0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGovorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

MORDA VAS ZANIMA

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«, so tako pogosto deležne prijateljskega zbadanja, tu pa se običajno tudi ustavi. Obstaja sicer precej ljudi, ki se niti ne zavedajo, da govorijo v spanju – ker običajno spijo sami in jih na to ni še nihče opozoril. Po drugi strani pa tudi tisti, ki vedo, da v spanju pogosto govorijo, temu ne posvečajo posebne pozornosti. Čeprav običajno ne gre za resnejšo težavo, je lahko govorjenje med spanjem vendarle znak, da nekaj ni povsem v redu …

- Oglas -

»Govorjenje med spanjem« je bilo zaznano celo pri ljudeh, ki uporabljajo znakovni jezik

Strokovni izraz za govorjenje med spanjem je somnilokvija. Ta termin je sicer pomensko nekoliko širši od tistega, kar običajno razumemo kot govorjenje. Somnilokvija namreč označuje najrazličnejše oblike »oglašanja« med spanjem, vključno s smehom ali jokom. Da, nekateri ljudje se med spanjem tudi smejijo ali jočejo. Obenem je zanimivo, da je bila specifična oblika somnilokvije zaznana tudi pri gluhonemih osebah, ki za sporazumevanje uporabljajo znakovni jezik. Toda tudi če se omejimo na govor v običajnem pomenu te besede, je možnih ogromno različic: včasih je govorjenje med spanjem nepovezano, odsekano in podobno mrmranju, spet drugič pa gre lahko za skorajda povsem zaokrožene monologe ali celo dialoge z budno osebo.

Najpogostejši vzroki: stres, genetika, alkohol, pomanjkanje spanja in uživanje določenih zdravil

Govorjenje med spanjem seveda ni povezano z enim samim vzrokom. Pojav je lahko povezan tako z zunanjimi dejavniki kot z genetsko predispozicijo. Eden od najpogostejših »zunanjih dejavnikov«, ki vplivajo na govorjenje med spanjem, je stres. Če gre za pojav, ki je postal pri vas v zadnjem času zelo pogost, gre lahko torej za znak, da je vaše življenje pretirano stresno in da potrebujete malce odmora. Govorjenje med spanjem je lahko tudi stranski učinek določenih zdravil ali pa posledica zaužitja prevelike količine alkohola. Poleg tega se lahko somnilokvija pojavlja v kombinaciji z določenimi motnjami spanja, na primer v kombinaciji z narkolepsijo, nespečnostjo ali s spalno apnejo. Tako je lahko govorjenje med spanjem med drugim tudi znak kroničnega pomanjkanja spanca.

Ko postane govorjenje med spanjem težava …

Precejšnje razlike so možne tudi pri pogostosti govorjenja v spanju. Pri nekaterih ljudeh gre zgolj za občasen pojav, pri drugih pa se lahko somnilokvija ponavlja praktično vsako noč. Pogostost tega pojava je seveda močno odvisna od zgoraj naštetih dejavnikov. Tudi če je bilo govorjenje med spanjem pri vas v preteklosti zelo redka težava, lahko postane zaradi stresnih okoliščin precej pogostejše. Čeprav samo govorjenje med spanjem ni nujno problematično, je lahko povezano z resnejšimi vzroki, ki zahtevajo ukrepanje, sicer se lahko pojavijo težave z zdravjem. Če spite poleg partnerja, pa je somnilokvija seveda problematična tudi zaradi dejstva, da lahko predstavlja precej neprijetno motnjo, ki vpliva na kakovost spanja osebe, ki spi v istem prostoru.

- Oglas -

Kot omenjeno, je lahko sicer govorjenje med spanjem povezano z določenimi genetskimi dejavniki, na katere seveda ne morete vplivati. Po drugi strani pa je somnilokvija najverjetneje vsaj deloma povezana tudi z vašimi navadami oziroma z dejavniki, na katere lahko vplivate. Če želite zmanjšati možnost za govorjenje med spanjem, je za začetek pomembna ustrezna spalna higiena: ustaljen urnik odhajanja v posteljo in zbujanja, spanje v temnem prostoru, primerna temperatura spalnice itn. Poleg tega so zelo koristne sprostitvene tehnike za ublažitev negativnih vplivov stresa. Pomembno pa je tudi izogibanje alkoholu in kofeinu, predvsem v večernih in poznopopoldanskih urah.

.

NAJNOVEJŠE