0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaZnebite se plesni v pralnem stroju s temi preprostimi triki

Znebite se plesni v pralnem stroju s temi preprostimi triki

MORDA VAS ZANIMA

Življenje brez pralnega stroja se zdi danes skorajda nepredstavljivo. A čeprav je omenjena naprava nepogrešljiv del vsakdanjika, ji pogosto ne namenjamo posebne pozornosti. Tako nas lahko pojav plesni v notranjosti pralnega stroja precej preseneti, čeprav je precej pričakovana posledica neustreznega vzdrževanja. Na srečo pa vam ni treba obupovati prehitro. Namesto tega raje preizkusite eno izmed preprostih rešitev za odpravo plesni, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. Seveda pa je pomembno tudi, da pustite po vsakem pranju vratca pralnega stroja odprta, da se dobro presuši. To namreč zmanjša tveganje za pojav plesni in razmnoževanje drugih mikroorganizmov, ki so lahko potencialno škodljivi.

- Oglas -

Pralni stroj

Jabolčni kis

Zelo preprosta, a hkrati izjemno učinkovita rešitev, če ste v notranjosti pralnega stroja naleteli na plesen, je uporaba jabolčnega kisa, razredčenega s toplo vodo. Kot najbrž veste, je jabolčni kis med drugim zelo uporaben pri čiščenju – nič drugače pa ni pri čiščenju notranjosti pralnega stroja, ki ga je »napadla« plesen. Kis lahko tu pomaga tudi pri odstranjevanju škodljivih bakterij in pri dezinfekciji. Najprej zmešajte približno 1,2 litra vroče vode in 125 mililitrov kisa. Z delom te mešanice zdrgnite notranjost stroja – tudi gumo, če se je plesen pojavila tudi tam. Preostanek (večji del mešanice) nato vlijte v predalček za prašek oziroma detergent in zaženite pralni stroj (izberite krajši cikel).

Limonin sok in vodikov peroksid

Pri čiščenju notranjosti pralnega stroja, v katerem se je razvila plesen, si lahko pomagate tudi z mešanico vodikovega peroksida in limoninega soka. S to kombinacijo boste zlahka odstranili tudi zasušene ostanke mila oziroma praška in različnih nečistoč. Mešanica vodikovega peroksida in limoninega soka pa je odlična tudi za odstranjevanje neprijetnih vonjav, ki se pogosto nakopičijo v notranjosti stroja in med pranjem prehajajo tudi na oblačila. Tako vaša oblačila niso nikoli tako dišeča, kot bi želeli, da bi bila, čeprav uporabljate izdatne količine mehčalca. Postopek, ki ga predstavljamo v nadaljevanju, vam torej pomaga razrešiti več težav hkrati. Najprej zmešajte 1,5 litra vode ter približno 60 mililitrov limoninega soka in 125 mililitrov vodikovega peroksida. Mešanico prelijte v posodico z razpršilko in jo nato popršite po notranjosti pralnega stroja. Še posebej se osredotočite na mesta, kjer je vidna plesen. Pustite delovati približno 10 minut, nato pa notranjost stroja zbrišite s čisto krpo. Če želite, lahko tudi v tem primeru zlijete preostanek tekočine v predalček, namenjen pralnemu prašku, nato pa stroj zaženete.

- Oglas -

Alkoholni kis in limonin sok

Še ena odlična kombinacija, ki pravzaprav deloma združuje predhodno predstavljeni metodi, je kombinacija limoninega soka in alkoholnega kisa. Ta bo poskrbela za temeljito dezinfekcijo notranjosti vašega pralnega stroja, pri tem pa seveda tudi za odstranjevanje plesni. Zmešajte 1,2 litra vode, ki ste jo predhodno segreli, ter 250 mililitrov alkoholnega kisa in 60 mililitrov limoninega soka. Postopek je tudi v tem primeru skorajda enak. Mešanico uporabite za čiščenje notranjosti stroja oziroma ročno odstranjevanje plesni, za optimalne rezultate pa jo nato za en cikel pranja uporabite še »namesto« pralnega praška.

.

NAJNOVEJŠE