0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Udrtine v krompirju

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni, imam težavo na krompirju. Ko smo ga pobirali so bili gomolji lepi, kasneje sem začela opazovati manjše črne udrtine, in sicer na mestu, kjer je bil krompir pritrjen na cimo. Sedaj se ta črna udrtina veča, v gomolju pa se tudi širi temno rjava lisa. Kaj naj storim?
Silva iz Čenturja

- Oglas -

Krompir

Glede na opisane znake vaše bolezni ocenjujemo, da je vaš krompir okužen s črno nogo oziroma bakterijsko krompirjevo gnilobo. Vir okužbe je navadno okuženo seme. Okužen krompir je bil lahko posejan tudi že leto poprej, saj bakterija v tleh lahko živi eno leto, in je tako okužil na novo posejan krompir, če je bil le-ta posajen na isto mesto. Prav tako pa se lahko krompir okuži tudi v skladišču, če pride v stik z drugim okuženim gomoljem.
Okužbo ste sicer lahko opazili že v rastni dobi kot klorozo na listu ter na sami rastlini, ki se ob zemlji obarva črno. Posamezne rastline lahko tudi odmrejo, na njivi se pojavijo prazna mesta.

Shranjevanje krompirja in ozimnica

Pozimi, ko je bolj hladno, bolezen napreduje počasi. Na površini gomoljev se najprej pojavijo majhne upadle črno-rjave nagubane lise na lupini. Na njih so številne bele pike, ki izgledajo kot nekakšne bradavice, to so ležišča gliv. Pod lisami meso gomolja strohni. Kasneje (z razvojem bolezni) se v sredini gomolja oblikuje votlina, ki ima temne stene. Če je v skladišču dovolj vlage, se gomolji ne izsušijo. V takšnem okolju je površina peg pokrita z belim ali modrikastim micelijem glive. Gomolji so mehki in zgnijejo, zlasti če se pojavi še okužba z bakterijami. Za razvoj bolezni so sicer potrebne primerne okoljske razmere, kot je visoka temperatura tal. Krompir, ki je okužen, izločite. Ostali krompir pa shranite v suhem in hladnem prostoru. Ne shranjujte ga z namenom za saditev v prihajajočem letu. Na mesto, kjer je rastel, pa ga v novem letu ne sadite. Priporočamo, da krompir na isto mesto sadite le vsaka 4 leta. Orodje, ki smo ga uporabili pri izkopu, pa moramo skrbno očistiti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×