Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeZDA nasprotujejo opozorilom o nezdravi hrani na kanadskem in mehiškem tržišču

ZDA nasprotujejo opozorilom o nezdravi hrani na kanadskem in mehiškem tržišču

MORDA VAS ZANIMA

V okviru razgretih razprav glede novega Severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini so Združene države Amerike izrazile nasprotovanje označbam na nekaterih živilih, kot jih poznajo v Mehiki in Kanadi. Omenjeni državi namreč skrbita, da so potrošniki dobro informirani o tem, kako (ne)zdravo je živilo, ki ga nameravajo kupiti. Tako so tudi uvoženi izdelki opremljeni s posebnimi opozorili, kadar gre za živila, posebej problematična za zdravje. Temu pa Združene države Amerike zdaj nasprotujejo, saj naj bi ukrep povzročal škodo ameriškim proizvajalcem prehrambnih izdelkov.

- Oglas -

Nezdrava hrana

Označbe v Mehiki tudi posledica ogromnega števila smrti zaradi diabetesa

Kritiki stališča, ki so ga izrazili predstavniki ZDA, poudarjajo, da je zaskrbljujoče, da jih bolj skrbi za prehrambna podjetja kot za zdravje ljudi. Poleg tega pa nasprotujejo vmešavanju v ukrepe posameznih držav, ki so namenjeni izboljšanju zdravja prebivalstva. Določeni ukrepi v Mehiki so bili sprejeti celo na podlagi nasvetov Svetovne zdravstvene organizacija. Stopnja diabetesa je namreč v državi izjemno visoka, celo med najvišjimi na svetu. Po nekaterih podatkih naj bi zaradi diabetesa v Mehiki letno umrlo kar približno 80.000 ljudi. Eksplicitna opozorila na najbolj problematičnih prehrambnih izdelkih se zdijo tako eden izmed zelo logičnih ukrepov, a v Združenih državah Amerike se s tem očitno ne strinjajo. V Mehiki so sicer med drugim že uvedli tudi dodatno obdavčevanje sladkih pijač.

Interesi kapitala pred interesi ljudstva

Pogosto se izpostavlja tudi zelo problematična povezanost med ameriško vlado in industrijo. Tako ne moremo več govoriti o »predstavnikih ljudstva«, ampak je delovanje podrejeno interesom kapitala. Dober primer tega je prav poskus omejevanja jasnih označb na nezdravih živilih v tujih državah, kar predstavlja tudi poseg v suverenost teh držav. Če bi Združenim državam Amerike pri tem uspelo, bi imeli potrošniki ponovno na voljo zgolj tabele glede hranilnih vrednosti, kot jih na primer poznamo pri nas. Vendar pa se je izkazalo, da je takšno označevanje precej manj učinkovito. Večina potrošnikov si namreč ne vzame časa za preučevanje teh vrednosti, mnogi pa jih niti ne razumejo najbolje oziroma težko ocenijo, kaj posamezne številke pomenijo z vidika zdravja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×