0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTipični simptomi pomanjkanja magnezija

Tipični simptomi pomanjkanja magnezija

MORDA VAS ZANIMA

Magnezij je mineral, ki je izjemno pomemben za naše zdravje in počutje. Še posebej velik vpliv ima na naš mišični in živčni sistem. Nezadosten vnos magnezija – ali prekomerna izguba tega minerala – lahko tako pomeni kar precej težav. Sprva so lahko simptomi pomanjkanja dokaj subtilni. Šele ko se raven magnezija v telesu neverno spusti, lahko pride do izrazitejših težav. Tako je pomembno, da znate prepoznati simptome pomanjkanja tega minerala v zgodnejših fazah. Običajno je prisotnih več različnih težav, ki morda na prvi pogled nimajo skupne povezave, dokler ne ugotovimo, da je pravzaprav pri vseh v ozadju pomanjkanje magnezija …

- Oglas -

Mišični krči, trzljaji in bolečine

Pogosto se pomanjkanje magnezija najprej odrazi na mišicah. Pojavljati se namreč začnejo krči in trzljaji. Večinoma so prisotne tudi bolečine, ki so lahko zelo hude. Če je res krivo pomanjkanje magnezija, višji odmerek običajno zelo hitro pomaga oziroma vsaj močno ublaži težave. Seveda pa obstajajo tudi drugi razlogi za pogoste mišične krče – ti so na primer včasih povezani tudi s prekomernim stresom, jemanjem določenih zdravil ali celo z nekaterimi nevrološkimi boleznimi. Čeprav obstaja torej kar nekaj možnih vzrokov, zaradi katerih imate lahko težave z mišičnimi krči, pa je prav pomanjkanje magnezija eden najpogostejši.

Tesnoba oziroma napetost in težave s spanjem

Omenili smo že, da je magnezij zelo pomemben za naš živčni sistem. Ljudje, ki jim primanjkuje omenjenega minerala, imajo tako pogosteje težave z nemirom in tesnobo. Pomanjkanje magnezija pa lahko vpliva tudi na depresivne občutke. Tako lahko včasih ljudem, ki se soočajo z določenimi razpoloženjskimi motnjami, pomaga uživanje prehranskih dopolnil na osnovi magnezija oziroma povečan vnos živil, bogatih s tem mineralom. Poleg tega pa več magnezija pogosto pomeni tudi manj težav s spanjem. Nespečnost je prav tako eden pogostejših znakov, ki kažejo, da vašemu telesu primanjkuje magnezija.

Povišan krvni tlak

Pri ljudeh, ki se soočajo s pomanjkanjem magnezija, lahko pride tudi do (kronično) povišanega krvnega tlaka. To pa seveda pomeni večje tveganje za številna srčno-žilna obolenja. Tako se včasih tudi v primeru težav s previsokim krvnim tlakom svetuje dodaten vnos magnezija.

- Oglas -

Aritmija

Med najbolj resne simptome, povezne s pomanjkanjem magnezija, zagotovo sodi aritmija oziroma neenakomeren srčni utrip. Prihaja do tako imenovanih palpitacij, nekakšnih podaljšanih odmorov med posameznimi utripi srca.

Povečana utrujenost

Opažate, da ste v zadnjem času nenavadno utrujeni? To je lahko še eden izmed simptomov pomanjkanja magnezija, še posebej če se pojavlja tudi občutek šibkosti telesa oziroma mišic. Seveda pa je lahko povečana utrujenost povezana tudi s številnimi drugimi vzroki. Med drugim je lahko to tudi znak, da vašemu telesu primanjkuje železa oziroma da ste anemični.

Katera živila vsebujejo največ magnezija?

Bi se želeli izogniti jemanju prehranskih dopolnil in pokriti potrebe svojega telesa po magneziju predvsem s prehrano? V tem primeru vam priporočamo, da uživate živila, kot so špinača, blitva, bučna semena, mandlji, avokado, fige, temna čokolada in banane. Vsa našteta živila namreč predstavljajo dober vir magnezija.

.

NAJNOVEJŠE