Zdravje & prehranaPomanjkanje spanja vpliva na to, kako vidimo druge – in to dobesedno!

Pomanjkanje spanja vpliva na to, kako vidimo druge – in to dobesedno!

MORDA VAS ZANIMA

Pomanjkanje spanja je povezano z najrazličnejšimi težavami. Po neprespani noči se pogosto pojavijo težave z omotico, glavoboli, razdražljivostjo, pomanjkanjem energije ipd. Kadar smo nenaspani, se naše dojemanje okolice in ljudi okoli nas močno spremeni, kar lahko hitro privede do nepotrebnih konfliktov. Pomanjkanje spanja lahko povsem dobesedno vpliva na to, kako vidimo druge. Obrazno mimiko, ki bi jo sicer dojemali kot pozitivno oziroma vsaj nevtralno, vidimo kot sovražno, posledično pa je sovražen tudi naš odziv. To je potrdila tudi študija, ki so jo pred nedavnim objavili švedski raziskovalci z univerze v Uppsali …

Raziskava je bila posvečena preučevanju vplivov akutnega pomanjkanja spanja

- Oglas -

Raziskovalci, ki so o svojih izdelkih poročali v prispevku, objavljenem v znanstveni reviji Nature and Science of Sleep), so preučevali dojemanje obrazov po neprespani noči. Ni jih torej zanimal vpliv kroničnega pomanjkanja spanja, ampak t. i. akutnega pomanjkanja. Na prvi pogled se morda zdi, da ena noč slabšega spanca oziroma noč brez spanja ni posebej problematična, vendar so negativni učinki precej izrazitejši, kot si verjetno predstavljate. Izsledki študije so to potrdili. Po neprespani noči je bilo namreč dojemanje obrazov precej bolj negativno.

Primerjava noči brez spanca in 8-urnega spanja

 V raziskavi je sodelovalo 45 mlajših oseb. Eksperiment je trajal dva dni. Prvo noč so imele osebe, ki so sodelovale v raziskavi, za spanje na voljo 8 ur. Drugo noč pa so morale prebedeti. Tako prvo kot drugo jutro je sledilo ocenjevanje obrazov. Šlo je za obraze, ki so odražali različna čustvena stanja (jeza, veselje, strah in nevtralni obrazi).

Pri raziskavi uporabljeni senzorji za spremljanje premikanja oči

Raziskovalci so si pri izvedbi eksperimenta pomagali s posebno tehnologijo oziroma s senzorji za spremljanje premikanja oči. S pomočjo teh senzorjev je mogoče določiti, kam natančno je v izbranem trenutku usmerjen pogled neke osebe. Podatki o premikanju oči so se beležili tako prvo kot drugo jutro.

Če smo nenaspani, posvetimo precej manj časa razbiranju obrazne mimike

Po neprespani noči je bil čas osredotočanja na obraze precej krajši kot po noči, ko so lahko sodelujoči v raziskavi spali 8 ur. Podatek se zdi na prvi pogled precej nepomemben, vendar je po mnenju raziskovalcev bistveno vplival na interpretacijo obrazov. Če si ne vzamemo časa za poskus natančne preučitve obrazne mimike, je namreč možnost za napačno interpretacijo precej večja. Osebi, s katero pridemo v stik, tako hitreje pripišemo slabe namene. Poleg tega pa je možen tudi upočasnjen odziv. Tudi če nam uspe razbrati, kako se oseba v resnici počuti, reagiramo prepozno, kar je lahko prav tako povod za spore oziroma nesporazume.

»Sumljivi, manj privlačni in bolj nezdravi«

- Oglas -

Osebe, ki so sodelovale v raziskavi, so po neprespani noči obraze v povprečju dojemale precej bolj negativno kot po noči, ko so imele na voljo dovolj časa za kakovosten spanec. Ena od posledic pomanjkanja spanja je bilo dojemanje obrazov kot bolj »sumljivih«. Pomanjkanje spanja lahko tako vpliva na to, da težko zaupamo ljudem okoli sebe, pri čemer lahko kronično pomanjkanje privede celo do paranoje. Zanimivo je tudi, da so po neprespani noči sodelujoči obraze večinoma ocenili kot manj privlačne. Podoben vzorec pa je bil opazen, ko so morali oceniti zdravje oseb, katerih obrazi so jim bili pokazani.

Negativni učinki kroničnega pomanjkanja spanja najverjetneje še izrazitejši

V raziskavi so sodelovale samo mlajše osebe, zato raziskovalci težko ocenijo, ali je mogoče rezultate aplicirati tudi na druge starostne skupine. Obenem pa je treba upoštevati, da so se ocenjevali samo učinki akutnega pomanjkanja spanja. Najverjetneje lahko upravičeno sklepamo, da je negativen vpliv kroničnega pomanjkanja spanja še precej večji.

Preberite tudi:

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×