0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNajboljša zelišča za ščitnico

Najboljša zelišča za ščitnico

MORDA VAS ZANIMA

Ščitnica je izredno pomembna žleza, ki uravnava porabo energije v naših organih in tkivih. Pomembna je za naše srce in ožilje, zdravo nosečnost, za kosti in zobe, vzdržuje pa tudi procese prebave.

- Oglas -

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem in v kri izloča hormona tiroksin in trijodtironin. Je metuljaste oblike in se ovija okrog sapnika. Za njeno pravilno delovanje je potreben jod. Včasih je bil pogost vzrok za pomanjkljivo sintezo hormonov ščitnice pomanjkanje joda v prehrani. Še posebno je to veljalo za ljudi, ki so živeli daleč od morja, saj morska hrana vsebuje veliko joda. Pri teh ljudeh so opazili golšo. Golšavost danes ni pogosta, saj kalijev jodid dodajamo kuhinjski soli, s katero solimo hrano. Ščitnična hormona sta pomembna že v 11. tednu razvoja ploda, saj sta potrebna za razvoj možganov in kosti.

Ko nam nagaja ščitnica …

Poznamo hipotiroidizem (zmanjšano delovanje ščitnice), katerega vzrok je pomanjkanje joda, ali pa dedno bolezen ščitnice in hipertiroidizem (povečana aktivnost ščitnice), ki vpliva na bazalni metabolizem. Hipotiroidizem je pogostejši pri ženskah, saj so bolj dovzetne za stres kot moški.

Hipotiroidizem ali premalo delujoča ščitnica

Pri hipotiroidizmu lahko z zelišči vplivamo na zmanjšanje telesne teže, saj bolniki največkrat pridobivajo na teži. Ortosifon (Orthosiphon aristatus) – javanski čaj, ki izvira iz dežel jugovzhodne Azije, deluje kot diuretik in spodbuja izločanje seča in sečne kisline. Zato je primeren za uživanje pri shujševalnih dietah. Dolgi beli prašniki, ki poganjajo iz bledo belo-modrih cvetov, spominjajo na brke. Ortosifon je grmičasta rastlina, ki raste v tropskih predelih Azije skoraj meter visoko. Vsebuje polifenole, eterična olja in kalijeve soli. Pri težavi s suho kožo si lahko skuhamo čaj iz dvoletnega svetlina. Če je vzrok za hipotiroidizem pomanjkanje joda, je treba tega dodajati. Za povečanje aktivnosti ščitnice poznamo mehurjasti bračič, ki vsebuje jodove spojine, sluzi in polifenole. 

- Oglas -

Hipertiroidizem ali povečano delovanje ščitnice

V primeru težav s povečanim delovanjem ščitnice si lahko pomagamo z meliso ali regljem. Za ureditev srčnega ritma (pri hitrem in neenakomernem srčnem utripu) uporabimo glog. Za bolnike s povečanim delovanjem ščitnice so značilne težave z razdražljivostjo, tesnobo in nespečnostjo, za lajšanje katerih lahko pijemo sivkin ali lipov čaj ali pa uživamo pripravke iz baldrijana. Znano je, da lahko sintezo nekaterih ščitničnih hormonov zmanjša tudi glukozinolat, ki ga najdemo v zelenjavi iz družine križnic, kot sta na primer repa in zelje. Ta spojina je tudi v arašidih in soji, zato so to živila, ki so priporočljiva pri ljudeh s hipertirozo. Moramo pa se zavedati, da je na prvem mestu vsekakor posvet z osebnim zdravnikom.

Čajna mešanica za pomiritev

Čajna mešanica za pomiritev

  • 20 g storžev hmelja
  • 20 g korenine baldrijana
  • 20 g listov melise
  • 20 g sivkinih cvetov
  • 20 g cvetov kamilice

Priprava: Poparek pripravimo iz 2 čajnih žličk pripravljene mešanice. Pokrit naj stoji 5–10 minut. Zjutraj in zvečer spijemo po eno skodelico čaja. Najbolje, da naredimo kuro in pijemo čaj 3–4 tedne.

Tinktura iz baldrijanove korenine

Tinktura iz baldrijanovih korenin

Pripravimo jo iz 50 g sveže posušenih korenin baldrijana na 100 ml 70-odstotnega alkohola. Jemljemo pred spanjem po 15 kapljic na koščku sladkorja oz. v manjši količini vode.

Sivkin čaj za ščitnico

Sivkin čaj za lajšanje tesnobe

2–3 g sivkinih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 5–10 minut in precedimo. Na dan popijemo 3–4 skodelice čaja.

- Oglas -
Čaj iz gloga

Čaj iz gloga

1–2 čajni žlički glogovih cvetov prelijemo z 250 ml vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Tri tedne uživamo po 2–3 skodelice čaja na dan.

.

NAJNOVEJŠE