0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCimet je lahko zelo učinkovit pri zniževanju krvnega sladkorja

Cimet je lahko zelo učinkovit pri zniževanju krvnega sladkorja

MORDA VAS ZANIMA

Diabetes lahko vpliva na razvoj številnih težav, predvsem na srčno-žilne zaplete, težave z ledvicami in okvare živcev. Tako je nujno, da je diabetes prepoznan dovolj zgodaj in da ustrezno ukrepamo. Običajno lahko simptome, ki spremljajo kronično povišan sladkor, ublažimo s temeljito spremembo življenjskega sloga, kar v prvi vrsti pomeni spremembo prehranjevalnih navad.

- Oglas -

Življenje z diabetesom

Pogosto zdravljenje vključuje tudi jemanje specifičnih zdravil in vbrizgavanje inzulina. Poleg tega pa lahko diabetikom pri zniževanju krvnega sladkorja in pri obvladovanju drugih simptomov pomagajo določena živila.

Eno takšnih je zagotovo cimet, začimba, ki je znana po svojem blagodejnem učinkovanju na bolnike z diabetesom. Seveda pa je za optimalne učinke priporočljivo uživati cimet v koncentrirani obliki (pred začetkom uživanja kakršnih koli prehranskih dopolnil se morate vedno posvetovati tudi z zdravnikom). Poglejmo si torej, pri čem vse oziroma kako vam lahko cimet pomaga, če imate težave s kronično povišanim krvnim sladkorjem.

Antioksidanti zmanjšajo možnost za diabetes tipa 2

V cimetu najdemo veliko antioksidantov, celo več kot v večini drugih zelišč in začimb. To pomeni, da lahko uživanje cimeta zmanjša tveganje za oksidativni stres. Raziskave kažejo, da uživanje cimeta tako ni koristno le za diabetike, ampak tudi za tiste, ki so nagnjeni k povišanemu krvnemu sladkorju in želijo ukrepati preventivno. Prav oksidativni stres namreč vpliva na razvoj številnih bolezni, med drugim tudi na diabetes tipa 2.

- Oglas -

Imitiranje inzulina in povečevanje občutljivosti celic na inzulin

Pri diabetikih je lahko težava to, da trebušna slinavka ne proizvede dovolj inzulina, možno pa je tudi, da se celice na inzulin ne odzivajo tako, kot bi se morale. Oba dejavnika lahko vplivata na povišan krvni sladkor. Cimet lahko v našem telesu deluje podobno kot inzulin in tako pospeši prehod glukoze v celice. Poleg tega pa lahko cimet tudi poveča občutljivost celic na inzulin.

Zniževanje krvnega sladkorja na tešče in po obroku

Cimet je odličen tudi za zniževanje krvnega sladkorja na tešče, kar so potrdile različne raziskave. Ugotovitve ene izmed njih, v kateri je sodelovalo skoraj 600 bolnikov z diabetesom tipa 2, so bile, da se ob uživanju cimeta krvni sladkor v povprečju zniža za 1,33 mmol/l. Podoben vpliv ima lahko cimet tudi na raven krvnega sladkorja neposredno po obroku. Takrat obstaja še posebej velika nevarnost, da se krvni sladkor povzpne nevarno visoko, kar je seveda odvisno tudi od količine in vira ogljikovih hidratov. Prepogosta in prevelika nihanja krvnega sladkorja lahko negativno vplivajo na oksidativni stres in vnetja v telesu, s tem pa tudi na možnosti za resne bolezni. Manjši dvig ravni krvnega sladkorja po obroku naj bi bil po mnenju nekaterih strokovnjakov povezan s tem, da hrana zaradi cimeta počasneje zapušča želodec.

Manjše tveganje za zaplete, povezane z diabetesom

Pri diabetikih je prisotno povečano tveganje za srčne bolezni, ki pa ga lahko zmanjšate prav z uživanjem cimeta. To namreč vpliva na znižanje ravni slabega oz. LDL-holesterola, obenem pa tudi na znižanje količine trigliceridov. Po drugi strani pa lahko cimet poviša raven koristnega oz. HDL-holesterola. Poleg tega naj bi nekajtedensko uživanje cimeta znižalo krvni tlak. Vse to prispeva k temu, da je tveganje za srčno-žilne zaplete precej manjše.

Diabetes se pogosto povezuje tudi s povečano možnostjo za Alzheimerjevo bolezen in druge vrste demence. Študije nakazujejo, da naj bi bil izvleček cimeta zelo koristen tudi za preprečevanje tovrstnih težav.

.

NAJNOVEJŠE