0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKoristni triki za vse, ki sovražite čiščenje in pospravljanje

Koristni triki za vse, ki sovražite čiščenje in pospravljanje

MORDA VAS ZANIMA

Vsi imamo radi urejeno stanovanje, vendar pa sta čiščenje in pospravljanje za marsikoga vse prej kot prijetni opravili. Če tovrstna dela tudi vas spravljajo v obup, si lahko pomagate s spodnjimi triki. Tako bo pot do pospravljenega in počiščenega doma precej hitrejša ter manj naporna.

- Oglas -

Čiščenje doma

Znebite se vseh odvečnih predmetov

Kopičenje stvari močno oteži vzdrževanje reda v stanovanju. Če se boste znebili vse nepotrebne krame, boste v prihodnje potrebovali precej manj časa za temeljito čiščenje prostorov. Rezervirajte si torej dan ali dva in preglejte vso svojo lastnino. Najverjetneje boste ugotovili, da večine predmetov sploh ne uporabljate in da jih hranite samo »za vsak slučaj«.

Vsak predmet naj ima natančno določeno mesto

Za predmete, ki jih boste obdržali, natančno določite mesto, kjer jih boste shranjevali. Tako vam med pospravljanjem ne bo treba razmišljati, kam kaj sodi, ampak boste hitro poskrbeli za red v stanovanju. Hkrati pa se vam ne bo več dogajalo, da bi morali nenehno iskati različne predmete.

- Oglas -

S čiščenjem začnite že med pripravo obrokov

Izkoristite vsak prosti trenutek, ki ga imate na voljo med kuhanjem – na primer za to, da pomijete kuhinjsko desko ali da zbrišete pult. Če boste delo razporedili na več manjših kosov, boste na koncu potrebovali precej manj energije za čiščenje. Priporočamo tudi, da posodo na koncu obroka vsaj odmočite, saj se boste s tem izognili zasušenim ostankom hrane, ki bi zahtevali mnogo več truda pri pomivanju.

Vsak večer namenite 10 minut pospravljanju stanovanja

Zvečer nastavite odštevalnik časa na 10 minut in poskušajte v tem času pospraviti oziroma očistiti čim več kotičkov v svojem stanovanju. Seveda je več kot zaželeno, da pri tem sodelujejo tudi drugi družinski člani. Presenečeni boste nad tem, koliko je mogoče postoriti tudi v tako kratkem času, če ste zares osredotočeni na delo. Čeprav se 10 minut ne zdi veliko, pa imejte v mislih, da se opravila seštevajo – in da vam tako na koncu tedna ne bo treba posvetiti toliko časa naenkrat izključno čiščenju in pospravljanju.

Vsako jutro si vzemite čas za postiljanje postelje

Za postiljanje postelje potrebujete le minuto ali dve, vendar pa postlana postelja poskrbi za povsem drugačno podobo prostora kot razmetana. Soba je v hipu videti precej bolj urejena, vi pa boste zagotovo bolj motivirani za vzdrževanje reda tudi v drugih prostorih.

Določite poseben kotiček za nered

Naj se še tako trudimo, se včasih preprosto ne moremo takoj posvetiti sortiranju določenih predmetov. Namesto da dopustite, da nered postopoma zajame celotno stanovanje, raje vnaprej določite kotiček (na primer predal ali polico v omari), kamor boste odlagali tovrstne predmete. Nato si enkrat tedensko vzemite čas za to, da čim bolj zmanjšate njihovo količino.

.

NAJNOVEJŠE