Vitamini in minerali kot pomoč pri ADHD

Nova študija je postregla z zanimivimi ugotovitvami, povezanimi z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) pri otrocih.

Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?
TehnologijaAplikacija za domačo uporabo za zgodnje odkrivanje nevroloških motenj

Aplikacija za domačo uporabo za zgodnje odkrivanje nevroloških motenj

MORDA VAS ZANIMA

Odkrivanje nevroloških bolezni je običajno zelo kompleksen proces, ki zahteva uporabo drage opreme. Ideja o napravi za domačo uporabo, namenjeni zgodnjemu odkrivanju nevroloških obolenj, se zdi tako na prvi pogled praktično neuresničljiva. Vendar je kalifornijskim raziskovalcem uspelo prav to. Razvili so namreč aplikacijo, namenjeno odkrivanju nevroloških obolenj, ki jo lahko uporablja praktično kdor koli. Aplikacija lahko med drugim pomaga pri zgodnjem odkrivanju Alzheimerjeve bolezni. Koristna pa je lahko tudi za prepoznavanje znakov motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD).

Za uporabo aplikacije potreben telefon z novejšo infrardečo kamero

- Oglas -

Vse, kar je potrebno za uporabo aplikacije, je pametni telefon, pri čemer pa je pomembno, da gre za novejši model telefona z vgrajeno tehnologijo za prepoznavanje obrazov oziroma z infrardečo kamero. Poleg infrardeče kamere bo aplikacija uporabila še klasično »kamero za selfije« oziroma sprednjo kamero. S pomočjo obeh kamer se zbirajo posnetki zenic. Aplikaciji so tako na voljo podatki o spreminjanju njihove velikosti; prav velikost zenic pa je lahko pomemben pokazatelj nevroloških in sorodnih motenj …

Ogromen potencial aplikacije: zgodnje odkrivanje bolezni je lahko izjemno dragoceno

Inženirji, ki so poskrbeli za razvoj aplikacije, sicer priznavajo, da bodo potrebne dodelave in da je pot do končne različice še precej dolga. Vendar je potencial aplikacije nedvomno ogromen. Možnost hitrega testiranja v domačem okolju bi lahko poskrbela za bistveno hitrejše odkrivanje Alzheimerjeve bolezni in drugih nevroloških obolenj, ki vplivajo na velikost zenic. Posledično pa bi bilo možno učinkovitejše zdravljenje oziroma blaženje simptomov.

Spreminjanje velikosti zenic lahko razkrije ogromno o naših nevroloških funkcijah

Nedavne raziskave so potrdile, da je velikost zenic pomemben pokazatelj nevroloških funkcij pri človeku. Zenice se na primer pogosto povečajo oziroma razširijo, ko se moramo spopasti z zahtevno miselno nalogo. Podoben pa je tudi odziv zenic na nenadne dražljaje, denimo na nepričakovan glasen zvok. Za spremljanje sprememb premera se uporablja t. i. test odzivnosti zenic, ki pa se trenutno izvaja samo v kliničnem okolju. Interdisciplinarna ekipa znanstvenikov in inženirjev je poskušala zato poiskati cenejšo in bolj dostopno rešitev, ki bi omogočila testiranje izven zdravstvenih ustanov in brez uporabe posebne opreme.

Aplikacija poskrbi za zelo zanesljive meritve – in to tudi pri ljudeh s temnejšimi očmi

S pomočjo t. i. bližnje infrardeče svetlobe je razlikovanje med zenico in šarenico zelo preprosto, in to tudi pri osebah s temnejšo barvo oči. Tako je možen zelo natančen izračun velikosti zenice. Aplikacija obenem uporabi barvno fotografijo, posneto s pomočjo »kamere za selfije«; to poskrbi za zajem stereoskopske razdalje med pametnim telefonom in uporabnikom. Podatek o razdalji pa je nato uporabljen za pretvorbo velikosti zenic v milimetre. Meritve s pomočjo aplikacije so bile primerjane s profesionalnimi meritvami zenic pri zdravniku, pri čemer se je aplikacija izkazala za zelo zanesljivo.

Nadgradnje, prilagojene starejši populaciji, poskrbijo za prijetnejšo uporabniško izkušnjo

- Oglas -

Razvijalci so poskrbeli tudi za posebne prilagoditve, katerih namen je olajšanje uporabe starejšim osebam. Zavedajo se namreč, da številni starejši ljudje niso vajeni pametnih telefonov. Poleg tega pa se starejša populacija pogosto spopada s specifičnimi omejitvami. Raziskovalci so imeli pri dodelavah pomoč ciljne skupine oziroma starostnikov, ki so aplikacijo preizkusili, nato pa opisali svojo uporabniško izkušnjo in predlagali možne izboljšave. Nadgradnja je med drugim omogočila glasovno upravljanje, uporabnik pa se lahko odloči tudi za slikovna navodila. Poleg tega so razvijalci ustvarili tudi preprost nastavek, ki olajša namestitev očesa v ustrezen položaj. Kamera posledično lažje zajame zenice, s čimer so zagotovljene natančnejše meritve.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×