Zdravje & prehranaObvladajte diabetes s pitjem brokolijevega soka!

Obvladajte diabetes s pitjem brokolijevega soka!

MORDA VAS ZANIMA

Izsledki raziskave, ki so jo pred kratkim objavili švedski znanstveniki, bodo še posebej zanimali diabetike.

- Oglas -

Ugotovljeno je namreč bilo, da je lahko dnevno uživanje brokolija oziroma brokolijevega soka zelo koristno za zniževanje krvnega sladkorja. Obenem pa lahko brokolijev sok pomaga pri preprečevanju drugih zapletov, povezanih z diabetesom.

Ključen je sulforafan v brokoliju

Posebej pomembna in koristna je spojina, imenovana sulforafan, ki jo najdemo v brokoliju. Raziskovalci menijo, da bi lahko z omenjeno snovjo nadomestili metformin, ki je običajno prva izbira za uravnavanje krvnega sladkorja. Težava metformina je namreč ta, da ima lahko negativen vpliv na ledvice. Tako v primeru težav z ledvicami predpisovanje metformina ni najbolj priporočljivo, kar seveda predstavlja poseben problem.

Ogromno pacientov z diabetesom ima namreč tudi težave z ledvicami, po nekaterih ocenah kar 20 odstotkov. Pravzaprav so zapleti, povezani z ledvicami, ena najpogostejših težav pri diabetikih. Redno uživanje brokolija ali pitje brokolijevega soka lahko tako pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja brez nezaželenih stranskih učinkov.

Brokolijev sok deluje tudi preventivno

- Oglas -

Pitje brokolijevega soka pa ni koristno le za diabetike, ampak lahko pomaga tudi tistim, ki sicer še nimajo diabetesa, vendar je njihov krvni sladkor pogosto povišan. Tako lahko brokoli oziroma sulforafan deluje tudi preventivno. Dodatek sulforafana prehrani je zelo koristen tudi za diabetike s čezmerno telesno težo, ki bolezni trenutno nimajo pod nadzorom. Visoke koncentracije sulforafana sicer ne najdemo le v brokoliju, ampak tudi v nekaterih drugih križnicah.

Občuten upad vrednosti sladkorja v krvi

Omenjena raziskava je trajala 12 tednov, v njej pa je sodelovalo skoraj 100 pacientov z diabetesom, ki so imeli obenem tudi težave s previsoko telesno težo. Raziskovalci so ugotovili, da so pri tistih udeležencih, ki so uživali brokolijeve kalčke, v katerih so bile visoke koncentracije sulforafana, vrednosti krvnega sladkorja na tešče močno upadle. Sulforafan na telo deluje kot antioksidant, zato so v preteklosti preučevali predvsem vplive te snovi na potek rakavih obolenj in vnetij v telesu, povezava med sulforafanom in diabetesom tipa 2 pa doslej še ni bila natančneje raziskana.

Obvladovanje težav zaradi povišane telesne teže

To, da je sulforafan še posebej koristen v primeru povišane telesne teže, je povezano predvsem z delovanjem jeter. Kadar ne jemo, namreč naša jetra stalno proizvajajo glukozo. Med prehranjevanjem inzulin zaustavi ta proces. Pri posameznikih s prekomerno telesno težo jetra ne delujejo v skladu s običajnim ritmom, ampak začnejo proizvajati več glukoze, kot je telo dejansko potrebuje.

Sulforafan lahko pomaga zaustaviti oziroma zmanjšati tvorbo glukoze, hkrati pa lahko ublaži tudi druge simptome, tipične za diabetes tipa 2. Čeprav je osnova, ki jo morajo upoštevati bolniki z diabetesom, zdrav življenjski slog, ki vključuje predvsem uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnost, pa so včasih potrebna tudi zdravila. Zaradi že omenjenih težav, povezanih z metforminom, so izsledki raziskave vsekakor zelo obetavni. Če se tudi sami spopadate z diabetesom, je tako zagotovo vredno uvrstiti brokoli v poljubni obliki na vaš dnevni jedilnik.

NAJNOVEJŠE