Ekologija & OkoljeBi imeli napravo, ki vas usmeri stran od onesnaženega zraka?

Bi imeli napravo, ki vas usmeri stran od onesnaženega zraka?

MORDA VAS ZANIMA

V mnogih mestih je onesnaženost zraka zelo resen problem. Medtem ko si nekateri prizadevajo za globalno rešitev tega problema, pa se drugi osredotočajo na posameznike. Predvsem na to, kaj lahko posamezniki naredijo, da čim bolj zmanjšajo svojo izpostavljenost onesnaženemu zraku. V dobi neštetih elektronskih naprav se tako ne zdi posebej presenetljivo, da bomo kmalu dobili tudi takšno, ki nas bo lahko usmerila proti predelom, kjer je zrak čistejši …

- Oglas -

Flow

Zaznavanje količine dušikovega dioksida in drugih problematičnih snovi

Omenjena naprava se bo imenovala Flow, razvilo pa jo je francosko zagonsko podjetje Plume Labs. Cena naprave, ki bo delovala v kombinaciji s pametnimi telefoni, je v predprodaji 139 ameriških dolarjev. Tehnološko dovršeni senzorji bodo med drugimi zaznavali količino dušikovega dioksida in hlapljivih organskih spojin v ozračju. Uporabnike pa bodo nato na stopnjo onesnaženosti zraka v določenem predelu opozorile LED-lučke različnih barv.

Potreba po konkretnih številkah, tudi ko gre za zdrav življenjski slog

Razvoj tovrstne naprave se zdi v družbi, ki prisega na kvantitativne podatke, precej logičen. Tudi ko gre za zdravje, pogosto čutimo potrebo, da imamo na voljo konkretne številke, na primer o številu prehojenih korakov, zaužitih kalorij, popitih kozarcev vode ipd. Glede na to, da ima prav onesnažen zrak izjemno negativen vpliv na zdravje, se zdi smiselno, da bi želeli ljudje spremljati tudi ta dejavnik. Vendar pa je vprašanje, kako uporabna bo takšna naprava v praksi – oziroma v kolikšni meri lahko posamezniki zares prilagodijo svoje vsakodnevne poti, če ugotovijo, da je zrak na določenih območjih še posebej onesnažen.

Od osebnega k političnemu …

Razvijalci naprave imajo sicer v mislih tudi malce drugačno funkcijo, ki bi jo lahko imela naprava. Ko govorimo o onesnaženosti zraka, se le redko v polnosti zavemo, da je to nekaj, kar vpliva na nas na povsem osebni ravni. Možnost, da vidijo zelo natančne številke, naj bi tako uporabnike naprave Flow spodbudila k temu, da se začnejo zares zavedati resnosti težave. Osveščenost prebivalstva pa je seveda nujna, da pride tudi do političnih sprememb oziroma novih zakonskih uredb. Tako namen naprave ni zgolj ta, da uporabnike usmeri proč od onesnaženega zraka, ampak želijo razvijalci prispevati k temu, da bi se stopnja onesnaženosti zraka v prihodnje čim bolj zmanjšala.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×