0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSte na »slabem glasu«?

Ste na »slabem glasu«?

MORDA VAS ZANIMA

Kadar imamo vneto, suho in razdraženo, je lahko vzrok za to katero od virusnih oziroma bakterijskih obolenj. Ko pa ne morete govoriti oziroma lahko le šepetate, pa je lahko vzrok za boleče grlo preobremenitev – lahko ste preglasno peli, preveč navijali na športni prireditvi ali pa preprosto preveč (in preglasno) govorili. Pri milejših oblikah si lahko pomagate tudi z različnimi domačimi pripravki, s katerimi boste izboljšali stanje in si spet povrnili glas.

- Oglas -

Domači pripravki

Preden poskusite katerokoli zdravilo na recept, za svoje grlo poskrbite z domačimi pripravki. Vsak dan spijte vsaj osem kozarcev vode, pijte pa tudi veliko toplih napitkov, kot so na primer krepčilna kokošja juha ter čaji – tako boste dodobra navlažili svoje glasilke. Prav kokošja juha velja za tradicionalno zdravilo proti prehladu in bolečemu grlu. Sicer so mnenja glede njene zdravilnosti deljena, saj ji ljudje dodajajo različna zelišča in začimbe. Nekateri ji dodajajo ingver, drugi veliko česna. Kot navaja Marija Merljak, se med kuhanje juhe sprošča aminokislina cistein, ki ima zdravilni učinek. Vse dodane začimbe pa njeno moč le še okrepijo.
Uporabite vlažilec zraka in z njim poskrbite, da bo vlaga v prostoru med spanjem karseda optimalna. Ko vdihnete, bo vlaga poskrbela za zadostno vlažnost vaše glasilke. Če doma nimate vlažilca zraka, se osredotočite na to, da čim pogosteje dihate skozi nos. Zrak se v nosnicah ogreje in ravno prav navlaži.
Če ste ostali brez glasu, se potrudite čim manj govoriti in obremenjevati svoje glasilke. Več stres ko ustvarjate na svoje glasilke, dlje časa bo trajala, da se vam bo glas spet povrnil.

Vneto grlo in brez glasu

Zeliščni pripravki

Nekatera zelišča, ki jih vsebujejo zeliščni čaji in pastile za lajšanje bolečine v grlu lajšajo simptome vnetega grla. Za različne zeliščne pripravke sicer ne obstajajo s strani medicinske stroke preverjeni dokazi glede njihove učinkovitosti, vendar jim lahko damo priložnost. Žajbelj, sladki koren, rdeči brest in justicija so zelišča, ki se v naravni medicini uporabljajo za lajšanje težav z vnetim žrelom. Uporabo zeliščnih pripravkov odsvetujemo otrokom, nosečnicam in posameznikom, ki jemljejo kakršnakoli druga zdravila na recept.

- Oglas -

Zdravila brez recepta

Pripravki za lajšanje bolečin v grlu, kot so različne pastile in spreji, lahko sicer začasno zmanjšajo bolečino v grlu, vendar pa ne skrajšajo trajanja bolezni same. Zdravila proti bolečinam, ki jih v lekarni kupimo brez recepta, zmanjšajo oteklino in bolečino v žrelu. Pomembno je, da pri jemanju upoštevate priložena navodila.

Opozorila

V redkih primerih je lahko vzrok za vneto žrelo zelo resno bolezensko stanje, kot je na primer tumor v grlu. Če imate težave s požiranjem, je dihanje oteženo ali če bljuvate kri, se nemudoma oglasite pri svojem zdravniku. Svojega osebnega zdravnika obiščite tudi v primeru, ko težave z glasom trajajo več kot pet dni.

Še nekaj nasvetov

  • Prenehajte kaditi in se izogibajte kadilcev
  • Stanje bolečega žrela se bo izboljšalo dvakrat počasneje, če kadite. Poskusite se otresti te nezdrave navade. Celo pasivno kajenje lahko zavira proces okrevanja – če imate okrog sebe ljudi, ki kadijo, jih vljudno prosite, da kadijo stran od vas in dajo vašemu grlu možnost, da si opomore.
  • Izogibajte se uživanju kofeina in alkoholnih pijač
  • Kofein najdemo v kavi, čaju in različnih energijskih pijačah, povzroča pa dehidracijo, zato vam svetujemo da uživanje prej omenjenih pijač v primeru, da ste ostali brez glasu, omejite.
  • Prav tako vam svetujemo, da se izogibate tudi uživanju alkoholnih pijač, saj alkohol ravno tako povzroča dehidracijo in slabo dene našim glasilkam.
.

NAJNOVEJŠE