0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPoletje je čas za pohodništvo

Poletje je čas za pohodništvo

MORDA VAS ZANIMA

Pohodništvo je za marsikoga najbolj priljubljen hobi. Poletje pa je čas, ko je pohodništvo še toliko bolj navdušujoče, saj vsa cvetoča narava in vse pisane barve pritegnejo zagotovo vsakega, tudi tiste, ki jim morda sprehodi v naravo ali pohodništvo ne dišijo.

- Oglas -

Pohodništvo kot rekreacija in šport

Pri nas v Sloveniji je lepa zelena in predvsem ohranjena narava dostopn že skoraj na vsakem koraku, tudi večja mesta niso problem, saj stre samo v nekaj minutah lahko že na kakšnih pohodniških poteh. Ravno zaradi tega pa ni tako začudujoče, da je pohodništvo pri nas tako razvito in priljubljeno med širšo populacijo. Pohodništvo naj bi bilo v Sloveniji eden najbolj priljubljenih rekreativnih športov. Slovenija nudi izjemno izbiro poti in predstavljati si nemorete kakšne lepote skriva pod svojim okriljem. Kljub temu, da ste našo majhno državico preiskali vzdolž in poprek, smo prepričani, da zagotovo še obstaja kakšen del narave ali diha jemajoč kotiček, ki ga še niste odkrili.

Zakaj bi torej na tovrstna potovanja hodili v tujino, ko pa nam naša majhna a prelepa podalpska državica nudi vse in še več. Izbirate lahko med lahkotnejšimi kratkimi sprehodi po gričevju in dolinah ter med tistimi zahtevnejšimi po zavarovanih poteh v visokogorju iz katerega vam bo segel pogled daleč naokrog. V visokogorju vas bo prav gtovo navdušil tudi pogled na s soncem obsijane alpske vrhove. Prednost visokogorja je tudi mir, saj na svojem »popotovanju« zagotovo ne boste srečali večjih množic ali pa naleteli na gnečo, kot je to mogoče v kakšnem turističnem mestu. V naravi se boste naužili svežega zraka in v miru boste lahko razmišljali o marsikateri stvari, ter zbistrili svoje misli.

Naša majhno državica meri okoli 20 tisoč kvadratnih kilometrov površine, od česar je okoli 10 kilometrov speljanih označenih poti za pohodništvo. Pravi pohodni ke hodi ampak prehodi neko območje, kar pomeni, da se na nekatera območja ponovno vrača z namenom, da ponovno odkrije presenetljivost znanega in hkrati dobi spodbudo za naprej, za obisk kakšnih novih pokrajin. In ravno v tem je ves čar pohodništva.

- Oglas -

Pohodništvo

Kam se lahko v Sloveniji odpravite peš?

V kolikor ste se odločili, da boste odkrivali lepote Slovenije in to peš, se lahko odpravite na sprehod po:

  • Tematskih turističnih poteh
  • Nekaterih gozdnih poteh
  • Po poteh urejenih za nordijsko hojo
  • Po lahkih, zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh
  • Po daljših vseslovenskih veznih in regionalnih poteh

Na vse omenjeno se lahko odpravite sami, s prijatelji, v sklopu organiziranih pohodniških prireditev ali pa se odpravite na kakšno najbližjo turistični agencijo, specializirano za pohodništvo, kateri vam bodo ponudili več možnosti za pohodništvo po Sloveniji. Večina vseh omenjenih poti je prehodna skozi vse leto, če ste seveda primerno opremljeni in vam to dopušča vreme. Na tovrstnih poteh se lahko okrepčite tudi z domačo kulinariko ali pa prenočite v kakšnih domovih, planinskih kočah in ostalih namestitvah.

