0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZdravilne rastline, ki pomagajo zniževati povišan sladkor v krvi

Zdravilne rastline, ki pomagajo zniževati povišan sladkor v krvi

MORDA VAS ZANIMA

Pri sladkorni bolezni je moten potek presnove, zlasti ogljikovih hidratov. Če je vse tako, kot je treba, telo ogljikove hidrate spreminja v glukozo, ta pa preko črevesne sluznice prehaja v kri. Raven sladkorja v krvi se po tem prehodu le prehodno poviša, saj hormon inzulin, ki nastaja v trebušni slinavki, glukozi pomaga, da pride v celice, ki jo potrebujejo.

- Oglas -

Zelo pomembno je, da sladkorni bolniki striktno upoštevajo zdravnikove nasvete glede prehrane in jemanja zdravil, poleg tega pa si lahko tisti z lažjo obliko sladkorne bolezni, pomagajo tudi z določenimi zdravilnimi zelišči (a le s soglasjem zdravnika).

Fižolove luščine

Zrele luščine fižola preklarja ali nizkega fižola so zelo dragocene zaradi sestavin, ki jih vsebujejo: gre za snovi, ki znižujejo krvni sladkor, poleg tega pa vsebujejo še krom, ki je pomemben za presnovo ogljikovih hidratov. Priporočamo vam, da polno pest fižolovih luščin na pol skuhate v pol litra vode. Čaj pijte zjutraj in zvečer.

Listi borovnic

V listih borovnic najdemo flavonoide, čreslovine, glikozide, od mineralov pa predvsem krom. Poleg tega listi borovnic vsebujejo tudi mirtilin, ki mu pravimo tudi rastlinski inzulin. Čaj pripravimo tako, da dve čajni žlički prelijemo s skodelico kropa, čaj pa si privoščimo dvakrat do trikrat na dan. Čaj iz listov borovnic lahko uživamo le pod zdravniškim nadzorom.

- Oglas -

Borovnice

Čebula

Čebula vsebuje glukokinine, deluje pa tudi kot dobro odvajalo. Odlikuje jo zelo blago delovanje, zato lahko predstavlja del vsakodnevne prehrane sladkornega bolnika. Lahko jo uživamo surovo s kruhom, iz nje lahko stisnemo sok (naredimo lahko 3-tedensko kuro in tako od 3-krat do 4-krat na dan uživamo po eno čajno žličko soka). Iz čebule si lahko pripravimo tudi prevretek, in sicer tako, da srednje veliko čebulo drobno nasekljamo ter jo v štirih skodelicah vode kuhamo tako dolgo, da četrtina izhlapi. Nato več dni zapored uživamo po eno jedilno žlico prevretka. Hladen preliv iz čebule pa si pripravimo tako, da drobno sesekljano čebulo prelijemo s štirimi skodelicami vode in pustimo stati 24 ur, nato pa vodo, enakomerno razporejeno, pijemo dva dni.                                                                                                              

Pri sladkorni bolezni pomagajo tudi živila, ki vsebujejo inulin

Sladkorni bolniki naj uživajo tudi čim več živil, ki vsebujejo inulin, prehransko vlaknino, ki v črevesju spodbuja rast zdravju koristnih bakterij. Inulin med drugim najdemo v artičoki, črnem korenu, navadnem repincu, sončnicah in topinamburju, korenini regrata, poru, špargljih, ječmenu, pšenici, rži …

Čajne mešanice proti diabetesu

Mešanice, ki spodbujajo presnovo in pospešujejo izločanje:

- Oglas -

Zel jastrebine, listi mete, zel koprive, korenine in listi regrata. Čaj pripravimo tako, da dve čajni žlički mešanice prelijemo s pol litra kropa, pustimo stati 20 minut, nato pa precedimo. Čaj pijemo osem tednov, trikrat na dan po eno skodelico.

Mešanica, ki podpira zdravljenje starostnega diabetesa in ateroskleroze:

15 gramov plodov gloga, 10 g tavžentrože, 10 gramov listov borovnic, 10 gramov listov robide, 10 gramov listov žajblja, 10 gramov zeli koprive, 10 gramov zeli mačehe, 5 gramov listov rožmarina, 5 gramov brinovih jagod.

Čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa, pustimo stati 10 minut, nato pa precedimo. Vsak dan si privoščimo dve skodelici čaja – naredimo 4-tedensko kuro.

Mešanica, ki dopolnjuje predpisano zdravljenje:

Fižolove luščine, listi borovnic, zel koprive, brinove jagode.

Čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico kropa in nato štiri tedne vsak dan spijemo po tri skodelice.

Recepti povzeti po: Möhring W.: Zdravilna moč čajev

.

NAJNOVEJŠE