Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKako izboljšati ravnotežje in preprečiti nezgode v zrelih letih?

Kako izboljšati ravnotežje in preprečiti nezgode v zrelih letih?

MORDA VAS ZANIMA

Padci so pri starejši populaciji zelo pogosti. Izogibanje padcem pa nemalokrat pomeni daljše, predvsem pa samostojnejše življenje. Visok odstotek starostnikov, ki si zaradi nerodnega padca poškodujejo kolk, namreč ostane priklenjen na posteljo. Po tovrstnih poškodbah pa velikokrat hitro sledi smrt. Ravnotežje je vsekakor ena izmed najpomembnejših človeških sposobnosti, ki pa začne z leti slabeti. Oziroma bolj natančno: postopoma začnejo slabeti mišice, ki jih uporabljamo za ohranjanje ravnotežja, težave pa velikokrat še poslabša slabljenje vida.

- Oglas -

Starejši ljudje in telovadba

Vendar pa je treba pri tem upoštevati, da lahko sami naredite marsikaj za ohranjanje čim boljšega ravnotežja tudi v zrelih letih. Tudi ljudje, ki so bili vse življenje zelo fizično aktivni, v zrelih letih ne smejo zanemariti vaj oziroma različnih ukrepov za ohranjanje ravnotežja, sicer lahko pride hitro do težav. V nadaljevanju boste našli nekaj predlogov, kako izboljšati ravnotežje in s tem zmanjšati nevarnost za nezgode oz. padce.

Stojte na eni nogi

Zelo preprosta vaja za vse, ki želite preprečiti težave z ravnotežjem, je izmenična stoja najprej na eni, nato pa še na drugi nogi. To lahko počnete tudi takrat, ko se ukvarjate z drugimi opravili, na primer s pomivanjem posode, kar pomeni, da ne potrebujete dodatnega časa. Na vsaki nogi poskušajte stati vsaj 30 sekund. Vajo nekajkrat ponovite. Če želite nekoliko povečati zahtevnost vaje, pa lahko med izvajanjem zaprete oči.

Vpišite se na tečaj taj čija ali joge

Raziskave kažejo, da imajo starostniki, ki obiskujejo tečaje taj čija, v povprečju precej manj težav z ravnotežjem in posledično s padci oziroma z nezgodami kot njihovi vrstniki. Zelo pozitiven vpliv na ravnotežje ima tudi vadba joge.

Hoja po prstih in petah

- Oglas -

Naredite 20 korakov naprej tako, da hodite po prstih. Nato naredite še 20 korakov nazaj, in sicer po petah. Nekajkrat ponovite. To je še ena zelo preprosta, a obenem izjemno učinkovita vaja za tiste, ki želite ohraniti čim boljše ravnotežje – in s tem tudi čim več neodvisnosti – tudi v zrelih letih.

Poskrbite za dovolj spanca

Se sprašujete, kakšen vpliv ima spanec na vaše ravnotežje? Kratek odgovor bi bil, da ogromen! Pomanjkanje spanca namreč zmanjša vašo odzivnost, kar bo povečalo nevarnost za padce tudi v situacijah, v katerih bi sicer zlahka ohranili ravnotežje, če bi bili naspani. To je torej še en razlog več, zakaj ni pametno zanemarjati pomena dobrega spanca, saj vas lahko to sicer drago stane.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×