0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTop 3 praznične začimbe za zdravje in dušo

Top 3 praznične začimbe za zdravje in dušo

MORDA VAS ZANIMA

Praznike si lahko okrasimo tudi z vonjem. Praznične jedi kar kličejo po dišečih začimbah, ki v nas vedno znova prebudijo tople občutke. Najbolj priljubljene začimbe, ki jih uporabljamo v tem času pa blagodejno delujejo tudi na naše počutje.  Ker se v tem času marsikdo tudi pregreši s težjo hrano, preverite, katere začimbe lahko pripomorejo tudi k pospešitvi in uravnavanju prebave.

- Oglas -

Cimet in klinčki

Cimet

Cimet je odlična izbira v zimskem času. Povečuje občutek toplote v telesu, pospešuje cirkulacijo in podpira prebavo maščob in težke hrane. Cimet zelo ugodno učinkuje na prebavo, pomiri drisko in slabost, odpravlja pa tudi napihnjenost in vetrove. Cimet je znan kot pomoč pri ženskih težavah –lajša boleče menstruacije. Cimet lahko pomaga tudi pri zdravljenju mehurja. Privoščite si torej ščepec cimeta v jutranji kavi ali kosmičih. Cimet lahko pomaga pri hitrejši odpravi prehlada, saj zmanjšuje zasluzenost in je zato odlično preventivno sredstvo proti nahodu. Poleg preprečevanja prehlada pa lahko inhalacije s cimetovim eteričnim oljem pomagajo tudi pri lajšanju infekcij dihal.

Muškati orešček

Muškatni orešček je začimba, ki se jo dodaja v kremne, jajčne, mlečne jedi, saj izjemno pomaga pri prebavi teh živil, ki pa so običajno v večji meri prisotne na skoraj vsaki praznični mizi. Muškatni orešček spodbuja izločanje želodčnih sokov in podpira delovanje jeter, zato so mastne jedi s ščepcem muškatnega oreščka lažje prebavljive. Muškatni orešček ima tudi protibakterijski učinek, je močan antioksidant, nevtralizira kislino, pomaga pri driski in pripomore pri odpravljanju vetrov. V arabskem svetu ga uporabljajo kot pomoč pri krepitvi ledvic, zastoju limfe in pri bruhanju, verjamejo pa tudi, da je muškatni orešček afrodizijak. Muškatni orešček vsebuje eterično olje, ki v večjih količinah deluje strupeno. Ščepec muškatnega oreščka bo tako že zaradi njegove močne arome dovolj.

- Oglas -

Klinčki

Praznikov si ne moremo predstavljati brez klinčkov, ki lahko prav tako blagodejno delujejo na vaše počutje. S klinčki začinjamo predvsem sladke jedi, različne kompote, kuhano vino, sadne sladice in drobno pecivo. Uporabljamo jih v manjših količinah, saj preveč klinčkov daje vsiljiv okus in vonj. Klinčki preprečujejo slab zadah, spodbujajo prebavo, krvni obtok, zavirajo vnetja in blažijo zobobol.

.

NAJNOVEJŠE