Zdravje & prehranaCimet za zdravje in hujšanje

Cimet za zdravje in hujšanje

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi ljudje bi na vprašanje, katera je njihova najljubša začimba, brez velikega obotavljanja odgovorili, da je to cimet. Razlog za to je seveda predvsem prijeten okus, zaradi katerega se cimet poda k številnim jedem – od jabolčnega zavitka do ovsene kaše ali celo kave. Vendar pa ni le okus tisti, zaradi katerega bi moral biti cimet redni del vaše prehrane. Gre namreč tudi za izjemno zdravo začimbo, ki vam lahko pomaga pri številnih težavah z zdravjem. Uživanje cimeta pa ima lahko zelo pozitiven vpliv tudi na tiste, ki poskušate shujšati.

- Oglas -

Cimet

Krepitev imunskega sistema

Danes se večina zaveda, kako pomemben je močan imunski sistem – in da je preventiva boljša kot kurativa. Vendar pa to še ne pomeni, da so za krepitev imunskega sistema nujna prehranska dopolnila. V obdobjih, ko želite nekoliko pomagati svojemu imunskemu sistemu, se lahko namesto tega raje nekoliko bolj osredotočite na določena živila in začimbe. Odlična izbira je zagotovo cimet, bogat vir antioksidantov, natančneje polifenolov, in drugih pomembnih snovi, ki ščitijo naše telo pred boleznimi. Cimet deluje celo protiglivično, protibakterijsko in protivirusno.

Pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja

Uživanje cimeta je lahko zelo koristno tudi za diabetike. Cimet ima pozitiven vpliv predvsem na raven hemoglobina A1C, kar pripomore k uravnavanju krvnega sladkorja. Za prve pozitivne učinke je sicer načeloma treba cimet redno uživati nekoliko dlje časa – potrpežljivost in vztrajnost sta torej ključ do uspeha.

Zmanjšanje apetita

Naš apetit je pogosto precej večji od dejanske lakote oziroma potreb našega telesa. Tako si pogosto želimo hrane, tudi ko nismo zares lačni, številka na tehtnici pa se seveda posledično vztrajno povečuje. Pri zaviranju takšnega »nesmiselnega apetita« vam lahko zelo uspešno pomaga prav cimet. Ko začutite povečan apetit, čeprav ste jedli nedolgo tega, v skodelico tople vode dodajte žličko cimeta. Premešajte in popijte. Nekaterim ljudem sicer pri tem pomaga tudi vdihovanje eteričnega olja cimeta. Ne glede na to, za katero možnost se odločite, je lahko cimet dobrodošla naravna pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov.

Preprečevanje kariesa in zobnih bolezni

- Oglas -

Ste vedeli, da se cimet včasih uporablja tudi kot sestavina zobnih past? Zaradi protibakterijskega oziroma protimikrobnega delovanja je cimet kot nalašč za preprečevanje kariesa oziroma zobne gnilobe, pomaga pa lahko tudi pri zmanjševanju tveganja za bolezni dlesni. Tako je priporočljivo, da malce cimeta dodate svoji običajni zobni pasti. Cimet pa lahko tudi primešate vodi in mešanico nato uporabite kot ustno vodico.

Pospeševanje metabolizem

To, da lahko zavre apetit, pa ni edini razlog, zaradi katerega vam lahko cimet pomaga pri hujšanju. Snovi, ki jih najdemo v cimetu, obenem tudi pospešijo delovanje vašega metabolizma in vam tako pomagajo, da hitreje »pokurite kalorije«, ki ste jih vnesli s hrano.

Izvrstna rešitev pri težavah s prebavo

S cimetom si lahko zelo uspešno pomagate tudi takrat, ko vas mučijo prebavne težave. Cimet vmešajte v vrelo vodo, da dobite nekakšen »cimetov čaj«, ki ga nato popijte. Učinek bo zelo hiter. Nekateri ljudje, ki se soočajo s Crohnovo boleznijo, poročajo, da naj bi cimet celo v tem primeru pomagal pri lajšanju neprijetnih simptomov.

NAJNOVEJŠE