0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako jesti zdravo tudi takrat, ko morate gledati na vsak cent

Kako jesti zdravo tudi takrat, ko morate gledati na vsak cent

MORDA VAS ZANIMA

Veliko ljudi misli, da se zaradi pomanjkanja denarja ne morejo prehranjevati zdravo. Treba je  samo malo kreativnosti, načrtovanja, pametnega nakupovanja in domiselnost. Videli boste, da vam zato, ker ste na tesno z denarjem, ni treba žrtvovati zdravih prehranjevalnih navad.
Tukaj je nekaj predlogov:

- Oglas -

Eno živilo lahko uporabite na številne različne načine

Ne, ne govorimo o ostankih, ampak o popolnoma novem receptu iz živil, ki so vam ostala od prejšnjega obroka. Če vam je od kosila ostalo nekaj juhe, si jo lahko naslednji dan odnesete za malico v službo. Solato lahko obogatite z oreščki in jagodičevjem ali pa ji dodate nekaj rjavega riža. Kvinojo, ki vam je ostala od kosila, lahko pokuhate v riževem mleku in dobili boste odličen »rižev puding«. Zagotavljamo vam, da je to resnično slasten in zdrav zajtrk. Upamo, da ste dojeli bistvo.

Poceni zdrava malica

Zmanjšajte uživanje prehranskih dopolnil

Nihče ne pravi, da morate prenehati z jemanjem vseh prehranskih dodatkov. Pomembno pa je, da veste, ali prehranska dopolnila jemljete zato, da bi zadostili potrebam po določenih hranilih ali jih uživate kot nadomestilo za pravo hrano? Včasih ljudje z uživanjem prehranskih dopolnil pretiravajo, za to pa plačujejo previsoko ceno.

- Oglas -

Hrano kupujte pri lokalnih pridelovalcih

Lokalno pridelana hrana je vedno cenejša, poleg tega pa je še sezonska. Vzemite si nekaj časa in pri lokalnih kmetih preglejte njihovo ponudbo ter se poskusite s čim večimi dogovoriti za sodelovanje. Ponekod kmetje svoje izdelke dostavijo tudi na dom, večinoma pa je praksa, da jih obiščete kar sami in se založite s kakovostnimi in (skoraj zagotovo) cenovno ugodnejšimi pridelki. Na tak način ne boste le veliko prihranili, ampak boste tako podprli še domače kmete ter tako obstoj omogočili tudi njim.

Postanite samooskrbni

Tudi če živite v bloku in nimate lastnega vrta, si lahko kar nekaj stvari pridelate sami. Na balkonu si lahko ustvarite pravi mali zelenjavni vrt. V lonce in korita lahko posadite paradižnik, paprik, jajčevce, različna zelišča in začimbe. Ne omejujte se in bodite čim bolj iznajdljivi.

Razmislite o tem, koliko hrane sploh potrebujete

Ljudje pogosto kupimo več hrane, kot jo sploh potrebujemo. Morda ne bo odveč, če boste pred odhodom v trgovino pripravili spisek živil in si vsaj približno zamislili, za kaj jih boste porabili. Pomembno je tudi, da bolj pozorno spremljate, koliko določenega živil navadno dejansko pojeste. Tako boste zmanjšali količino odpadkov v svojem domu, hkrati pa tudi nekaj prihranili.

Včasih lahko kupite tudi zamrznjena živila

Vemo, da so sveža živila najboljša. Vendar so nekatera sveža živila tako močno tretirana z različnimi pesticidi, da bi bil tak nakup nekaj najbolj nesmiselnega. Pa še cena bi bila zagotovo močno zasoljena. V takih primerih so zamrznjena živila lahko veliko boljša izbira. Pri nakupu bodite pozorni na to, da živilo vsebuje le vodo in nobenih drugih kemikalij.

- Oglas -

Bodite ustvarjalni!

Kuhinja je zagotovo prostor, kjer lahko daste svoji domišljiji in ustvarjalnosti popolnoma prosto pot. Eksperimentirajte z živili, okusi, zelišči in začimbami. Iz popolnoma rjavih banan, ki bi jih marsikdo že zavrgel, je mogoče pripraviti odličen veganski sladoled. Iz sadja in zelenjave, ki vam že nekoliko začenjata gniti, lahko pripravite odlične kašaste napitke za vso družino. Prezrel avokado uporabite namesto škodljive majoneze.
Dali smo vam nekaj nasvetov, nadaljnje korake pa prepuščamo vam, vaši iznajdljivosti in idejam. In še enkrat poudarjamo: Tudi z omejenim osebnim proračunom je mogoče jesti zdravo.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE