Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtProblem s korenčkom

Problem s korenčkom

MORDA VAS ZANIMA

Sem mlad vrtnar. V lanskem letu sem prvič zasnoval svoj vrt in med drugim sem posejal tudi korenček, ki pa mi ni uspel. Sejal sem ga večkrat in po nasvetih prijateljev v več terminih,  pa mi nikakor ni uspel. Korenček je bil majhen, ponekod razvejan. Nekajkrat sem naletel tudi na korenček, ki je bil razpokan. Kako naj pridelam lep in zdrav korenček?
– Matej s Primorske

- Oglas -

korenje

Korenček je zagotovo priljubljena in vsestransko zelo uporabna zelenjadnica.  Korenček je sicer med enostavnejšimi za vzgojo, vendar pa ima nekaj »malenkosti«, na katere moramo biti pozorni, če hočemo imeti lep in zdrav pridelek.

Korenček najbolje raste na globokih, peščenih in strukturnih tleh, ki so dobro pognojena. Dobri zelenjavni sosedje so mu  koper, endivija, grah, česen, zelje, kreša, por, redkvica, redkev, solata, drobnjak, paradižnik, čebula in blitva. Seme sejemo, ko imajo tla nad 7oC, na globino 1 do 2 cm, v brazde, ki imajo med seboj 15 cm razmaka ali pa enakomerno povprek  po gredici.

Seme kali 10 do 21 dni. Zaradi tako dolgega časa, ki ga seme potrebuje za kaljenje je velika nevarnost, da se nam kaleče seme in male rastlinice posušijo. Dober vznik zagotovimo z rednim zalivanjem ali zastiranjem  s čimer zmanjšamo izgubo vlage iz tal. Ko seme vzkali je potrebno gredo redno pleti, vse dokler ni listje dovolj veliko, da prepreči rast plevela. Sočnost korenčkov dosežemo s primernimi razmerami za hitro rast, kar pomeni, da ga zalivamo, dognojujemo in še najpomembnejše, da pravočasno spravimo pridelek. Če korenček spravljamo prepozno se poveča vlaknasta sredica korena, kar gre na škodo sočnosti, saj se zmanjša mesnati del korena.

- Oglas -

Pomanjkanje in nato preobilica vlage je tudi krivec za eno težavo s katero ste se soočili v lanski sezoni, ko so vam koreni popokali. Korenček popoka, zaradi vodnega stresa, torej obdobju brez padavin ali zalivanja je sledilo obdobje z obilico padavin. Tej težavi se izognete z rednim zalivanjem posevka korenčka. Korenček, če ni dežja, zalijte dvakrat do trikrat na teden, odvisno od tega kakšna tla imate.

Naslednja težava so bili majhni in razvejeni korenčki. Tej težavi se izognete tako, da ne sejete na gredico, ki je sveže pognojena s hlevskim gnojem oziroma na tako kjer je  je zemlja rahla, brez kamenja in trdih grudic zemlje. Če imate težko zemljo ji dodajte plast zrelega komposta. Korenček tudi lepo uspeva in se ne razveja, če ga sejete na grebene. Na gredici oblikujete grebene in po vrhu grebena posejete korenček, grebeni naj bodo visoki od  10 do 15 centimetrov, tako bo imel korenček rahla tla in bo brez težav rastel in se razvijal v globino grebena. Vsake toliko časa je potrebno greben popraviti, saj se bo zemlja še usedala in da ne pomoli del korena ven iz zemlja ter postane zelen ga je potrebno osuti. Zemljo med grebeni ali med vrstami je priporočljivo zastirati s slamo ali kakšnim drugim materialom, da zadržuje vlago in preprečuje rast plevelom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×