Posteljica – biološki odpadek ali podpora za mater in novorojenca?

  Naloga posteljice se običajno konča s porodom, vendar pa si v zadnjem času novopečene mamice po svetu pogosteje zaželijo, da bi jo odnesle domov.


  Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka, je ena izmed sicer še redkih porodnic v Sloveniji, ki se je odločila, da bo ob porodu shranila delček svoje posteljice, iz katerega so ji pripravili homeopatske granule. Homeopatski pripravki iz posteljice naj bi učinkovito pomirjali dojenčka in pomagali mamicam pri premagovanju težav po porodu. V znanstveni literaturi sicer trenutno še ni nobenih resnih dokazov o koristnosti uživanja lastne posteljice.

  V Sloveniji porodnice posteljico teže dobijo, saj uredba o odpadkih določa, da gre za patološki odpadek, katerega uničenje se opravi s sežigom, pri čemer izročanje in posredovanje pomenita prekršek, za katerega je lahko pravni in odgovorni osebi naložena globa.

  V novi številki revije Bodi eko tako preberite o tem, kako poteka priprava takšnih pripravkov, kakšna so tveganja in zakaj novopečene mamice  uradno ne morejo odnesti posteljice s seboj, tudi če si to želijo. >>

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  Ne zamudite zanimivih vsebin:

  Deli
  Anja Kralj
  Novinarka, ki za vas piše in spremlja zanimive tematike ter aktualne dogodke.