0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaADHD - hiperaktiven otrok: Kako nam lahko pomaga ajurveda?

ADHD – hiperaktiven otrok: Kako nam lahko pomaga ajurveda?

MORDA VAS ZANIMA

Za motnjo primanjkljaja pozornosti in motnjo hiperaktivnosti (ADHD) uporabljamo v ajurvedi sanskrtski izraz (sanskrt je starodavni indijski jezik) chanchalata. Bolezen se razvije kot posledica različnih, v zahodni medicini še neraziskanih motenj v nevrološkem sistemu. Večinoma jo prepoznamo pri otrocih po simptomih, kot so nepozornost, hiperaktivnost in impulzivnost.

- Oglas -

ADHD ajurveda pozna že stoletja

Čeprav je ADHD razmeroma nov pojem na Zahodu in v zahodni medicini, pa poznamo to motnjo v ajurvedi že stoletja, njene vzroke pa lahko preprosto razložimo z ajurvedskim pristopom (fiziologijo) delovanja telesa.

V ajurvedi se v telesu prepletajo številni energetski kanali (srotāmsi), ki so povezani z delovanjem vseh organov (dhatūs). Majjā vaha srotas (nevrološki kanal) je eden izmed najpomembnejših kanalov, prek katerega pravilno delujejo mentalne funkcije, torej vsaka težava v nevrološkem sistemu hkrati vpliva tudi na delovanje našega uma.

Pri ADHD se močno povišana vāta (ena izmed treh doš – substanc, ki so po ajurvedski fiziologiji prisotne v telesu in posledično odgovorne za naše fizično zdravje in splošno psihično počutje) akumulira in »vznemiri« (sañchaya/prakopa), kar omogoča, da se razširi po nevrološkem sistemu (majjā dhātu) in se z njim tudi združi. Tako razširjena vāta hkrati negativno vpliva na delovanje majjā vaha srotas (nevrološki kanal) in mano vaha srotas (kanal uma). Substanca vāta ima mnogo lastnosti, kot so mobilnost, lahkost, hladnost, suhost, hrapavost, čistost, praznina …, zato posledično tista lastnost vāte, ki se pri otroku najbolj izraža, vpliva na to, kateri tip ADHD se bo razvil pri posamezniku.

- Oglas -

Če se poveča mobilnost (chala) vāte, postane naš otrok hiperaktiven. Povečana mobilnost in lahkost vāte se pri otroku izražata kot nenehna impulzivnost in izjemno kratkotrajna pozornost. Lastnosti, kot so suhost, hladnost in hrapavost, so odgovorne za nezrelo obnašanje; ta pojav lahko primerjamo s hladnim, suhim sadjem v hladilniku, ki nima priložnosti dozoreti do konca. Zaradi povišane lastnosti čistega in praznega nekateri otroci lahko živijo v svojem svetu in težko vzpostavijo stik z drugimi. Tako ADHD razdelimo v tri tipe podskupin: hiperaktivno-impulzivni tip, nepozorni tip in kombinirani tip.

Ko otrok postane moteč za okolico

Težave najpogosteje opazimo takrat, ko začne otrok obiskovati šolo. Otrok preveč govori in postane moteč za okolico, se dolgočasi in ne kaže nobenega zanimanja za naloge ali pa jih opravi napačno, zavrača dejavnosti, kjer je potreben miselni napor, hitro odneha, pozablja potrebščine, je motorično nemiren in nepozoren. ADHD vpliva na čustveno in socialno plat otroka ter ga močno zavira pri doseganju rezultatov v šoli. Otrok ni zmožen daljše koncentracije, je nezrel, se težko sporazumeva s sošolci, učitelji in starši ter trpi zaradi slabe samopodobe.

ADHD motnja

Vzroki za razvoj adhd (nidāna):

 • Premalo hranilnih snovi, veliko kofeina, sladkorja in čokolade ter kajenje med nosečnostjo vplivajo na centralni živčni sistem fetusa. Pretirano gledanje filmov, obiskovanje močno obiskanih krajev, kot so nakupovalna središča, ravno tako lahko vznemirita vāta došo.
 • Pitje alkohola in jemanje drog med nosečnostjo.
 • Aditivi v prehrani – sintetična barvila in konzervansi, dodani hrani, ki jo jedo naši otroci. Ravno tako lahko vplivajo aditivi, ki jih mamica zaužije med nosečnostjo oziroma dojenjem.
 • Izpostavljenost sevanju med nosečnostjo.
 • Težavni porod, prezgodnji porod, jemanje zdravil med porodom.
 • Spol: fantje so tej bolezni bolj podvrženi kot dekleta.
 • Genetski vplivi.

