DomovEkologija & okoljeStrožja pravila za ekološko pridelano mleko v Ameriki

Strožja pravila za ekološko pridelano mleko v Ameriki

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je leta 2002 izdalo pravila za ekološko pridelavo, kjer piše, da morajo krave mlekarice imeti možnost proste paše.

- Oglas -

Vendar pa nikjer ni pisalo, da je treba te krave dejansko krmiti na paši. Zato je v tem zakonu med letoma 2002 in 2010 nastala velika luknja, za katero trdijo, da so sedaj končno odpravili, saj je Ministrstvo za kmetijstvo izdalo nova pravila in zakone.

Z junijem dalje bodo morale krave mlekarice biti na paši minimalno 120 dni v letu, pri čemer morajo dobiti vsaj 30 % hrane s paše. Manjše ekološke kmetije naj bi to začele izvajati nemudoma, medtem, ko imajo večje malce več časa, da se prilagodijo zakonu.

- Oglas -

Pred tem novim zakonom so namreč inštituti za zdravje opozarjali, da takšno početje ni skladno s certifikati, ki naj bi jih ekološko pridelano mleko imelo. Vendar pa je novi zakon pomiril duhove … dokler proizvajalci ne najdejo spet kakšne luknje v zakonu.

V sloveniji za ekološko pridelavo mleka veljajo visoki standardi za dobrobit živali, ki ne smejo biti priklenjene na verigi in imajo v odprtem hlevu 5 m2  prostora, vsaj 180 dni na leto pa se morajo pasti na pašnikih. Ekološke krave morajo hraniti le z ekološko pridelano krmo, prepovedana je uporaba hormonov (za povečanje mlečnosti krav) ter preventivna uporaba antibiotikov in drugih zdravil.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×