0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiPsi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

MORDA VAS ZANIMA

Sobivanje človeka in psa, ki ima dolgo zgodovino, je vplivalo na razvoj obeh vrst. Ena od posledic dolge skupne zgodovine se odraža v nadpovprečni uspešnosti psov pri »tolmačenju« človeške komunikacije. Seveda pa pri tem ne moremo spregledati individualnih razlik in vpliva vzgoje. Če psa načrtno učimo človeških besed, je mogoče pričakovati, da bo njegovo razumevanje človeške komunikacije precej boljše kot pri večini psov, ki niso prestali tovrstnega treninga. Kanadski raziskovalki Catherine Reeve in Sophie Jacques, zaposleni na oddelku za psihologijo in nevroznanost, sta se tako odločili, da preverita, koliko človeških besed razume »povprečen pes«. Številka je precej višja, kot ste si verjetno predstavljali …

- Oglas -

Razumevanje različnih besed in fraz so ocenjevali skrbniki

Raziskava, ki je bila kasneje opisana v študiji, objavljeni v reviji Applied Animal Behaviour Science, je privedla do zanimivih ugotovitev. Izkazalo se je namreč, da lahko psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz. Pri tem je sicer treba opozoriti, da je šlo za manjšo raziskavo, v katero je bilo vključenih 165 psov oziroma njihovih skrbnikov. Poleg tega pa se razumevanje človeške govorice ni preverjalo neposredno. Raziskovalki sta namreč pripravili nabor 172 različnih besed in fraz, nato pa sta skrbnike psov vprašali, katere od teh besed njihov pes pozna.  

Uporabljen seznam, ki se uporablja tudi pri človeških otrocih

Besede in fraze, ki so bile uporabljene, niso bile izbrane naključno. Raziskovalki sta si pomagali s seznamom besedišča, ki se pogosto uporablja pri preverjanju jezikovne sposobnosti majhnih otrok, starih do 3 leta. Skrbniki psov sicer niso bili omejeni samo na predloženi seznam 172 besed in fraz. Če so menili, da njihov pes pozna tudi besede/fraze, ki se niso znašle na seznamu, so jih lahko dodali, kar je pripomoglo k natančnejši oceni povprečnega besednjaka pri psih.

Seznam besedišča je zajemal različna področja

Uporabljene besede in fraze so v osnovi pokrivale sedem različnih področij, in sicer imena, ukaze, poimenovanja za igrače, besede, ki poimenujejo hrano in pijačo, pogoste predmete, ki jih najdemo v večini gospodinjstev, zunanje lokacije in različne aktivnosti.

- Oglas -

Pes, ki se je odrezal najbolje, naj bi razumel kar 215 besed in fraz

Kot omenjeno, je analiza zbranih podatkov razkrila, da so psi v povprečju razumeli približno 90 človeških besed in fraz – oziroma, če smo povsem natančni, 89. To seveda pomeni, da so se nekateri psi odrezali še precej bolje, če gre zaupati oceni njihovih skrbnikov. »Zmagovalec« naj bi tako razumel kar 215 različnih izrazov. Po drugi strani pa je pes, ki se je odrezal najslabše, razumel »samo« 15 človeških besed/fraz. Razumevanje je bilo opredeljeno kot (ustrezno) odzivanje na posamezno besedo.

Katere so tiste besede, ki jih pozna večina psov?

Med 89 besedami, ki jih razume »povprečen pes«, je bilo 78 takšnih, ki so bile navedene na seznamu, ki sta ga skrbnikom psov priskrbeli raziskovalki, torej na seznamu, ki se uporablja tudi pri otrocih. Pri 11 besedah pa je šlo za izraze, ki niso bili del omenjenega seznama. Verjetno ni posebej presenetljivo, da je bila beseda, ki je bila psom najbolj znana, njihovo lastno ime. Sledili so izrazi, kot so »sedi«, »pridi«, »mirno«, »ne« in »priden«. Te besede naj bi namreč poznalo dobrih 90 odstotkov vseh psov, ki so bili vključeni v raziskavo. Po drugi strani pa so bili psi, ki so razumeli zahtevnejša navodila, na primer »obriši si tačke«, precej redkejši. Tovrstne fraze je razumelo manj kot 10 odstotkov psov.

.

NAJNOVEJŠE