Simptomi in znaki ADHD (Lakshana):

 • pretirana aktivnost, govorjenje, vznemirjenost,
 • impulzivnost,
 • slaba koordinacija,
 • kratka sposobnost koncentracije,
 • nemirnost v razredu,
 • izpuščanje besed med branjem,
 • glasni smeh,
 • raje se igra z mlajšimi otroki.

Velikokrat je diagnoza ADHD napačno postavljena otrokom, ki nimajo takšnih težav, terapija z zdravili pa vpliva takrat škodljivo na njihovo rast in razvoj. Ne označujte sami svojega otroka pred drugimi kot »hiperaktivnega«, iz čisto preprostega razloga, ker ima lahko npr. učitelj znižano toleranco do bolj aktivnih otrok, ki imajo čisto normalno vāta prakruti, kar pa pomeni, da se lahko zelo hitro pojavi sum na ADHD, čeprav otrok dejansko nima nobenih težav.

Zdravljenje (Chikitsā)

Pri standardnem protokolu zdravljenja uporabljamo zdravila na podlagi različnih farmacevtskih spojin, ki na neki način »izčrpajo« otrokov živčni sistem in tako posledično umirijo otroka. Ti stabilizatorji razpoloženja pa imajo kar nekaj stranskih učinkov, kot so bolečine v trebuhu, krči v mišicah, poln nos, nagnjenost k prehladom in zaostanek v rasti. Vendar je v izjemnih primerih jemanje takšnih zdravil vseeno za določen čas neizogibno.

- Oglas -

Ajurveda skuša pri hiperaktivnih otrocih najprej umiriti vāta došo. Priporočamo masaže z zeliščnimi ajurvedskimi toplimi olji (abhyangha), različne tople in umirjajoče parne kopeli, pred spanjem pa masažo glave in stopal s sezamovim oljem. Pri otroku skrbimo tudi za redno prebavo.

Pri prehrani priporočamo dieto, ki umirja vāta došo. Obroki naj bodo kuhani in sveže pripravljeni. Uživanje hrane naj bo redno, ob pravem času, v pravilnih količinah in v primernem okolju. Izogibajte se hrane, ki je genetsko spremenjena. Sadje naj bo zrelo, sladko in sočno (sladko grozdje, mango, papaja, sladek ananas, banane, avokado, sladke pomaranče, melone, slive, češnje …). Od zelenjave se priporočajo bele buče, bučke, okra, artičoke, mladi jajčevci, korenje, rdeča pesa in sladki krompir. Mleko in mlečne izdelke naj uživa samo v dopoldanskem času. Od začimb pa komarček, janež, kardamom, kumina, ingver, cimet, sol, klinčki, gorčična semena, asafoetida. Od žit se priporoča predvsem riž basmati, ki ga kombiniramo z mung dahlom (posebna leča) in zelenjavo v okusno jed kitchari – ajurvedsko zdravilno rižoto. Od oreščkov se izogibajmo arašidom. Namočeni mandeljni ali mandljevo mleko so zelo priporočljivi. Pred spanjem pa naj otrok spije čaj, pripravljen iz četrtine čajne žličke svete bazilike (tulsi) in kurkume, ki ju zavremo v skodelici mleka.

Zdravilni napitek

Posebni zdravilni pripravek, ki ga v ajurvedi uporabljamo za umirjanje težav ADHD, je mleko iz zelišča brahmi (latinsko Bacopa monnieri), mandeljnov, dateljnov in indijskih oreščkov. Zavremo skodelico mleka z nekaj dateljni, mandeljni in indijskimi oreščki ter nato dodamo ½ čajne žličke sladkorja iz dateljnov in ¼ brahmija v prahu. Otrok naj ta napitek spije pred spanjem.

Otroci z motnjo ADHD potrebujejo nežno in ljubečo nego. Ne bodite prezahtevni, bodite mehki in vljudni; pasivno spremljajte otroka, ko korakoma izpolnjuje svoje dolžnosti. Nikoli ne recite: »Takoj vstani in pojdi v šolo!«, ampak pristopite na nežnejši način, na primer: »Dobro jutro, miško/miška, vstani in pojdi v kuhinjo na zajtrk.«

Načrtujte dnevne aktivnosti otroka. Nežno opozorite otroka, če pozabi na kakšno obveznost. Vključite ga v različne športne aktivnosti, ki ga sproščajo in razbremenijo. Predvsem pa se pogovarjajte z otrokom o njegovih čustvih in občutkih.

.

NAJNOVEJŠE