0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaStatini, bolečine v mišicah in telovadba

Statini, bolečine v mišicah in telovadba

MORDA VAS ZANIMA

Kot je znano, so (blage) bolečine v mišicah precej pogost nezaželen stranski učinek uporabe statinov, tj. zdravil za uravnavanje holesterola. Osebe, ki morajo zaradi povišanih vrednosti (škodljivega) holesterola uporabljati statine, se zaradi strahu, da bi lahko telovadba težave z bolečinami poslabšala ali celo povzročila resnejše poškodbe, pogosto izogibajo malce intenzivnejši telesni aktivnosti. Toda kot kažejo izsledki nove raziskave, ki jo je bilo mogoče na začetku aprila zaslediti v znanstveni reviji Journal of the American College of Cardiology, so tovrstni strahovi odveč. Ne le da izogibanje telovadbi ni potrebno, ampak je lahko celo škodljivo, saj je gibanje posebno koristno prav za srce in ožilje.

- Oglas -

Naravna pomoč ali statini? Včasih je potrebno oboje …

Izogibanje telovadbi ni edina negativna posledica tega, da so statini znani kot zdravila, ki pogosto povzročajo bolečine v mišicah. Možna je tudi druga skrajnost – ljudje, ki se spopadajo s povišanimi vrednostmi holesterola, pri tem pa se zavedajo, da je lahko telesna aktivnost zelo učinkovita naravna pomoč, se pogosto izogibajo uporabi statinov, kar pa je lahko prav tako nevarno. Čeprav so lahko ukrepi za naravno zniževanje holesterola zelo učinkoviti, vsaj pri nekaterih ljudeh ne morejo popolnoma odpraviti potrebe po zdravilih. Na srečo izbiranje med eno in drugo skrajnostjo ni potrebno. Kot je dokazala uvodoma omenjena študija, ni zmerno intenzivna telesna aktivnost nič bolj problematična za ljudi, ki uporabljajo statine, kot za tiste, ki ne jemljejo tovrstnih zdravil.

Kakšne so posledice štiridnevne hoje?

Študija je nastala na podlagi analize podatkov, ki so se zbirali med športno prireditvijo. Šlo je za 4-dnevni rekreativni dogodek, med katerim so morali sodelujoči dnevno prehoditi 30 km, 40 km ali 50 km. Raziskovalci so primerjali vpliv štiridnevne srednje intenzivne hoje na uporabnike statinov, ki so zdravila uporabljali že najmanj tri mesece, in na osebe, ki niso uporabljale tovrstnih zdravil. Osebe so bile stare med 59 let in 71 let. Za raziskavo so bile izbrane osebe s podobnim indeksom telesne mase (ITM) in s podobnim obsegom pasu. Raziskovalci so obenem pazili tudi to, da so za preučevanje izbrali osebe, katerih kondicija je bila precej podobna, in da pri vrednostih vitamina D ni bilo večjih odstopanj (znana je namreč povezava med pomanjkanjem vitamina D in oslabljenostjo mišic).

Hitrost zmanjševanja mišične zmogljivosti pri vseh skupinah podobna

Uporabniki statinov so bili razdeljeni v dve skupini, in sicer na asimptomatične (35 oseb) in na osebe, ki so poročale o težavah z mišičnimi krči in bolečinami ter o občutkih šibkosti mišic (34 oseb). Kontrolno skupino (udeleženci športnega dogodka, ki niso uporabljali statinov) pa je sestavljalo 31 oseb. Analiza testov, ki so bili izvedeni po koncu hoje, je pokazala, da se je mišična zmogljivost pri vseh treh skupinah zmanjševala precej enakomerno. Bolečina in utrujenost sta bili sicer na koncu pri uporabnikih statinov s predhodnimi težavami intenzivnejši, vendar je bilo stopnjevanje bolečine in intenzivnostih pri vseh treh skupinah zelo podobno. To kaže, da statini niso krivi za intenzivnejšo bolečino med vadbo in da ne povečujejo tveganja za poškodbe.

- Oglas -

Ali je za težave z mišicami resnično kriv vpliv statinov na koencim Q10?

Sodelujočim so pred začetkom in na koncu izmerili tudi vrednosti konecima Q10 v belih krvničkah. Koencim Q10 je snov, ki spodbuja nastajanje in ohranjanje celic. Glede na izsledke nekaterih študij, izvedenih v preteklosti, naj bi bila uporaba statinov kriva za zmanjšanje količine koencima Q10 v krvnem obtoku in v mišicah, posledično pa naj bi se zmanjšala funkcionalnost mišic, kar lahko privede do bolečin, oslabelosti mišic in vnetja. Vendar pa raziskovalci pri analizi vrednosti koencima Q10 tokrat niso odkrili bistvenih razlik med uporabniki in neuporabniki statinov.

.

NAJNOVEJŠE