Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravilne rastlineKoprive in njihov blagodejen vpliv na naša sečila

Koprive in njihov blagodejen vpliv na naša sečila

MORDA VAS ZANIMA

Na prvi pogled bi se lahko komu zdelo drugače, vendar večina danes že zelo dobro ve, da koprive niso neuporaben, celo moteč plevel. Prav nasprotno. Koprive so izjemno uporabne v kulinariki. Verjetno najpogosteje se iz njih pripravlja jed, podobna špinači, ki mnoge navdušuje celo bolj kot »original«.

- Oglas -

Tu pa se uporabnost kopriv še ne konča. Niso namreč le okusna popestritev našega jedilnika, ampak so tudi zelo zdrave. Tako se različni pripravki na osnovi kopriv uporabljajo za preprečevanje določenih zdravstvenih težav ali pa za blaženje simptomov, ki so se že pojavili. Še posebej blagodejen vpliv pa imajo lahko koprive na naše ledvice oziroma na sečila nasploh.

Koprive sodijo med najboljše naravne diuretike

V določenih državah so pripravki na osnovi kopriv celo uradno priznani kot pomoč pri lajšanju težav z ledvicami. V koprivah sicer najdemo precej snovi, ki imajo lahko pozitiven vpliv na naša sečila, pa tudi na zdravje nasploh. Med drugim so to polisaharidi oziroma kompleksni sladkorji, lektini, flavonoidi, antociani, steroli in mnoge druge koristne snovi. Koprive lahko delujejo tudi protivnetno.

Morda najpomembnejši razlog, zaradi katerih lahko koprive pozitivno vplivajo na sečila, pa je, da spodbujajo tvorbo in izločanje urina, s čimer se iz telesa izločajo tudi številne škodljive snovi, seveda lahko tudi bakterije. Koprive so torej izvrsten naravni diuretik, eden najboljših na svetu.

Pomoč pri bakterijskih okužbah in preprečevanje ledvičnih kamnov

Kot smo že omenili, so na voljo različni pripravki na osnovi kopriv (na primer tinkture, tablete ipd.). Najpreprostejša, obenem pa tudi najcenejša možnost pa je, da koprive naberete kar sami in jih na primer uporabite za pripravo čaja. Na dan lahko popijete približno do 3 ali 4 skodelice koprivnega čaja. Zaradi diuretičnih učinkov je povečano uživanje koprivnega čaja še posebej priporočljivo v primeru bakterijskih okužb sečil. Nekateri pa priporočajo koprivni čaj tudi za zmanjšanje tveganja za nastanek ledvičnih kamnov. Pitje koprivnega čaja in uporaba drugih pripravkov iz kopriv velja večinoma za povsem varno izbiro. Načeloma torej ne prihaja do nezaželenih stranskih učinkov. Oziroma če že pride, to v večini tovrstnih primerov pomeni le rahlo razdražen želodec.

- Oglas -

Pripravki iz kopriv se odsvetujejo le v času nosečnosti, saj lahko koprive negativno vplivajo na metabolizem določenih hormonov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×