Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaGlavoboli in bolečine v hrbtu – težavi, ki sta pogosto povezani

Glavoboli in bolečine v hrbtu – težavi, ki sta pogosto povezani

MORDA VAS ZANIMA

Bolečine se lahko pojavljajo v najrazličnejših delih telesa. Na prvi pogled se zdi, da ni posebne povezave med različnimi vrstami bolečine, vendar so raziskovalci z Univerze v Warwicku odkrili, da to ne drži povsem. Svoje ugotovitve so predstavili v članku, objavljenem v reviji Journal of Headache and Pain. Najpomembnejše je spoznanje o povezanosti kroničnih bolečin v hrbtu in kroničnih glavobolov. Pri osebah, ki se spopadajo z eno od obeh težav, je bila namreč zaznana dvakrat večja verjetnost za to, da jih preseneti tudi druga (v primerjavi z verjetnostjo za eno od težav pri ljudeh, ki nimajo niti težav s kroničnimi glavoboli niti s kroničnimi bolečinami v hrbtu). Odkritje te povezave pa nakazuje tudi možnost povezanega, dopolnjujočega se zdravljenja, ki bi lahko prineslo boljše rezultate.

Verjetnost za kronične bolečine v hrbtu še posebej velika pri osebah z migrenami

- Oglas -

Šlo je za metaanalizo, ki je zajela 14 različnih študij, v katerih je sodelovalo skoraj pol milijona oseb. Poleg odkritja povezave, ki smo jo omenili uvodoma, je bila pri metaanalizi odkrita še ena zanimiva podrobnost: korelacija je bila še posebej izrazita pri ljudeh, ki se spopadajo s kroničnimi migrenami. Raziskovalce so zanimale predvsem osebe z zelo hudo obliko težav. Tako so se osredotočili na ljudi, ki so imeli v obdobju zadnjih treh mesecev pred izpolnjevanjem vprašalnika večino dni težave z glavoboli, in na osebe, za katere so bile bolečine v hrbtu praktično stalnica. Prav kronični glavoboli in kronične bolečine v hrbtu sicer spadajo med glavne vzroke za drastično poslabšanje kakovosti življenja zaradi zdravstvenih razlogov, saj gre za zelo pogosti težavi, s katerima se spopada velik delež populacije.

Interdisciplinarni pristop namesto ločene obravnave kroničnih bolečin v različnih delih telesa?

Trenutno se kronične bolečine v hrbtu in kronični glavoboli obravnavajo kot bolj ali manj povsem nepovezani težavi. Osebe, ki se spopadajo s tovrstnimi težavami, so za zdravljenje oziroma za lajšanje simptomov napotene k različnim specialistom, toda zdi se, da bi bil lahko ustreznejši interdisciplinarni pristop, vsaj pri določenih pacientih. Povezava, ki so jo odkrili znanstveniki z Univerze v Warwicku, nakazuje, da bi bila smiselna poglobitev v mehanizme, ki so v ozadju občutenja bolečine. Zdi se namreč, da so nekateri ljudje precej bolj občutljivi kot drugi – če se spopadajo s hudimi bolečinami v enem delu telesa, so tako bolj dovzetni tudi za hude bolečine v drugih delih. Razlika bi bila lahko povezana z različnimi odzivi možganov na dražljaje, ki so v osnovi zelo podobni. Pri nekaterih ljudeh ti dražljaji ne bodo zaznani kot posebej moteči, pri drugih pa bodo povod za zelo intenzivne občutke bolečine.

Na tovrstne povezave bi morali biti v osnovi pozorni predvsem osebni zdravniki

Odkritje morebitnega fiziološkega mehanizma, ki predstavlja vez med kroničnimi bolečinami v hrbtenici in kroničnimi glavoboli, bi lahko v določenih primerih močno olajšalo potek zdravljenja oziroma lajšanja simptomov. Zdravljenje bi bilo lahko tako precej bolj ciljano, poleg tega pa bi se morda izkazalo, da lahko metode, ki se sicer uporabljajo predvsem za lajšanje kroničnih bolečin v hrbtu, na primer fizioterapija, v določeni meri pomagajo tudi pri spopadanju s kroničnimi glavoboli. Raziskovalci opozarjajo, da bi morali biti osebni zdravniki, ki predstavljajo primarno vez pacientov z zdravstvenim sistemom, bolj pozorni na morebitne povezave med navidezno nepovezanimi težavami. »Generično zdravljenje«, ki ne upošteva specifičnih okoliščin posameznega pacienta, vključno z drugimi zdravstvenimi težavami, s katerimi se ta oseba morda spopada, namreč običajno ni najbolj uspešno.

Preberite tudi: Bolečine v hrbtu: kdaj so lahko simptom resnejših zdravstvenih težav?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×