Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaNarkolepsija: ne ignorirajte kronične zaspanosti

Narkolepsija: ne ignorirajte kronične zaspanosti

MORDA VAS ZANIMA

Narkolepsija se zdi na prvi pogled precej zabavna. Posameznik s to boleznijo, ki prizadene približno 1 človeka na vsakih 2000 ljudi, lahko praktično kadar koli zdrsne v spanec. Vendar pa je ta težava v resnici vse prej kot zabavna. Gre za nevrološko motnjo, pri kateri ločimo dva podtipa. Pri bolj mili obliki posamezniki občutijo močno zaspanost praktično ves dan, zato potrebujejo ogromno dremanja. Hujša oblika je t. i. narkolepsija s katapleksijo, ko postane človek nenadoma »paraliziran«.

- Oglas -

Narkolepsija

Polovica bolnikov brez diagnoze

Katapleksija je zagotovo najbolj fascinanten simptom motnje, ki se pojavlja v več različicah. Včasih gre za precej subtilno obliko katapleksije – oči se začnejo zapirati, govor postane nejasen ipd. Pri najhujši verziji katapleksije pa lahko človek celo pade po tleh. Zanimivo je sicer tudi to, da približno polovica vseh bolnikov sploh ne ve, da trpi za narkolepsijo. Mnogi namreč sklepajo, da so močno utrujeni zaradi različnih obveznosti, in ne pomislijo, da bi lahko šlo za motnjo spanja. Simptomi narkolepsije se običajno pojavijo že pri otrocih, vendar večina dobi ustrezno diagnozo šele po 20. ali celo po 30. letu starosti. Ljudje se običajno odločijo za obisk zdravnika šele takrat, ko se začnejo njihove težave močno stopnjevati.

Narkolepsija – Raziskovanje vzrokov še traja

Razlogi za razvoj narkolepsije naj bi bili zelo kompleksni, vendar pa se zdravniki trudijo, da bi se natančneje poučili o tej motnji. Narkolepsijo lahko sproži tudi virusna okužba, kar pa je možno le pri ljudeh z gensko predispozicijo Za zdaj je jasno, da so zaradi narkolepsije prizadete možganske celice, natančneje celice hipotalamusa, ki proizvajajo hormon, imenovan oreksin. Gre za hormon, ki sodeluje pri uravnavanju našega spanja. Ker so celice, ki proizvajajo oreksin, uničene, pride do motenih ciklusov spanja in budnosti.

Napad lahko povezan s čustvenim vznemirjenjem

Simptome narkolepsije, predvsem katapleksijo, lahko sprožijo tudi različna čustva. Za izbruh »napada« je včasih dovolj že blažje vznemirjenje. Vendar pa niso problematična zgolj negativna čustva. Včasih se simptomi pojavijo tudi med smehom ipd. Praktično katero koli malce bolj intenzivno čustvo lahko sproži napad. Simptomi narkolepsije se sicer pri bolnikih le redko pojavljajo ob istih delih dneva.

Za diagnozo pomembna analiza REM-faz spanja

- Oglas -

Sumite, da bi lahko imeli tudi sami narkolepsijo? Zgolj občutek, da vam stalno primanjkuje spanja, še ni dovolj za diagnozo. Za pravilno diagnozo morajo biti opravljeni ustrezni testi. Tako je nujno, da se čim prej odpravite do zdravnika. Včasih se lahko narkolepsiji pridružijo tudi druge motnje, na primer spalna apneja. Pri diagnosticiranju narkolepsije je pomembna predvsem analiza t. i. faz REM. Telo namreč pri narkolepsiji nemudoma zdrsne v fazo REM, ki se običajno pojavi šele na koncu spalnega cikla. Za zdravljenje oziroma blaženje simptomov zdravniki večinoma predpišejo stimulanse ali antidepresive.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×