DomovRubrikeZanimivostiSadni sokovi lahko povečajo tveganje za raka

Sadni sokovi lahko povečajo tveganje za raka

Kozarec svežega sadnega soka naj bi bil zdrav začetek dneva, strokovnjaki pa ugotavljajo, da je lahko precej bolj škodljiv, kot si lahko zamislimo. Strokovnjaki so prepričani, da sadni sokovi vsebujejo toliko sladkorja, da močno povečajo tveganje za nastanek različnih rakavih bolenj, namesto da bi jih preprečevali. Med obdelavo in pakiranjem pa se obenem uniči in izgubi večina koristnih sestavin.

- Oglas -

Sadni sok

Znanstveniki iz Avstralije so poskušali ugotoviti, kako učinkovite so različne vrste sadja, zelenjave in sokov v preprečevanju raka debelega črevesa. Dve leti so spremljali prehrano 2.200 ljudi. Pričakovano so rezultati pokazali, da so udeleženci, ki so vsakodnevno uživali sveža jabolka, cvetačo in brokoli,  razvili večjo imunsko odpornost od tistih, ki so uživali veliko sadnega soka, pri katerih so se pojavljali prvi znaki hudih obolenj.

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Ameriškega dietnega združenja, je pokazala, da tisti, ki popijejo več kor tri kozarce soka dnevno, veliko bolj tvegajo razvoj raka na debelem črevesju. Najbolj odgovoren za takšno stanje je sladkor, ki ga je sokovih v izobilju. Pri predelavi sokov pa se izgubijo vse koristne sestavine iz sadja, kot na primer vlaknine, vitamin C in antioksidanti.

- Oglas -

Iz tega sledi, da večina sokov ne bi smela biti med “5 najbolj zdravimi obroki”, katere priporočajo prehrambni strokovnjaki.

- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejšnji članek
Naslednji članek
spot_img

NAJNOVEJŠE