Zdravje & prehranaSprememba prehrane kot pomoč pri simptomih menopavze

Sprememba prehrane kot pomoč pri simptomih menopavze

MORDA VAS ZANIMA

Kako ukrepati, ko je prehod v menopavzo povezan z zelo neprijetnimi in intenzivnimi težavami, na primer z zelo močnim znojenjem in naglim povečevanjem telesne teže? Danes je na srečo na voljo precej možnosti – od zeliščnih pripravkov do nadomestne hormonske terapije. Pomembna komponenta pa je lahko tudi prehrana. To je potrdila tudi študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji Journal of the North American Menopause Society. Strokovnjaki, ki so pripravili študijo, so ugotovili, da je lahko pri blažitvi tipičnih simptomov menopavze posebej koristna rastlinska prehrana z nižjim deležem maščob, ki obenem vključuje pol skodelice kuhanih sojinih zrn dnevno …

Bistveno manj pogosti in manj intenzivni vročinski oblivi

- Oglas -

Opisana sestava jedilnika lahko pomaga pri simptomih, kot so vročinski oblivi. Tovrstno prehranjevanje je osebam, vključenim v raziskavo, pomagalo zmanjšati pogostost vročinskih oblivov, ki so v menopavzi sicer zelo pogosti, za skoraj 80 odstotkov. Poleg tega pa se je zmanjšala tudi intenzivnost vročinskih oblivov. Tudi ko so se torej pojavile tovrstne težave, so bile praviloma precej manj moteče.

Več mesa in mleka – več težav ob prehodu v menopavzo

Šlo je sicer za manjšo raziskavo, v kateri je sodelovalo 38 žensk (njihova povprečna starost je bila 54 let), vendar je bila korelacija med spremembo prehrane in ublažitvijo simptomov menopavze tako izrazita, da bi jo bilo težko pripisati naključju. Izhodišče, ki je botrovalo izvedbi raziskave, je bila ugotovitev, da se v Severni Ameriki z vročinskimi oblivi spopada kar približno 80 odstotkov žensk, ki so vstopile v menopavzo, po drugi strani pa je bila v državah, kot je Japonska, ta težava še do nedavnega precej manj razširjena. Ko je prehrano, ki je temeljila na rižu, zamenjala prehrana, ki vsebuje večji delež mesa in mlečnih izdelkov, je to med drugim pomenilo tudi vedno več težav z vročinskimi oblivi. Raziskovalci so se zato odločili, da preverijo, kako velik vpliv ima v resnici prehrana.

Vsakodnevno uživanje soje brez gensko spremenjenih organizmov

Ženske, ki so bile vključene v raziskavo, so bile razdeljene v dve skupini. Prva skupina je bila kontrolna, za drugo pa je bila predvidena posebna oblika veganske prehrane. Med raziskavo so ženske skrbno beležile vse simptome, ki bi bili lahko povezano z menopavzo. Osebe, ki so bile del skupine, za katero je bila predvidena veganska prehrana, so imele med drugim vsak dan na jedilniku sojina zrna, ki niso vsebovala gensko spremenjenih organizmov. 

Ne zgolj rastlinska, ampak nizkomaščobna rastlinska prehrana

Poleg dejstva, da so jedilniki testne skupine vključevali redno uživanje soje, je pomemben podatek tudi to, da ni šlo zgolj za rastlinsko prehrano, ampak za rastlinsko prehrano z nizkim deležem maščob. Največji delež jedilnika so tako predstavljale različne vrste sadja in zelenjave, stročnic in polnozrnatih žit. Po drugi strani pa je bil vnos živil, kot so avokado, oreščki in olja, precej omejen. Obenem so bile vse sodelujoče ženske – tako tiste iz prve kot tiste iz druge skupine – naprošene, da se med trajanjem raziskave izogibajo alkohola oziroma da naj količino omejijo na največ eno merico dnevno. 

Za pretvorbo izoflavinov nujna zdrava prehrana

- Oglas -

Soja med drugim vsebuje izoflavine, ki so lahko, kot kaže, med drugim zelo učinkoviti pri ublažitvi težav z vročinskimi oblivi, torej z nenadnimi povišanji telesne temperature, ki so povezana z zelo intenzivnim znojenjem. Ena od podvrst teh izoflavinov se imenuje daidzein. Naše črevesne bakterije lahko daidzein pretvorijo v ekvol, ki je po mnenju strokovnjakov zelo verjetno še posebej koristen za preprečevanje vročinskih oblivov. Vendar pa je osnova za pretvorbo diadzeina v ekvol zdrava prehrana nasploh. Prav zato so se raziskovalci, ki so poskrbeli za študijo, odločili za celostno spremembo jedilnika, ne zgolj za dodajanje soje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×