Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaPomoč zelišč in začimb pri uravnavanju krvnega sladkorja

Pomoč zelišč in začimb pri uravnavanju krvnega sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Za diabetike je še posebej pomembno, da posvetijo veliko pozornosti prehrani in redni telesni aktivnosti. V nasprotnem primeru lahko pride do poslabšanja stanja in do resnih zapletov. Pogoste so predvsem težave z očmi in ledvicami, seveda pa tudi s stopali oziroma z okončinami nasploh. V skrajnih primerih lahko to pomeni celo tveganje za gangreno. Če imate torej tudi sami težave s krvnim sladkorjem, je zdrav življenjski slog ključen. Pri uravnavanju krvnega sladkorja pa si lahko pomagate tudi z določenimi zelišči in začimbami. Tokrat predstavljamo dve možnosti, ki sta lahko odlična naravna pomoč pri diabetesu.

- Oglas -

Gurmar

Gurmar pomaga, da se uprete sladkorju

V naših krajih je gurmar zelo eksotična rastlina, medtem ko ga v nekaterih predelih Azije poznajo in uporabljajo že zelo dolgo. Uspeva predvsem v tropskih gozdovih Indije, njegovo ime pa pravzaprav pomeni »uničevalec sladkorja«. Listi gurmarja so znani po številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Deluje razstrupljevalno in protivnetno, obenem pa gre tudi za odličen naravni diuretik. Med drugim se uporablja kot pomoč pri artritisu in celo za lažje hujšanje. Za sladkorne bolnike pa je gurmar še posebej zanimiv zaradi dejstva, da lahko povsem naravno zmanjša željo po sladkih živilih.

Tako seveda gurmar ni koristen le za diabetike, ampak tudi kot preventiva. Znano je, da je sladkor zelo zasvajajoč, zato je kakršna koli pomoč pri premagovanju »odvisnosti« od prekomernih količin sladkorja v prehrani zagotovo zelo dobrodošla. Listi gurmarja se lahko uporabljajo za pripravo čaja, vendar pa jih je pri nas težko dobiti. Tako si lahko pomagate s kapsulami, gurmarjem v prahu in drugimi oblikami prehranskih dopolnil.

Cimet za boljšo odzivnost receptorjev za inzulin

Zaradi sladkastega okusa cimeta se na prvi pogled zdi, da to ne more biti začimba, primerna za diabetike. Vendar v resnici velja povsem nasprotno. Vse več raziskav kaže, da lahko cimet pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, in sicer tako, da stimulira receptorje za inzulin. Zdravje je pogosto zares na dosegu roke, le da tega ne opazimo.

- Oglas -

Cimet lahko vključite v različne jedi in napitke, na primer v jutranjo kavo. Pripravite pa si lahko tudi cimetov »čaj«, iz cimetovih palčk ali cimeta v prahu. Za najboljše rezultate priporočamo vsakodnevno pitje tega napitka oziroma uživanje cimeta.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×