Naravna pomoč pri sezonskih alergijah

Nenehno kihanje, izcedek iz nosu in oči ter srbečica so simptomi, ki so vam najverjetneje zelo dobro znani, če spadate med osebe, ki se morajo vsako pomlad spopadati s senenim nahodom oziroma s t. i. sezonskimi alergijami. Glavni krivec za težave v spomladanskih mesecih je seveda cvetni prah. Tako je dobro, da ste spomladi previdni pri zračenju oziroma da na okna namestite mreže za zaščito pred cvetnim prahom. Ko pridete domov, se čim hitreje preoblecite. Še bolje pa je, da se pred tem tudi oprhate in si operete lase (pri tem ni nujno, da uporabljate šampon; zadošča že hitro izpiranje lase).

Pomagate si lahko seveda tudi z antihistaminiki, ki vam jih predpiše zdravnik, vendar je smiselno, da preizkusite tudi naravne možnosti. Na voljo je namreč precej naravnih rešitev za ublažitev simptomov sezonskih alergij oziroma senenega nahoda

Čaj iz koprive in mete

Koprive spadajo med najboljše naravne antihistaminike. Ublažijo lahko vnetni odziv in s tem simptome, značilne za seneni nahod. Protialergijski čaj lahko pripravite samo iz kopriv. Učinek pa bo še boljši, če boste koprive kombinirali z meto. V metinih lističih lahko namreč najdemo snov, imenovano luteolin-7-O-rutinozid. Gre za snov, ki lahko zavre sproščanje in aktivnost histamina, kar prispeva k ublažitvi simptomov sezonskih alergij.

Za pripravo čaja potrebujete 1 žličko suhih lističev mete in 1 žličko suhih kopriv. Meto in koprive prelijte z 250 mililitri vrele vode. Počakajte približno 10–15 minut, nato pa mešanico precedite in popijte. Čaj si lahko pripravite večkrat dnevno.

Čebulna voda

Okus čebulne vode sicer ni najbolj prijeten, vendar gre za napitek, ki lahko močno olajša spopadanje s sezonskimi alergijami, zato mu je vsekakor vredno dati priložnost. Najboljše rezultate lahko pričakujete, če boste uporabili rdečo čebulo. Prav rdeča čebula namreč praviloma vsebuje največ kvercetina – močnega antioksidanta s številnimi pozitivnimi učinki. Kvercetin lahko med drugim zavre sproščanje histamina, zato gre za snov, ki je zelo koristna za blaženje simptomov sezonskih alergij. O kvercetinu se pogosto govori celo kot o najmočnejšem naravnem antihistaminiku. Pozitivni učinki pa niso povezani samo z vplivom na histamin. Kvercetin lahko namreč poskrbi za sprostitev dihalnih poti, kar pomeni, da olajša dihanje neodvisno od antihistaminskega delovanja.

Za pripravo protialergijske čebulne vode potrebujete 1 liter vode in 1 rdečo čebulo. Čebulo operite in jo narežite na rezine. Pri tem upoštevajte, da čebule pred uporabo ni priporočljivo lupiti, saj se ogromno kvercetina skriva prav v olupkih. Rezine čebule prelijte z vodo in počakajte približno 8–12 ur, nato pa tekočino precedite. Napitek shranjujte v hladilniku, kjer lahko počaka do 4 dni. Dobro je, da med sezono alergij vsak dan popijete kozarec ali dva čebulne vode.

Jabolka & orehi

Podobno kot v čebuli lahko tudi v jabolkih najdemo precej kvercetina. Tako gre za živilo, ki ga prav tako uvrščamo med naravne antihistaminike. Če se spopadate s sezonskimi alergijami, je torej jabolko odlična izbira za malico. Kombinirajte ga s pestjo orehov, saj lahko v orehih najdemo veliko omega-3-maščobnih kislin, ki poskrbijo za protivnetni učinek.

Repuhov čaj

Po protialergijskem delovanju je znan tudi repuh. Simptome senenega nahoda lahko tako ublažite tudi z rednim pitjem čaja iz repuha (približno 2–3 skodelice na dan). Za pripravo čaja potrebujete približno 2 grama posušenih listov repuha, ki jih prelijte z 250 mililitri vrele vode. Počakajte približno 5–10 minut. Nato čaj precedite in ga popijte, dokler je še topel.