Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Udrtine v krompirju

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni, imam težavo na krompirju. Ko smo ga pobirali so bili gomolji lepi, kasneje sem začela opazovati manjše črne udrtine, in sicer na mestu, kjer je bil krompir pritrjen na cimo. Sedaj se ta črna udrtina veča, v gomolju pa se tudi širi temno rjava lisa. Kaj naj storim?
Silva iz Čenturja

- Oglas -

Krompir

Glede na opisane znake vaše bolezni ocenjujemo, da je vaš krompir okužen s črno nogo oziroma bakterijsko krompirjevo gnilobo. Vir okužbe je navadno okuženo seme. Okužen krompir je bil lahko posejan tudi že leto poprej, saj bakterija v tleh lahko živi eno leto, in je tako okužil na novo posejan krompir, če je bil le-ta posajen na isto mesto. Prav tako pa se lahko krompir okuži tudi v skladišču, če pride v stik z drugim okuženim gomoljem.
Okužbo ste sicer lahko opazili že v rastni dobi kot klorozo na listu ter na sami rastlini, ki se ob zemlji obarva črno. Posamezne rastline lahko tudi odmrejo, na njivi se pojavijo prazna mesta.

Shranjevanje krompirja in ozimnica

Pozimi, ko je bolj hladno, bolezen napreduje počasi. Na površini gomoljev se najprej pojavijo majhne upadle črno-rjave nagubane lise na lupini. Na njih so številne bele pike, ki izgledajo kot nekakšne bradavice, to so ležišča gliv. Pod lisami meso gomolja strohni. Kasneje (z razvojem bolezni) se v sredini gomolja oblikuje votlina, ki ima temne stene. Če je v skladišču dovolj vlage, se gomolji ne izsušijo. V takšnem okolju je površina peg pokrita z belim ali modrikastim micelijem glive. Gomolji so mehki in zgnijejo, zlasti če se pojavi še okužba z bakterijami. Za razvoj bolezni so sicer potrebne primerne okoljske razmere, kot je visoka temperatura tal. Krompir, ki je okužen, izločite. Ostali krompir pa shranite v suhem in hladnem prostoru. Ne shranjujte ga z namenom za saditev v prihajajočem letu. Na mesto, kjer je rastel, pa ga v novem letu ne sadite. Priporočamo, da krompir na isto mesto sadite le vsaka 4 leta. Orodje, ki smo ga uporabili pri izkopu, pa moramo skrbno očistiti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×