Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaStres negativno vpliva tudi na vašo prebavo

Stres negativno vpliva tudi na vašo prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Odnos med stresom, prehranjevanjem in prebavo je zares precej zapleten in kompleksen. Stres manipulira z našimi željami ter vpliva na to, kdaj in kaj bomo jedli. Stres prav tako vpliva na to, kako prebavljamo hrano.

- Oglas -

Katera hrana nam prija, ko smo razrvani in pod stresom? Hranilno uravnotežen obrok, ki bi ga pojedli v miru? Seveda ne! Ko smo pod stresom, hlepimo po sladki, slani in mastni hrani. Zaradi stresa se vsa ta hrana tudi veliko bolj verjetno nakopiči neposredno na predelih, kjer si to najmanj želimo.

Če bi le od kdaj do kdaj pod stresom pojedli nekaj dodatnih piškotov, ne bi bilo s tem nič narobe, a žal se stvari ne končajo tukaj. Kronični stres onemogoči črevesju, da bi normalno delovalo, povzroča pa tudi vnetne procese, ki vodijo do cele kopice zdravstvenih težav, kot so refluks, različne razjede in celo alergije na hrano. Dlje ko smo pod stresom, bolj izrazite so težave.

Stres prebava

Kako se soočiti s tem

Pomembno je, da se res dobro poznate.

- Oglas -

Ljudje se na stres odzovejo a dva načina: približno 2/3 pod stresom je več kot običajno, tretjina pa zaradi stresa popolnoma izgubi tek. Če veste, kako se sami odzivate pod stresom, ste že na pol poti do rešitve težave.

Pomembno je, da potem pogledate še druge svoje vzorce. Ali po hrani posežete zaradi socialne anksioznosti? Morda na vaš tek vplivajo obilica dela in nerazumni časovni roki. Ne obsojate se, ampak samo dobro opazujte.

Dihajte.

Vsako priložnost izkoristite za to, da se umirite in svoje napetosti ne utapljate v hrani. Najpreprostejše in najhitrejše sprostitveno orodje vam je vedno na voljo: to je vaše dihanje. Pred jedjo si vzemite pet minut in se osredotočite na svoje dihanje; to naj bo globoko in umirjeno. Soočite se z vsemi mislimi in jih sprejmite ter se umirite. Po tem bo vaše telo zares pripravljeno na obrok.

Poskrbite za primerno vzdušje.

Ljudje v današnjem času med jedjo počnemo vse mogoče: vozimo, delamo z računalnikom, hitimo z enega opravka na drugega. To nas ubija. Dajte si možnost in ustvarite primerno vzdušje za prehranjevanje. Kadar jeste, samo jejte. Če ste v službi, ugasnite monitor, izklopite telefon – skratka, ne počnite nič drugega, ampak samo jejte. Vzemite si tistih 10 minut in se posvetite le hrani. Taka sprememba bo v vaše življenje prinesla velike rezultate.

Uživajte v hrani.

- Oglas -

Pri koliko obrokih na koncu niste niti dobro vedeli, kakšnega okusa je bila hrana? Kako bi bilo, če bi zares lahko okusili čisto vsak grižljaj vašega obroka? Ko jeste, se poskusite res čim bolj posvetiti svojemu obroku. Ali resnično uživate v pogledu na svoj obrok, sta vam všeč njegova tekstura in okus? Ali opazite, kdaj ste siti? Ljudje v tem času vseh teh stvari pogosto niti ne zaznamo in smo med jedjo popolnoma odtujeni sami od sebe.

Ko končate z obrokom, se vprašajte, kako se počutite. Ste veseli, zadovoljni in sproščeni? Naj bo to nova priložnost za to, da globoko vdihnete in se sprostite – še posebej v trebušnem predelu. Če bi živeli v popolnem svetu, bi imeli po obroku čas za sproščujoč sprehod ali prijeten pogovor, a to pogosto ni mogoče. Vseeno si poskusite vzeti minuto ali dve, zaprite oči in umirite misli ali pa se odpravite na nekajminutni sprehod.

Proces prebave poteka še dolgo po tem, ko smo zaužili določen obrok, poleg tega pa prebava zahteva tudi veliko energije. Ko smo pod stresom, naše telo vso energijo preusmeri v reševanje stresne situacije in vsi drugi telesni procesi so zaradi tega upočasnjeni oziroma porinjeni na stran. Zato je zelo pomembno, da ste pred, med in po obroku sproščeni, saj bo le tako vaša prebava delovala tako, kot je treba.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×