0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineKoprive in njihov blagodejen vpliv na naša sečila

Koprive in njihov blagodejen vpliv na naša sečila

MORDA VAS ZANIMA

Na prvi pogled bi se lahko komu zdelo drugače, vendar večina danes že zelo dobro ve, da koprive niso neuporaben, celo moteč plevel. Prav nasprotno. Koprive so izjemno uporabne v kulinariki. Verjetno najpogosteje se iz njih pripravlja jed, podobna špinači, ki mnoge navdušuje celo bolj kot »original«.

- Oglas -

Tu pa se uporabnost kopriv še ne konča. Niso namreč le okusna popestritev našega jedilnika, ampak so tudi zelo zdrave. Tako se različni pripravki na osnovi kopriv uporabljajo za preprečevanje določenih zdravstvenih težav ali pa za blaženje simptomov, ki so se že pojavili. Še posebej blagodejen vpliv pa imajo lahko koprive na naše ledvice oziroma na sečila nasploh.

Koprive sodijo med najboljše naravne diuretike

V določenih državah so pripravki na osnovi kopriv celo uradno priznani kot pomoč pri lajšanju težav z ledvicami. V koprivah sicer najdemo precej snovi, ki imajo lahko pozitiven vpliv na naša sečila, pa tudi na zdravje nasploh. Med drugim so to polisaharidi oziroma kompleksni sladkorji, lektini, flavonoidi, antociani, steroli in mnoge druge koristne snovi. Koprive lahko delujejo tudi protivnetno.

Morda najpomembnejši razlog, zaradi katerih lahko koprive pozitivno vplivajo na sečila, pa je, da spodbujajo tvorbo in izločanje urina, s čimer se iz telesa izločajo tudi številne škodljive snovi, seveda lahko tudi bakterije. Koprive so torej izvrsten naravni diuretik, eden najboljših na svetu.

- Oglas -

Pomoč pri bakterijskih okužbah in preprečevanje ledvičnih kamnov

Kot smo že omenili, so na voljo različni pripravki na osnovi kopriv (na primer tinkture, tablete ipd.). Najpreprostejša, obenem pa tudi najcenejša možnost pa je, da koprive naberete kar sami in jih na primer uporabite za pripravo čaja. Na dan lahko popijete približno do 3 ali 4 skodelice koprivnega čaja. Zaradi diuretičnih učinkov je povečano uživanje koprivnega čaja še posebej priporočljivo v primeru bakterijskih okužb sečil. Nekateri pa priporočajo koprivni čaj tudi za zmanjšanje tveganja za nastanek ledvičnih kamnov. Pitje koprivnega čaja in uporaba drugih pripravkov iz kopriv velja večinoma za povsem varno izbiro. Načeloma torej ne prihaja do nezaželenih stranskih učinkov. Oziroma če že pride, to v večini tovrstnih primerov pomeni le rahlo razdražen želodec.

Pripravki iz kopriv se odsvetujejo le v času nosečnosti, saj lahko koprive negativno vplivajo na metabolizem določenih hormonov.

.

NAJNOVEJŠE