0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaS česnom nad prhljaj?

S česnom nad prhljaj?

MORDA VAS ZANIMA

Česen velja za enega od najmočnejših zaveznikov v boju s prhljajem. Ne le da česnovi pripravki prhljaj odpravijo, ampak obenem tudi zmanjšajo tveganje za ponavljajoče se težave.

- Oglas -

Za prhljaj je pogosto kriva gliva kvasovka, imenovana Malassezia furfur. Česen je tako v osnovi koristen zaradi protiglivičnega delovanja, vendar to ni edini razlog za blagodejen vpliv česnovih pripravkov.

Uporabnost česna pri spopadanju s prhljajem je povezana tudi s protivnetnim delovanjem tega živila. Pripravki iz česna lahko tako pomagajo celo pri seboroičnem dermatitisu.

Če se spopadate s prhljajem, si lahko pomagate z različnimi pripravki za zunanjo uporabo, izdelanimi iz česna (nekaj tovrstnih pripravkov predstavljamo v nadaljevanju). Koristno pa je lahko tudi redno uživanje česna – surovega ali toplotno obdelanega. Alicin, najpomembnejša protimikrobna sestavina v česnu, ki se lahko pohvali tako s protibakterijskim kot s protiglivičnim delovanjem, namreč deluje tudi »od znotraj«. Če boste česnove pripravke za zunanjo uporabo kombinirali z uživanjem česna, se boste prhljaja znebili nadpovprečno hitro.

- Oglas -

Česnovo olje za odpravo prhljaja

Česna ne smete nanašati neposredno na lasišče. S tem bi lahko namreč kožo na lasišču pretirano razdražili. Precej boljša izbira je česnovo olje, ki ga lahko nato uporabite samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi sestavinami.

Za pripravo česnovega olja potrebujete približno 8 strokov česna in 500 mililitrov olivnega olja.

Česen najprej olupite in ga strite oziroma nasekljajte na zelo drobne koščke, ki jih nato prelijte z olivnim oljem. Počakajte nekaj dni, še bolje pa nekaj tednov. Dlje ko boste čakali, močnejše bo olje.

Če na voljo nimate veliko časa, počakajte vsaj 24 ur. Olje nato rahlo segrejte, pri čemer pazite, da se ne začne smoditi.

Na koncu olje precedite in ga pred umivanjem las nežno vtrite v lasišče. Počakajte približno 10 minut, preden si umijete lase. Ponavljajte po potrebi – dokler prhljaj ne izgine. Priporočamo, da postopek izvajate zvečer. Morebitni ostanki vonja po česnu bodo tako do jutra izginili.

- Oglas -

Česnovo olje + kokosova maščoba

Česnovo olje lahko po želji pred nanosom zmešate s kokosovo maščobo. Tudi ta je namreč znana po protiglivičnem delovanju, posledično pa prav tako spada med najboljše naravne možnosti za odpravo prhljaja.

Potrebujete 2 žlici česnovega olja, pripravljenega po postopku, opisanem zgoraj, in 4 žlice kokosove maščobe. Kokosovo maščobo najprej segrejte, da se stali. Nato počasi vmešajte česnovo olje.

Mešanico nato vtrite v lasišče in počakajte približno 20 minut. Pred uporabo se prepričajte, da mešanica ni prevroča.

Česnov sok + aloe vera

Namesto česnovega olja lahko uporabite tudi česnov sok. Za pripravo česnovega soka potrebujete nekaj strokov česna, ki jih olupite in strite. Nato s pomočjo gosto tkanega cedila in žlice iztisnite čim več soka.

Če se spopadate s prhljajem, priporočamo, da česnov sok mešate z gelom aloe vere, in sicer v razmerju 1 : 4. Gel aloe vere razredči česnov sok, obenem pa je aloe vera znana po pomirjajočem vplivu na kožo. Tako lahko pomiri razdraženo lasišče in ublaži srbečico, ki pogosto spremlja prhljaj.

Z mešanico nežno zmasirajte lasišče. Nato si nadenite kapo za prhanje in počakajte približno 30 minut, preden si umijete lase.

Česnovo olje + eterično olje čajevca

Med izjemno močne protiglivične sestavine spada tudi eterično olje čajevca. Odličen naravni pripravek za odpravo prhljaja je lahko tako tudi česnovo olje z dodatkom eteričnega olja čajevca. Česnovemu olju preprosto dodajte nekaj kapljic eteričnega olja, dobro premešajte in z mešanico zmasirajte lasišče. Nato počakajte približno 5–10 minut.

.

NAJNOVEJŠE