Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaCimet je lahko zelo učinkovit pri zniževanju krvnega sladkorja

Cimet je lahko zelo učinkovit pri zniževanju krvnega sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Diabetes lahko vpliva na razvoj številnih težav, predvsem na srčno-žilne zaplete, težave z ledvicami in okvare živcev. Tako je nujno, da je diabetes prepoznan dovolj zgodaj in da ustrezno ukrepamo. Običajno lahko simptome, ki spremljajo kronično povišan sladkor, ublažimo s temeljito spremembo življenjskega sloga, kar v prvi vrsti pomeni spremembo prehranjevalnih navad.

Življenje z diabetesom

- Oglas -

Pogosto zdravljenje vključuje tudi jemanje specifičnih zdravil in vbrizgavanje inzulina. Poleg tega pa lahko diabetikom pri zniževanju krvnega sladkorja in pri obvladovanju drugih simptomov pomagajo določena živila.

Cimet

Eno takšnih je zagotovo cimet, začimba, ki je znana po svojem blagodejnem učinkovanju na bolnike z diabetesom. Seveda pa je za optimalne učinke priporočljivo uživati cimet v koncentrirani obliki (pred začetkom uživanja kakršnih koli prehranskih dopolnil se morate vedno posvetovati tudi z zdravnikom). Poglejmo si torej, pri čem vse oziroma kako vam lahko cimet pomaga, če imate težave s kronično povišanim krvnim sladkorjem.

Antioksidanti zmanjšajo možnost za diabetes tipa 2

V cimetu najdemo veliko antioksidantov, celo več kot v večini drugih zelišč in začimb. To pomeni, da lahko uživanje cimeta zmanjša tveganje za oksidativni stres. Raziskave kažejo, da uživanje cimeta tako ni koristno le za diabetike, ampak tudi za tiste, ki so nagnjeni k povišanemu krvnemu sladkorju in želijo ukrepati preventivno. Prav oksidativni stres namreč vpliva na razvoj številnih bolezni, med drugim tudi na diabetes tipa 2.

Imitiranje inzulina in povečevanje občutljivosti celic na inzulin

- Oglas -

Pri diabetikih je lahko težava to, da trebušna slinavka ne proizvede dovolj inzulina, možno pa je tudi, da se celice na inzulin ne odzivajo tako, kot bi se morale. Oba dejavnika lahko vplivata na povišan krvni sladkor. Cimet lahko v našem telesu deluje podobno kot inzulin in tako pospeši prehod glukoze v celice. Poleg tega pa lahko cimet tudi poveča občutljivost celic na inzulin.

Zniževanje krvnega sladkorja na tešče in po obroku

Cimet je odličen tudi za zniževanje krvnega sladkorja na tešče, kar so potrdile različne raziskave. Ugotovitve ene izmed njih, v kateri je sodelovalo skoraj 600 bolnikov z diabetesom tipa 2, so bile, da se ob uživanju cimeta krvni sladkor v povprečju zniža za 1,33 mmol/l. Podoben vpliv ima lahko cimet tudi na raven krvnega sladkorja neposredno po obroku. Takrat obstaja še posebej velika nevarnost, da se krvni sladkor povzpne nevarno visoko, kar je seveda odvisno tudi od količine in vira ogljikovih hidratov. Prepogosta in prevelika nihanja krvnega sladkorja lahko negativno vplivajo na oksidativni stres in vnetja v telesu, s tem pa tudi na možnosti za resne bolezni. Manjši dvig ravni krvnega sladkorja po obroku naj bi bil po mnenju nekaterih strokovnjakov povezan s tem, da hrana zaradi cimeta počasneje zapušča želodec.

Manjše tveganje za zaplete, povezane z diabetesom

Pri diabetikih je prisotno povečano tveganje za srčne bolezni, ki pa ga lahko zmanjšate prav z uživanjem cimeta. To namreč vpliva na znižanje ravni slabega oz. LDL-holesterola, obenem pa tudi na znižanje količine trigliceridov. Po drugi strani pa lahko cimet poviša raven koristnega oz. HDL-holesterola. Poleg tega naj bi nekajtedensko uživanje cimeta znižalo krvni tlak. Vse to prispeva k temu, da je tveganje za srčno-žilne zaplete precej manjše.

Diabetes se pogosto povezuje tudi s povečano možnostjo za Alzheimerjevo bolezen in druge vrste demence. Študije nakazujejo, da naj bi bil izvleček cimeta zelo koristen tudi za preprečevanje tovrstnih težav.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×