0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPomanjkanje vitamina D: Kateri so najpogostejši znaki?

Pomanjkanje vitamina D: Kateri so najpogostejši znaki?

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin D je ključnega pomena za naše telo, saj igra pomembno vlogo pri številnih procesih, vključno z absorpcijo kalcija in fosforja, ki sta potrebna za zdravje kosti in zob. Prav tako je pomemben za delovanje imunskega sistema, saj pomaga pri uravnavanju in spodbujanju obrambnih mehanizmov telesa. Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v številne težave, kot so oslabljene kosti, zmanjšana odpornost na okužbe in slabše delovanje mišic.

- Oglas -

V Sloveniji ga zaradi lege in kota sonca precej ljudem primanjkuje

Še posebej v jesenski, zimskih in zgodjih spomladanskih mesecih je pomanjkanje vitamina D, velikokrat imenovanega kar sončni vitamin, zelo pogosto. To je seveda povezano z manjšo količino sončnih žarkov, zaradi česar telo ne more tvoriti zadostnih količin omenjenega vitamina, ki je izredno pomemben za naš organizem.

Kako ugotoviti, ali tudi vam primanjkuje vitamina D?

Pogosti simptomi pomanjkanja vitamina D vključujejo utrujenost, bolečine v kosteh in mišicah, šibkost, težave z ravnotežjem, nagnjenost k zlomom kosti in splošno slabo počutje. Pomanjkanje vitamina D pri otrocih lahko privede do rahitisa, bolezni, ki povzroča mehke in krhke kosti. Pri odraslih lahko pomanjkanje vitamina D povzroči osteomalacijo, ki se kaže kot bolečine v kosteh in mišicah ter povečana dovzetnost za zlome.

Pomanjkanje vitamina D Kateri so najpogostejši znaki

Najpogostejši znaki pomanjkanja vitamina D

Pogoste okužbe z mikrobi

Ena izmed najpomembnejših vlog vitamina D v našem telesu je krepitev imunskega sistema, ki se tako lažje ubrani pred bakterijami in virusi. Če nam primanjkuje vitamina D, zato zbolevamo precej pogosteje, kot bi sicer. S tem imamo v mislih predvsem zelo pogoste prehlade. Vendar pa to pomeni tudi, da lahko z dodajanjem vitamina D v zimskem času močno zmanjšamo nevarnost za okužbe.

- Oglas -

Nenehna utrujenost

Za stalno utrujenost, ki ni povezana z zelo očitnimi vzroki, kot je pomanjkanje spanca, so lahko krivi številni dejavniki. Pogosto gre prav za pomanjkanje določenih pomembnih hranilnih snovi. Velikokrat je v ozadju pomanjkanje železa, eden izmed možnih razlogov za tovrstne težave pa je lahko tudi pomanjkanje vitamina D.

Bolečine v kosteh in pogostejši zlomi kosti

Vitamin D je ena ključnih snovi za močne in zdrave kosti, saj izboljšuje absorpcijo kalcija. Če pride do pomanjkanja tega vitamina, se lahko posledično pojavijo bolečine v kosteh, ki so velikokrat še posebej izrazite v predelu hrbta. Številne raziskave so potrdile močno povezavo med kroničnimi bolečinami v hrbtenici in pomanjkanjem vitamina D. Zaradi dolgotrajnejšega pomanjkanja vitamina D pa lahko pride tudi do zmanjševanja kostne gostote, zaradi česar se poveča nevarnost za pogoste zlome, hkrati pa lahko to seveda vodi do osteoporoze.

Depresivno razpoloženje

Pomanjkanje vitamina D ima pogosto tudi zelo negativen vpliv na naše razpoloženje. Tipičen simptom so tako tudi depresivni občutki. Raziskave potrjujejo tudi močno korelacijo med diagnozo depresije in pomanjkanjem vitamina D. Pri razpoloženjskih motnjah je tako velikokrat smiselno tudi dodajanje tega vitamina.

Kako preprečiti pomanjkanje vitamina D v telesu?

Za preprečevanje pomanjkanja vitamina D je pomembno, da se izpostavljamo sončni svetlobi, saj naše telo proizvaja vitamin D, ko je koža izpostavljena sončnim žarkom. Poleg tega lahko povečamo vnos vitamina D z uživanjem živil, bogatih z vitaminom D, kot so mastne ribe, ribje olje, jajčni rumenjak in nekateri mlečni izdelki. Nadomeščamo ga lahko tudi s prehranskimi dopolnili vitamina D, še posebej, če nismo dovolj na soncu ali smo med 10 in 16. uro v zaprtih prostorih, pisarnah in med oktobrom in aprilom, ko pri nas sonce sije pod kotom, ko se vitamin D skozi kožo zato ne more tvoriti.

.

NAJNOVEJŠE