DomovZdravje & prehranaMuškatni orešček vas pogreje in izboljša zdravje

Muškatni orešček vas pogreje in izboljša zdravje

Čeprav je muškatni orešček morda manj znan v primerjavi z drugimi začimbami, ima bogato zgodovino uporabe v kulinariki, medicini in celo v tradicionalnih obredih. Pridobivajo ga iz semena drevesa Myristica fragrans, ki raste predvsem v tropskih območjihi.

- Oglas -

Kaj je muškatni orešček?

Muškatni orešček je seme drevesa muškatovca (Myristica fragrans), ki izvira iz Indonezije. Drevo proizvaja tako muškatni orešček kot muškatni cvet, oba pa se uporabljata kot začimbi. Ima močan, sladek okus, ki je nekoliko podoben oreščkom, z notami cimeta in klinčkov.

Že ščepec muškatnega oreščka je lahko dovolj, da popestri okus številnih jedi. To je začimba, ki je v naši kuhinji pogosto spregledana, kar je precejšnja škoda. Muškatni orešček ne poskrbi le za zanimiv okus, ampak lahko izboljša tudi naše zdravje in počutje.

Med drugim vsebuje tudi precej pomembnih mineralov, kot so kalij, kalcij, železo in mangan. Ker počasi vstopamo v hladnejši del leta, pa vas bo morda zanimalo tudi to, da je muškatni orešček ena tistih začimb, s pomočjo katerih se lahko prijetno pogrejete, ko bo pritisnil mraz! 

- Oglas -
Sveži Muškatni orešček

Muškatni orešček v kuhinji

Muškatni orešček najpogosteje dodajamo različnim jedem in tudi sladicam zato, da jim obogati okus. Njegov dodatek daje subtilno sladek in topel okus, ki se odlično poda k številnim jedem, vključno s pecivom, piškoti, omakami, juhami in mesnimi jedmi. Da iz njega izvabimo kar se da najboljšo aromo, ga običajno na drobno naribamo.

Unikatna aroma in okus muškatnega oreščka ga uvrščata med začimbe, ki so nepogrešljive pri pripravi prazničnih jedi, kot sta na primer jabolčna pita ali bučna juha. Že v majhnih količinah lahko obogati okus in aromo jedi ter jim doda pridih nečesa posebnega.

Uporaba muškatnega oreščka v kulinariki

Mleti muškatni orešček je izjemno vsestranska začimba, ki jo lahko uporabljamo v sladkih in slanih jedeh. Tukaj je nekaj idej, kako ga lahko vključite v svojo prehrano:

  • Sladice: Pogosto se uporablja v sladicah, kot so piškoti, pecivo, pudingi in pite.
  • Pijače: Dodajte ščepec muškatnega oreščka v vročo čokolado, kuhano vino ali jajčni liker za dodatno aromo.
  • Juhe in enolončnice: Obogati okus kremnih juh in enolončnic.
  • Zelenjavne jedi: Dodajte ga pire krompirju, cvetačni omaki ali špinači za bolj poln okus.
  • Mesne jedi: Dobro se poda k mesnim jedem, kot so pečenke, klobase in mesne kroglice.

Zdravju koristne značilnosti muškatnega oreščka

Poleg nepogrešljive vloge v kuhinji je muškatni orešček znan tudi po svojih zdravilnih lastnostih. V tradicionalni medicini se že stoletja uporablja zaradi številnih koristi za zdravje:

- Oglas -
  1. Prebava: Muškatni orešček je znan po svojih učinkih na prebavni sistem in se pogosto uporablja za lajšanje težav s prebavo, kot so napenjanje, slabost in prebavne težave.
  2. Nespečnost: Muškatni orešček nekaterim pomaga tudi pri težavah s spanjem. Pri tej uporabi je pomembno upoštevati, da lahko v prevelikih količinah povzroči neželene učinke (neke vrste ‘zadetost’ ali omamljenost), zato je treba biti pri njegovi uporabi previden.
  3. Antioksidativne lastnosti: Vsebuje tudi koristne antioksidante, kot so fenolne spojine, ki lahko pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.
Muškatni orešček

Muškatni orešček je lahko rešitev za neprespane noči

Imate težave z nespečnostjo? Pozabite na uspavala, od katerih lahko postanete zelo hitro odvisni. Namesto tega se raje lotite preizkušanja naravnih metod za premagovanje nespečnosti. Mnogim ljudem, ki so imeli težave s spancem, je pomagal prav muškatni orešček. Preden se odpravite v posteljo, si pripravite skodelico čaja s ščepcem muškatnega oreščka. Ena od možnosti je tudi ta, da muškatni orešček zmešate s kokosovim oljem ter mešanico vtrete v predel senc in čela. To vas bo umirilo in vam pomagalo, da zaspite.

S pomočjo muškatnega oreščka do lepše kože

Malce naribanega muškatnega oreščka zmešajte z nekaj kapljicami vode, da dobite gosto pasto. Nato pasto nanesite na kožo. Po nekajminutni nežni masaži kože na obrazu pasto sperite. Če boste postopek izvajali vsakodnevno, bo vaša koža že kmalu občutno čistejša in mehkejša. Ščepec muškatnega oreščka pa lahko po želji dodate tudi svojemu običajnemu gelu/pilingu za obraz.

Slaba prebava? Uporabite muškatni orešček!

Verjetno veste, da so začimbe izredno pomembne za dobro prebavo, zato se ne bojte eksperimentiranja pri pripravi jedi in vključevanja novih začimb. Ena najboljših izbir, ko imate prebavne težave, je lahko prav muškatni orešček, ki bo poskrbel za zdravo črevesno floro.

Protibakterijsko delovanje muškatnega oreščka

Muškatni orešček poskrbi tudi za uničevanje škodljivih bakterij, zato je lahko med drugim odlična sestavina (naravnih) zobnih past, še posebej v kombinaciji s cimetom. Olje muškatnega oreščka vsebuje tudi evgenol, podobno kot olje klinčkov, zaradi katerega je muškatni orešček dobra izbira za naravno ublažitev bolečin ob zobobolu.

Zaščita možganov pred okvarami

V muškatnem oreščku so odkrili snov, imenovano miristicin macelignan, ki poskrbi za zaščito vaših možganov pred poškodbami oziroma okvarami. Tako lahko dodajanje muškatnega oreščka jedem celo zmanjša tveganje za Alzheimerjevo in podobne bolezni.

Muškatni orešček uporaba

Odlično naravno protibolečinsko sredstvo

Vas pogosto mučijo bolečine v mišicah in sklepih? Priporočamo vam, da si v tem primeru čim prej priskrbite kakovostno eterično olje muškatnega oreščka. Nekaj kapljic nato zmešajte s poljubnim rastlinskim oljem, na primer s kokosovim ali z olivnim, in mazilo uporabite za masažo problematičnih predelov. Bolečine bodo zelo hitro popustile. 

Nič več težav s prekrvavitvijo

V holistični medicini se muškatni orešček najpogosteje priporoča ljudem, ki imajo težave s prekrvavitvijo. Če mednje sodite tudi sami, je muškatni orešček zagotovo začimba, ki jo je smiselno imeti pri roki za hitro ublažitev težav.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naša dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritičarka/recezentka. Je veganska in avtorica številnih člankov in receptov. Njena področja so zdrav življenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJŠE