Ekologija & okoljeTeden temnega neba

Teden temnega neba

MORDA VAS ZANIMA

Vse več se govori o svetlobnem onesnaževanju, za katerega se mnogi ne zavedamo, kako je nevarno.

- Oglas -

Ne samo, da s tem dobesedno mečemo stran energijo, ampak je goroženo tud zdravje ljudi, saj so strokovnjaki odkrili, da prekomerna izpostavljenost svetlobi povzroča glavobole, stres, tesnobo, pomanjkanje hormona melatonina (kateri nastaja samo v temi) pa lahko privede do raka na prsih. S prekomernim svetlobnim onesnaževanjem pa je ogrožen tudi ekosistem nočnih živali, vse večje probleme pa imajo tudi astronimi pri odkrivanju novih svetlobnih teles.

Zato vsako leto organizacija “Observe International sky week“ ozavešča od 20. do 26. aprila o nevarnih posledicah svetlobnega onesnaževanja in spodbuja ljudi k tem, da začno zavestno ugaščati nepotrebne osvetlitve njihovih prostorov.

Ta dogodek sega v leto 2003, ko so v ZDA prvič nastopili s kampanjo “temnega neba“, leta 2007 pa je dogodek postal mednaroden.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×