degeneracije rumene pege, ki lahko vodi do resnih poškodb oči ali celo do slepote.

.

NAJNOVEJŠE