Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
RubrikeZanimivostiPrana je življenje

Prana je življenje

MORDA VAS ZANIMA

V jogijski filozofiji je prana energija, ki poganja naša snovna telesa in svet, ki nas obdaja. Različne jogijske šole značilnosti prane različno opisujejo, vendar pa se strinjajo v eni stvari: prana ljudem in drugim živim bitjem daje življenjsko iskro.

- Oglas -

Za lažje razumevanje lahko prano primerjamo kar z električnim tokom – tako kot prana je tudi elektrika obstajala, že preden jo je odkrilo človeštvo. Prane ne moremo videti, jo poduhati ali se je dotakniti, vendar je ves čas navzoča v naših telesih in okolju. Lahko rečemo, da je prisotna v čisto vseh življenjskih oblikah in elementih – zemlji, vodi, zraku in ognju. Prano vsrkavamo z dihanjem, s hrano, pijačo, dobivamo pa jo tudi iz sonca, vetra in dežja.

Prana energija

Kako je sestavljeno človeško bitje

Jogijska teorija pravi, da človeško bitje sestavljata snovno in subtilno telo. Subtilno telo se deli na štiri med seboj povezane plasti. Prva plast je sestavljena iz mreže kanalov ali nadijev, skozi katere teče prana – prvo plast imenujemo tudi kar pransko telo. Druga plast je umsko telo – gre za našo podzavest. Tretja plast je razumsko telo, ki je v sozvočju z zavestnim, nadzorujočim umom in egom. Četrta plast pa je še duhovno telo, ki vsebuje seme pravega jaza.

Po jogijski teoriji so čisto vsa telesa začasna, ki jih takrat, ko se izrabijo, preprosto odvržemo.

Vrste prane

- Oglas -

Prano delimo glede na njene glavne naloge v pet podvrst in vsaka od njih bdi nad določenim območjem snovega telesa.

  • Prana (hkrati gre za podvrsto in splošno poimenovanje za življenjsko silo) oskrbuje telo s kisikom. Njena energija teče od nosnic do predela srca in nadzira dihanje.
  • Apana kroži v trebuhu, teče navzdol in uravnava izločanje.
  • Samana kroži po sredini telesa ter nadzira metabolizem in prebavni ogenj (agni).
  • Udana teče od srca do glave oziroma do možganov. Ta prana je povezana z govorom, požiranjem in spanjem.
  • Vjana prežema celo telo ter deluje na živčni in endokrini sistem ter krvni obtok.

Osnovni vrsti prane sta prana in apana – prva je dejavna, ko vdihnemo, druga pa ko izdihnemo. Apana se hkrati nanaša še na spodnji del trebuha in kopičenje odpadnih snovi (tako duševnih kot telesnih) v tem delu telesa. Z apano označimo tudi energijo, ki je potreba za izločanje teh odpadkov ter skrbi za izravnavo energije. Da zares učinkovito deluje, mora biti v ravnotežju s prano. Prano in apano uravnotežamo z vadbo joge.

Prana in naše zdravje

Tok prane neposredno vpliva tudi na naše zdravje. Če telesu ne dovajamo dovolj energije, je šibko in veliko bolj dovzetno za različne okužbe in druga obolenja. Če nadiji (kanali, s katerimi je prepredena vsa pranajama – po teh kanalih teče prana) niso prehodni, tudi prana ne more nemoteno teči po telesu, kar močno vpliva na naše zdravje. Na pretok prane in njeno ravnotežje vplivajo številni dejavniki, med drugim tudi naše počutje, razpoloženje, stanje zavesti … Pretok prane ovirajo tudi slaba prehrana, čezmerno uživanje alkohola, kajenje, pomanjkanje gibanja in spanja. Če je pretok prane oviran, lahko postanemo apatični, utrujeni, depresivni ali kako drugače zbolimo.

Neoviran pretok prane pomeni tudi dobro in trdno zdravje. Zelo pomembno je, da znamo v vsakdanjem življenju odpraviti blokade v telesu in doseči nemoten pretok življenjske energije. Joga za spodbujanje pretoka prane predpisuje pranajamo (nadzorovano dihanje), asane ali jogijske položaje in krijo (očiščevale vaje). S krijami uspešno čistimo snovno in subtilno telo. Vendar je pri tem treba poudariti, da morajo biti vse jogijske vaje prilagojene potrebam posameznika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×