0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana»Užitna elektronska naprava« lahko zazna zastoj dihanja

»Užitna elektronska naprava« lahko zazna zastoj dihanja

MORDA VAS ZANIMA

Ameriški znanstveniki so razvili zelo zanimivo napravo, ki bi bila lahko posebno koristna za ljudi s spalno apnejo. Gre za napravo v obliki kapsule, namenjene zaužitju. Po zaužitju naprava spremlja vitalne funkcije, kar pomeni, da lahko med drugim zazna tudi prekinitve dihanja. Neprekinjeno spremljanje vitalnih funkcij ni koristno samo pri spalni apneji oziroma sumu spalne apneje, ampak tudi v številnih drugih okoliščinah. Raziskovalci upajo, da bo njihov izum med drugim pomagal tudi pri preprečevanju smrti zaradi predoziranja opiatov.

- Oglas -

Rezultati manjšega kliničnega testiranja zelo obetavni

Za diagnosticiranje spalne apneje se praviloma uporablja respiratorna poligrafija, ki se lahko izvaja na domu ali v laboratoriju oziroma na kliniki. Prva možnost je za večino manj zapletena, vendar kljub temu zahteva precej senzorjev in monitorjev. Kapsula za spremljanje vitalnih znakov, ki jo pacient zaužije, se zdi tako precej preprostejša rešitev. Po velikosti je kapsula primerljiva z običajno kapsulo, na primer z multivitaminskim prehranskim dopolnilom. Seveda pa se njena sestava precej razlikuje od kapsul, kakršnih smo vajeni. Osnova je merilnik, ki spremlja hitrost dihanja in srčni utrip. Tako je mogoče težavo zaznati že v zgodnjih fazah, kar je lahko zelo koristno tudi pri sumu astme ali kronične obstruktivne pljučne bolezni.

Izum, ki je bil podrobneje predstavljen v članku, objavljenem v strokovni reviji Device, je bil že preizkušen na ljudeh. Šlo je za manjše testiranje, v katerem je sodelovalo 10 prostovoljcev. Pri nobenem izmed njih niso bili zaznani resnejši nezaželeni stranski učinki. Kapsula se je po zaužitju skozi prebavni trakt premikala v skladu s pričakovanji.

V notranjosti kapsule senzor, dve mini bateriji in brezžična antena

Znanstveniki, ki so zaslužni za izum, so sicer v preteklih letih že poskrbeli za nekaj prav tako zelo zanimivih inovacij. Med drugim so razvili več različnih senzorjev, primernih za zaužitje, ki se lahko uporabljajo kot pomoč pri diagnosticiranju različnih težav, povezanih s prebavili, vključno z vnetnimi črevesnimi boleznimi. Tokrat so se prvič osredotočili na spalno apnejo in sorodne težave, pri katerih je pomembno predvsem spremljanje dihanja. Merilnik lahko zazna tudi manjša odstopanja, povezana s širjenjem pljuč in srčnim utripom. Poleg merilnika kapsula vsebuje še dve mini bateriji in brezžično anteno, prek katere se podatki prenašajo na zunanjo napravo, na primer na prenosni računalnik.

- Oglas -

Meritve skladne s podatki, zbranimi s kompleksnimi zunanjimi merilniki

Prostovoljci, ki so sodelovali v kliničnem testiranju, so pred spanjem zaužili kapsulo za spremljanje vitalnih funkcij, med spanjem pa so se nato uporabljali tudi klasični senzorji za spremljanje spanja. Raziskovalci so nato primerjali rezultate, zbrane z obema metodama. Primerjalna analiza je pokazala, da je bila kapsula zelo natančna tako pri spremljanju dihanja kot pri merjenju srčnega utripa. Uspešno je zaznala tudi zastoje dihanja pri enem izmed prostovoljcev s spalno apnejo. Podatki, zbrani s pomočjo kapsule, so se ujemali s podatki, ki so jih zbrali standardni merilniki. Šlo je za napredne merilnike, ki se praviloma uporabljajo samo v laboratorijih.

Podatki se lahko zbirajo v različnih delih prebavnega trakta

Raziskovalci so se sicer tokrat osredotočili na podatke, ki so bili zbrani, medtem ko je bila kapsula v trebuhu, vendar so predhodne študije pokazale, da lahko tovrstne kapsule vitalne znake uspešno spremljajo tudi v drugih delih prebavnega trakta. Meritve, ki so zbrane, medtem ko je kapsula v želodcu, praviloma veljajo za najzanesljivejše, saj je merilnik takrat v bližini srca in pljuč.

Kapsula se je na koncu uspešno izločila iz telesa

Nihče izmed sodelujočih ni poročal o zapletih. Dva tedna po zaužitju pa so tudi rentgenski posnetki potrdili, da je bila kapsula pri vseh prostovoljcih uspešno izločena. Na podlagi predhodnih študij iste ekipe je mogoče sklepati, da se kapsula te velikosti običajno izloči v dobrih 24 urah.

Raznolike možnosti uporabe in potencialna nadgradnja

Ko gre za spalno apnejo, novi izum ni zanimiv samo z vidika diagnostike. Raziskovalci menijo, da bo kapsula zelo koristna tudi po začetku terapije. Tako bo mogoče spremljati, ali terapija resnično deluje – in to brez uporabe kompleksnih senzorjev, ki jih je treba pritrditi na kožo, kar je lahko precej moteče. Pri osebah s povečanim tveganjem za predoziranje opiatov in drugih nevarnih substanc pa bi se lahko morda uporabljala nadgrajena oblika kapsule. Raziskovalci namreč razmišljajo o kapsuli, ki bi v primeru izrazite upočasnitve ali zastoja dihanja samodejno sprostila snov, kot je nalmefen, ki lahko prepreči smrt zaradi prevelikega odmerka opiatov.

NAJNOVEJŠE