Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtProblem s korenčkom

Problem s korenčkom

MORDA VAS ZANIMA

Sem mlad vrtnar. V lanskem letu sem prvič zasnoval svoj vrt in med drugim sem posejal tudi korenček, ki pa mi ni uspel. Sejal sem ga večkrat in po nasvetih prijateljev v več terminih,  pa mi nikakor ni uspel. Korenček je bil majhen, ponekod razvejan. Nekajkrat sem naletel tudi na korenček, ki je bil razpokan. Kako naj pridelam lep in zdrav korenček?
– Matej s Primorske

- Oglas -

korenje

Korenček je zagotovo priljubljena in vsestransko zelo uporabna zelenjadnica.  Korenček je sicer med enostavnejšimi za vzgojo, vendar pa ima nekaj »malenkosti«, na katere moramo biti pozorni, če hočemo imeti lep in zdrav pridelek.

Korenček najbolje raste na globokih, peščenih in strukturnih tleh, ki so dobro pognojena. Dobri zelenjavni sosedje so mu  koper, endivija, grah, česen, zelje, kreša, por, redkvica, redkev, solata, drobnjak, paradižnik, čebula in blitva. Seme sejemo, ko imajo tla nad 7oC, na globino 1 do 2 cm, v brazde, ki imajo med seboj 15 cm razmaka ali pa enakomerno povprek  po gredici.

Seme kali 10 do 21 dni. Zaradi tako dolgega časa, ki ga seme potrebuje za kaljenje je velika nevarnost, da se nam kaleče seme in male rastlinice posušijo. Dober vznik zagotovimo z rednim zalivanjem ali zastiranjem  s čimer zmanjšamo izgubo vlage iz tal. Ko seme vzkali je potrebno gredo redno pleti, vse dokler ni listje dovolj veliko, da prepreči rast plevela. Sočnost korenčkov dosežemo s primernimi razmerami za hitro rast, kar pomeni, da ga zalivamo, dognojujemo in še najpomembnejše, da pravočasno spravimo pridelek. Če korenček spravljamo prepozno se poveča vlaknasta sredica korena, kar gre na škodo sočnosti, saj se zmanjša mesnati del korena.

- Oglas -

Pomanjkanje in nato preobilica vlage je tudi krivec za eno težavo s katero ste se soočili v lanski sezoni, ko so vam koreni popokali. Korenček popoka, zaradi vodnega stresa, torej obdobju brez padavin ali zalivanja je sledilo obdobje z obilico padavin. Tej težavi se izognete z rednim zalivanjem posevka korenčka. Korenček, če ni dežja, zalijte dvakrat do trikrat na teden, odvisno od tega kakšna tla imate.

Naslednja težava so bili majhni in razvejeni korenčki. Tej težavi se izognete tako, da ne sejete na gredico, ki je sveže pognojena s hlevskim gnojem oziroma na tako kjer je  je zemlja rahla, brez kamenja in trdih grudic zemlje. Če imate težko zemljo ji dodajte plast zrelega komposta. Korenček tudi lepo uspeva in se ne razveja, če ga sejete na grebene. Na gredici oblikujete grebene in po vrhu grebena posejete korenček, grebeni naj bodo visoki od  10 do 15 centimetrov, tako bo imel korenček rahla tla in bo brez težav rastel in se razvijal v globino grebena. Vsake toliko časa je potrebno greben popraviti, saj se bo zemlja še usedala in da ne pomoli del korena ven iz zemlja ter postane zelen ga je potrebno osuti. Zemljo med grebeni ali med vrstami je priporočljivo zastirati s slamo ali kakšnim drugim materialom, da zadržuje vlago in preprečuje rast plevelom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×