0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMurva – skoraj pozabljena, a zelo okusna zdrava

Murva – skoraj pozabljena, a zelo okusna zdrava

MORDA VAS ZANIMA

Po navedbah strokovnjakov murva preprečuje staranje organizma in pomaga pri številnih boleznih. Murva si je prepoznavnost pridobila zaradi svojih mnogih zdravju koristnih lastnosti, ki obsegajo od podpore imunskemu sistemu do uravnavanja krvnega sladkorja.

- Oglas -

Murva je več kot le sladek sadež

Murva (Morus alba) je listnato drevo, ki izvira iz Azije, kjer jih uporabljajo za gojenje sviloprejk, ki se hranijo z listjem. Pri nas sta poznani predvsem bela in črna murva, sicer pa je na svetu približno sto vrst te rastline. V dolini reke Neretve je bila včasih zelo cenjena, saj so jo uporabljali za izdelavo sodov.

Za zdravljenje se uporabljajo tako plodovi kot listje in lubje. Plodovi vsebujejo organske kisline (citronsko in jabolčno), vitamine A, B, C, E in K, železo, kalij mangan, magnezij, pektin, veliko količino antioksidanta antocianina in še in še.

Murva

- Oglas -

Črna murva je najbolj aromatična. Ima veliko zdravilnih lastnosti. V tradicionalni medicini se uporablja proti vnetju sečnih poti, boleznim ustne votline in grla, epilepsiji, depresiji, nespečnosti, vrtoglavici in ugrizom žuželk ter kač. Medtem ko se zreli plodovi uporabljajo kot blago odvajalo, se sveži nezreli plodovi uporabljajo proti driski. Staro ljudsko zdravilo za zniževanje in regulacijo sladkorja v krvi, zaradi česar se pojavlja v čajnih mešanicah za diabetes, pa je murvino listje. Bela murva kozmetiki igra veliko vlogo. Uporabljajo jo v preparatih proti staranju kože, za tretmaje kože okrog oči, v tonikih za obraz … Najdemo jo med sestavinami mnogih kozmetičnih preparatov za beljenje kože, čiščenje madežev in peg, ker vsebuje zaviralce, ki zmanjšujejo sintezo melanina. Murva naj bi pomagala pri artritisu, boleznih oči, sprostitvi živčnega sistema, raku grla …

Bogata z antioksidanti

Murva je prava zakladnica antioksidantov, med njimi vitaminov C in E ter raznovrstnih flavonoidov. Ti antioksidanti ne samo, da varujejo celice pred škodljivim delovanjem prostih radikalov, temveč tudi pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so rak in srčno-žilne bolezni. Dolgoročna uporaba murve lahko tako služi kot preventivni ukrep proti staranju in številnim boleznim.

Koristi za prebavni sistem

Vlaknine so eno od ključnih hranil, ki jih v plodovih murve najdemo v izobilju. Vlaknine so nepogrešljive za zdravo delovanje prebavnega sistema, saj pomagajo pri regulaciji črevesne funkcije in preprečujejo zaprtje. Prav tako lahko pomagajo pri uravnavanju holesterola in celo pri hujšanju, saj dajejo občutek sitosti.

Uravnavanje krvnega sladkorja

Za ljudi s sladkorno boleznijo ali tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2 je bela murva še posebej koristna. Vsebuje spojine, kot so deoksinjirin in kvercetin, ki imajo sposobnost uravnavanja krvnega sladkorja. Te spojine lahko pomagajo znižati nivo glukoze v krvi po obroku, kar je ključnega pomena za obvladovanje sladkorne bolezni.

- Oglas -

Ugodni učinki na srčno-žilni sistem

Zdravje srca je ena od najpomembnejših skrbi v sodobni družbi, in tudi tukaj ima murva zagotovo pomembno vlogo. Flavonoidi in drugi antioksidanti pomagajo pri razširitvi krvnih žil in izboljšanju pretoka krvi. To lahko vodi do zmanjšanega tveganja za srčni infarkt, kapi in drugih kardiovaskularnih težav.

Protivnetne lastnosti

Zanimive so tudi protivnetne lastnosti murve. Raziskave kažejo, da lahko uživanje bele murve ali pripravkov iz nje pomaga pri lajšanju simptomov različnih vnetnih bolezni, kot so artritis, astma ali celo nekatere kožne bolezni.

Murva tudi zdravi

Lubje murve služi kot zdravilo proti črevesnim parazitom, še zlasti trakulji. Zdravi bolezni želodca, črevesa, pomaga pri zastrupitvi s hrano, alkoholom in gobami. Prah iz lubja pa se uporablja v obliki balzama za hitrejše celjenje ran, poparek pa proti povišanemu tlaku.

Murva v kulinariki - marmelada

Uporaba v kulinariki

Murva se v kulinariki uporablja tako za marmelade, sokove, deserte in kolače kot tudi za sladoled in razne omake. Čaj iz listov črne murve Pomaga proti diabetesu. 100 g listja prelijte z litrom vrele vode in 10 ur pustite mirovati. Nato precedite in ga približno polovico spijte preko dneva. Sirup iz jagod črne murve pomaga proti povišani temperaturi, vnetjem in zaprtju. Pol kilograma jagod črne murve dajte v ¼ litra vode in dodajte žlico jabolčnega kisa. Pustite mirovati 24 ur, nato zmešajte s pol kilograma sladkorja (najbolje rjavega, lahko tudi s kakšnim drugim naravnim sladilom) in skuhajte do želene gostote. Prelijte v sterilizirano steklenico in razredčenega z vodo nekajkrat na dan spijte.

Vendar vseeno pazite pri zaužiti količini murv, saj lahko povzročijo prebavne motnje in halucinacije.

.

NAJNOVEJŠE