0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeNapad na metulje

Napad na metulje

MORDA VAS ZANIMA

Preteklo leto je bilo eno izmed najslabših za Monarha, ki je vrsta metulja. Hude nevihte s točo v Mehiki (ki je ena izmed Monarhovih zimskih domovanj), katerim je sledilo skoraj 40 centimetrov dežja, je populacijo teh metuljev razpolovilo.

- Oglas -

Poleg tega, pa so ogrožena tudi domovanja teh metuljev zaradi opustošenja, ki ga za sabo pušča človek. Zaradi takšnih in podobnih stvari je ta vrsta metulja postala že skoraj ogrožena.


Za razliko od ostalih insektov v zmernem podnebju, Monarh ne more preživeti dolge in mrzle zime. Zato zimo preživijo v zatočiščih; populacija Monarhov, ki se skozi leto nahaja na področju  zahodnem področju Rocky Mountains v Ameriki se pozimi od tam preseli čez mrzlo obdobje med drevesa Kalifornije, tisti ki pa se nahajajo vzhodno od Rocky Mountainsa, pa odpotujejo za ta čas v gozdove Mehike.

Do sedaj še ni bilo zabeleženo ali videno, da bi se katerakoli druga vrsta metulja selila tako kot se seli Monarh, kar je pa še bolj neverjetno pa je to, da ti metulji potujejo v kolonijah in na iste kraje vsako leto. Obstoj teh metuljev je na žalost odvisen od dreves na katerih domujejo. Problem pri tem pa je ilegalno sekanje dreves v Mehiki, ki hkrati uničuje tudi te metulje.

- Oglas -

Poleg tega pa ubija te metulje tudi porast koruznih in sojinih polj, ki so gensko spremenjena tako, da so odporna na kakršne koli herbicide, kar omogoča kmetom, da lahko polja po mili volji posipajo z uničevalcem plevela, kar dejansko pobije vse razen koruze in soje. To pa seveda preprečuje metuljem, da bi si odpočili na rastlinah.

.

NAJNOVEJŠE