Zdravje & prehranaImate močno povečan apetit? Krive so lahko zdravstvene težave!

Imate močno povečan apetit? Krive so lahko zdravstvene težave!

MORDA VAS ZANIMA

Ste v zadnjem času opazili, da ste praktično vseskozi lačni? Mnogi menijo, da gre pri brzdanju apetita zgolj za vprašanje samodiscipline, vendar pa imajo nekateri posamezniki pri tem precej težjo nalogo kot drugi. To velja še posebej za primere, ko je povečan apetit povezan z določenimi zdravstvenimi težavami. Namesto da se obtožujete in se soočate z občutki krivde, ker stalno posegate po hrani, tako raje glejte na povečanje apetita kot na opozorilni znak. Vsekakor je smiselno preveriti, ali se v ozadju ne skriva katera izmed zdravstvenih težav, ki jih omenjamo v nadaljevanju. Pri vseh je namreč eden tipičnih simptomov prav nenadno in na prvi pogled nepojasnljivo povečanje apetita.

- Oglas -

Apetit

Hipertiroza

Naša ščitnica nam jo lahko pošteno zagode. Kadar ne izloča ustrezne količine hormonov, lahko pride do težav v praktično vseh delih telesa, še posebej velik vpliv pa ima seveda na naš metabolizem. Običajno se sicer govori predvsem o zmanjšanem delovanju ščitnice oziroma o hipotirozi. Vendar pa se mnogi soočajo tudi s povsem nasprotno težavo. Ko ščitnica izloča več hormonov, kot bi jih morala, pride do stanja, imenovanega hipertiroza oziroma hipertirodizem. Eden od simptomov tega stanja je močno povečan apetit. Vendar zaradi pospešenega delovanja metabolizma povečan vnos hrane običajno ne pomeni pridobivanja telesne teže, včasih pa pride celo do hujšanja. Morda se zdi to na prvi pogled sanjska kombinacija, vendar hipertirozo spremljajo mnogi neprijetni simptomi, zato večina pacientov nič kaj ne uživa. Če poleg povečanega apetita opažate tudi težave, kot so nemir, prekomerno znojenje, tresavica in prekomerno izpadanje las, je vsekakor smiselno, da čim prej obiščete zdravnika.

Diabetes

Tako diabetes tipa 1 kot tipa 2 lahko povsem porušita naše siceršnje prehranjevalne navade oziroma zmedeta naš običajni občutek za lakoto. Pacienti s sladkorno boleznijo tako pogosto doživljajo hude napade lakote, ki se pojavijo zelo nenadoma – to je seveda povezano z nenehnimi in zelo hitrimi nihanji ravni sladkorja v krvi. Do podobnega učinka pa lahko pride, če pretiravate z enostavnimi ogljikovimi hidrati. Takoj po zaužitju boste imeli sicer občutek, da ste zelo siti, vendar bo ta občutek sitosti nato skoraj v hipu izginil. Tako je dobro, da razmislite o tem, kako zdrave so vaše prehranjevalne  navade, vsekakor pa je pri povečanem apetitu smiselno preveriti tudi vrednosti sladkorja v krvi.

Depresija

To, kakšen vpliv bo imela depresija na naš apetit, se lahko pri različnih posameznikih precej razlikuje. Medtem ko se nekaterim apetit zaradi depresije močno zmanjša, pa se spet pri drugih močno poveča. Druga skupina poleg tega pogosto posega po živilih, ki vsebujejo veliko enostavnih ogljikovih hidratov, saj je to za marsikoga hrana s »tolažilnim učinkom«. Včasih pa je lahko povečan apetit tudi stranski učinek jemanja določenih antidepresivov.

Dehidracija

- Oglas -

Še en pogost razlog, zaradi katerega morda opažate povečan apetit, pa je lahko nezadosten vnos tekočine. Čeprav imate torej morda občutek, da ste stalno lačni, gre lahko v resnici za žejo. To je napaka, ki jo naredijo mnogi ljudje. Vedno, ko začutite lakoto, je tako smiselno, da najprej popijete kozarec vode – tako boste lažje ugotovili, ali vam vaše telo res sporoča, da potrebuje hrano. Seveda pa je dobro, da z vodo tudi začnete svoj dan. Med spanjem namreč izgubimo precej tekočine, ki jo je smiselno čim prej nadomestiti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×