Zdravje & prehranaPaleo dieta - rešitev za težave sodobnega človeka?

Paleo dieta – rešitev za težave sodobnega človeka?

MORDA VAS ZANIMA

Paleo dieta posnema prehranjevanje jamskega človeka. Ljudje v tistem času so se prehranjevali s tem, kar so ujeli ali ulovili. Takrat ni bilo bogato založenih trgovin z živili – če so hoteli jesti, so morali svojo hrano uloviti ali nabrati. Ljudje kamene dobe niso poznali bolezni, ki so žal danes del našega vsakdanjika: Niso imel težav s čezmerno telesno maso, kariesom, boleznimi srca in ožilja, osteoporozo. Morda je čas, da tudi mi stopimo korak nazaj in začnemo jesti, se gibati in živeti približno tako, kot so se naši predniki iz paleolitika.

- Oglas -

Ameriški raziskovalec in biokemik, predvsem pa zelo priznan kondicijski trener in športnoprehranski svetovalec Robb Wolf celo trdi, da lahko paleo dieta modernemu človeku reši življenje.

Paleo dieta

Paleo dieta kot način prehranjevanja

Paleo dieta je pravzaprav zelo preprosta, saj v njej ni prostora za različna močno predelana živila, ampak tovrstni način prehranjevanja resnično temelji na naravni hrani. Ljudje, ki se prehranjujejo po paleo dieti, tako uživajo zelenjavo, nekaj sadja, hladno stiskana olja in druge vire maščob, oreščke, semena, meso (proste reje), jajca, ribe in morske sadeže. Izogibati se velja mleku in mlečnim izdelkom, žitom, predelanim živilom in sladkorju, stročnicam, škrobu, alkoholu.

A na tak način prehranjevanja kot je paleo dieta se sodobni človek, vajen slastnih pekovskih izdelkov, testenin, pic in lično zapakirane hrane s trgovskih polic, malo težje privadi.

- Oglas -

Znanstvena spoznanja potrjujejo, da človek evolucijsko ni prilagojen na uživanje glutena. Gluten je rastlinska beljakovina, ki se nahaja v žitnih zrnih pšenice, ječmena in rži, delno pa tudi ovsa. Prav zaradi velikega uživanja žitnih izdelkov narašča število alergij in drugih avtoimunskih bolezni. Določena hrana na nas vpliva kot droga – nikoli je nimamo dovolj. Saj poznate zgodbo, ko si rečete, da boste pojedli le košček čokolade, na koncu pa od nje ne ostane nič drugega kot papir, v katerega je bila zavita. Vaše počutje pa je potem popolnoma na dnu. Dokazano je, da nas določena hrana pusti v boljšem stanju in nas napolni z energijo, spet druga pa nas dobesedno uspava.

Kako začeti?

Robb Wolf nas v svoji knjigi Paleorecept spodbuja, da s paleo dieto poskusimo za mesec dni, saj lahko po tem času že opazimo prve rezultate. Ko bomo enkrat iz prehrane umaknili žita, mleko in mlečne izdelke, stročnice in seveda vso predelano hrano, bomo videli, kako se počutimo. Morda nam bo paleo dieta pomagala, da ne bo več neprijetnega napenjanja, zgage, imeli bomo več energije, za nameček pa se bomo znebili še kakšnega odvečnega kilograma. Kot še trdi Robb Wolf, nam paleo dieta lahko pomaga zelo izboljšati naše zdravstveno stanje. Tudi v Sloveniji ima čedalje več ljudi težave s povečano telesno težo, povišanim holesterolom, krvnim tlakom, sladkorno boleznijo tipa 2, srčno-žilnimi boleznimi, osteoporozo, alergijami, vse več je tudi avtoimunskih bolezni. Trg zdravil cveti, saj je malokdo pripravljen na spremembo načina življenja: prehrane, gibanja in pravega razmerja med delom in počitkom. Začnimo postopno in z majhnimi spremembami.

Moderna prehrana zagotovo pušča posledice tudi na našem zdravju. Kronične nenalezljive bolezni so v porastu, recepti za zdravila se pišejo kot po tekočem traku. Morda je zdaj prišel čas, da se vrnemo k izvorni prehrani (in na splošno načinu življenja) naših prednikov. Lahko poskusite tudi sami. Konec koncev nimate kaj izgubiti, lahko pa se naučite kaj novega o svojem telesu ter hkrati poskrbite še za svoje zdravje. Seveda pa paleo dieta ne bo ustrezala vsakomur, kot velja tudi za ostale načine prehranjevanja.

NAJNOVEJŠE