Priprave in oprema na pohodništvo

Preden se odpravite na kakšen daljši izlet po naravi morate vsekakor pregledati vreme in vremensko napoved. Popolnoma jasno je, da se v primeru neviht in neurij ne boste odpravili v visokogorje ali kam drugam. Na svoji poti se vedite zrelo in mislite na naravo ter na osebe, ki bodo neko območje obiskali za vami, zato ga ne uničujte in ne onesnažujet narave! Še vedno pa je pri vsem tem zelo pomembna tudi pohodniška oprema, katera vam v vsakem primeru nudi še dodatno zaščito – nikoli se ne ve ali je bila npr. napoved dovolj natančna ali kaj se vam lahko zgodi n poti.

- Oglas -

Za pohod po večini slovenskih poti, je potrebna osnovna pohodniška oprema:

  • Ustrezni pohodniški čevlji, ki naj bodo mehki in udobni, z močnim podplatom ter čvrstim bočnim oprijemom – vendar pa so te nujno potrebni za izlet v visokogorje. V kolikor pa se podajate na bolj nižinske poti, potem imate lahko obute lahke nizke čevlje.
  • Izjemnega pomena je obleka, primerna letnemu času – to pomeni, da se pozimi toplo oblecite, poleti pa je najbolje, da imate tako letna oblačila, kot tudi kakšno toplejšo jopico, saj so jutra in dopoldnevi, še zlasti v visokogorju, ponavadi zelo sveža in občutno bolj hladna, kot v nižinah.
  • Priporočamo vam, da s seboj vzamete nahrbtnik, v katerega lahko shranite vse potrebne stvari (malica, pijača, zemljevid, pelerina ali dežnik, kapa, krema za sončenje,…). In še enostaven za prenašanje je!
  • V vsakem primeru so priporočljive tudi pohodniške palice, ne glede na to kam se odpravite.

V sodobnem času so marsikatere učne, planinske ali tematske poti že opremljene z GPS koordinatami izhodišča. Čez čas bo mogoče te poti v celoti naložiti tudi v GPS naprave. Sicer pa so večine slovenskih pohodniških poti označene s tako imenovanimi markacijami, ki so označene z rdeče – belo okroglo oznako. Ponekod najdete tudi smerokaze ali posebne oznake na omenjenih poteh.

Vsakega popotnika, pred vsakim pohodom v hribe ali izletom po nižinah, teži kopica vprašanj. Kot pri problem, se najpogosteje pojavlja destinacija – kam se odpraviti. Vaš cilj je najbolje, da prilagodite svoji telesni pripravljenosti in sposobnostim, pri tem pa si pomagajte s številnimi turističnimi vodniki, kjer boste našli številne informacije  določenih destinacijah. Podobne informacije pa lahko dobite tudi preko spleta.  V omenjeni literaturi so največkrat zabeležene vse najmanjše podrobnosti od tega kakšna je nadmorska višina, do tega kakšne utegnejo biti težave na poti in kakšna oprema je priporočljiva. Teh knjig najverjetneje ne boste jemali s sabo, kot tudi ne računalnika, zato je najbolje, da si iformacije o neki določeni destinaciji, preberete že doma.

Danes pa je seveda mogoče brskanje preko spleta tudi kar preko mobilnih telefonov tako, da lahko v nujnem primeru pogledate med potjo tudi na mobilnik – vendar pa morate vzeti v zakup, da povsod v naravi ni signala in, da se utegne zgoditi, da do nekega podatka ne boste prišli. Vsekakor pa morate imeti s sabo vedno zemljevid, ki je nujna oprema vsakega pohodnika. Večkrat se o treniutnem stanju na planinskih poteh lahko prepričate kar na planinski zvezi Slovenije, kjer vam nudijo vedno aktualne informacije.

Ko se odpravite na kakšne izlet upoštevajte naše nasvete glede obvezne opreme in predvsem pomembno je tudi, da varujete naravo in se do nje obnašate tako, kot je prav. Torej, ne uničujte zelenja, ne odlagajte odpadkov kamorkoli, ne zganjajte hrupa in podobno. Pohodništvo ni zahteven šport in lahko je za prav vsakega, ki je fizično v dobri pripravljenosti. Za tiste s slabšo kondicijo pa še vedno obstajajo številne poti po nižinah, po katerih se lahko odpravite. Pa srečno pot vam želimo!

NAJNOVEJŠE