Korenje zmanjšuje možnost možganske kapi in raka

    Večina Evropejcev pozna le korenje oranžne barve, čeprav obstajajo tudi vijolično (najpogostejše v Afriki in Aziji), rdeče, rumeno in črno korenje. Izviralo naj bi iz Evrope in Južne Azije. Poznamo ga že več kot 1000 let, obstaja pa več kot 100 vrst te priljubljene zelenjave. Velikost plodov je od 2 pa vse do 90 centimetrov.

    Vsebuje beta karoten, vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folno kislino, fosfor, kalij, mangan in molibden ter antioksidante. Barva korenja kaže na vsebnost beta karotena, ki je ime dobil po korenju, saj le-to vsebuje 407 % njegove dnevno priporočenega odmerka. Beta karoten krepi imunski sistem in ščiti pred infekcijami in rakom. Redno uživanje zmanjšuje riziko za pojav glavkoma in katarakta, pomaga pri ohraniti in izboljšati vid ter zmanjšuje kratkovidnost (zlasti pri otrocih). Zaželen je v prehrani obolelih za rakom (na pljučih, želodcu, požiralniku, tankem črevesu, materničnem vratu in sami maternici), saj ga po raziskavah sodeč imajo za tretjino nižjo raven beta karotena od normalne ravni. Dokazano je, da zelenjava temno oranžne barve, še posebej korenje, najučinkovitejše ščiti srce in ožilje.

    Korenje

    Zaradi vsebnosti pektina in vlaknin zmanjšuje povišani holesterol, hkrati pa zvišuje raven dobrega HDL holesterola. Zaustavlja drisko in bruhanje pri dojenčkih ter uspešno odstrani tudi otroške gliste.  Priporoča se tudi pri slabokrvnosti in pri skorbutu ter rahitisu. Korenčkov sok je v kombinaciji z medom odličen za bolezni grla in okrepitev imunskega sistema.

    Redno uživanje korenja:

    • zmanjšuje možnost možganske kapi za 40 %.
    • ščiti vid.
    • spodbuja prebavo in delovanje jeter.
    • ščiti pred nekaterimi vrstami raka.
    • ščiti srce in ožilje.
    • krepi imunski sistem.
    • pomaga proti driski.
    • izboljšuje izgled kože.
    • čisti organizem.
    PREBERITE TUDI:  Dihanje – ključ do zdravja in sreče

    Korenčkova olja

    Rastlinsko olje korenja je drago in visokokvalitetno olje z močnimi protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi. Super je za nego pred in po sončenju ter za zdravljenje opeklin.
    Eterično olje korenja stimulira delovanje jeter in ledvic, normalizira holesterol in spodbuja detoksikacijo. Idealno je za nego vseh vrst kože, še posebej za  zrelo, ker regenerira, deluje protivnetno in celi. Uporablja se tudi v kozmetiki za sončenje in kot tretma proti ekcemom, rosacei, luskavici in dermatitisu.

    Maska proti gubam

    Uporabite jo dvakrat na teden. Zmešajte dve žlici korenjevega soka in dve žlici oljčnega olja ter nastalo maso takoj nanesite na obraz. Po dvajsetih minutah si obraz obrišite s prtičkom. Ne umivajte se, kreme pa tudi ne potrebujete.
    Namočeno korenje je izredno bogato z beta karotenom, zato se najpogosteje uporablja za sončenje, hkrati pa tudi za zdravljenje brazgotin in temnih madežev. Najbolj prija suhi in dehidrirani koži. Pripravimo ga tako, da 30 gramov posušenega naribanega korenja in 200 mililitrov hladno stisnjenega sončničnega olja dva tedna pustimo v zaprti steklenici na sončnem mestu in nekajkrat pretresemo. Nato ga precedimo. Pred nanosom na kožo razredčimo z baznim oz. rastlinskim oljem v razmerju 1 : 10.

    Korenje v kulinariki

    Nekateri pravijo, da je najbolje jesti surovo korenje, spet drugi pa, da ga je najbolje malo pokuhati, da bi maksimalno izkoristili vse vsebujoče vitamine. Beta karoten se namreč med kratkim kuhanjem ne bo uničil.
    Iz korenja lahko delate marsikaj – juhe, solate, deserte, ozimnico, pire, omake, sokove itd. Zaradi svoje arome je primerno tako za sladke kot slane jedi. Namesto nezdravih čipsov, smokijev, prestic  itd. dajte otrokom korenje, narezano na palčke.

    PREBERITE TUDI:  Kruhki z manj ogljikovimi hidrati (LCHF kruh)

    Korenčkov smoothie

    V mikserju zmešajte 2 skodelici ananasa, skodelico korenja, skodelico pomarančnega soka, skodelico leda in banano, dokler ne dobite gladke in goste mase. Spijte takoj.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte