Ekologija & OkoljeZDA nasprotujejo opozorilom o nezdravi hrani na kanadskem in mehiškem tržišču

ZDA nasprotujejo opozorilom o nezdravi hrani na kanadskem in mehiškem tržišču

MORDA VAS ZANIMA

V okviru razgretih razprav glede novega Severnoameriškega sporazuma o prosti trgovini so Združene države Amerike izrazile nasprotovanje označbam na nekaterih živilih, kot jih poznajo v Mehiki in Kanadi. Omenjeni državi namreč skrbita, da so potrošniki dobro informirani o tem, kako (ne)zdravo je živilo, ki ga nameravajo kupiti. Tako so tudi uvoženi izdelki opremljeni s posebnimi opozorili, kadar gre za živila, posebej problematična za zdravje. Temu pa Združene države Amerike zdaj nasprotujejo, saj naj bi ukrep povzročal škodo ameriškim proizvajalcem prehrambnih izdelkov.

- Oglas -

Nezdrava hrana

Označbe v Mehiki tudi posledica ogromnega števila smrti zaradi diabetesa

Kritiki stališča, ki so ga izrazili predstavniki ZDA, poudarjajo, da je zaskrbljujoče, da jih bolj skrbi za prehrambna podjetja kot za zdravje ljudi. Poleg tega pa nasprotujejo vmešavanju v ukrepe posameznih držav, ki so namenjeni izboljšanju zdravja prebivalstva. Določeni ukrepi v Mehiki so bili sprejeti celo na podlagi nasvetov Svetovne zdravstvene organizacija. Stopnja diabetesa je namreč v državi izjemno visoka, celo med najvišjimi na svetu. Po nekaterih podatkih naj bi zaradi diabetesa v Mehiki letno umrlo kar približno 80.000 ljudi. Eksplicitna opozorila na najbolj problematičnih prehrambnih izdelkih se zdijo tako eden izmed zelo logičnih ukrepov, a v Združenih državah Amerike se s tem očitno ne strinjajo. V Mehiki so sicer med drugim že uvedli tudi dodatno obdavčevanje sladkih pijač.

Interesi kapitala pred interesi ljudstva

Pogosto se izpostavlja tudi zelo problematična povezanost med ameriško vlado in industrijo. Tako ne moremo več govoriti o »predstavnikih ljudstva«, ampak je delovanje podrejeno interesom kapitala. Dober primer tega je prav poskus omejevanja jasnih označb na nezdravih živilih v tujih državah, kar predstavlja tudi poseg v suverenost teh držav. Če bi Združenim državam Amerike pri tem uspelo, bi imeli potrošniki ponovno na voljo zgolj tabele glede hranilnih vrednosti, kot jih na primer poznamo pri nas. Vendar pa se je izkazalo, da je takšno označevanje precej manj učinkovito. Večina potrošnikov si namreč ne vzame časa za preučevanje teh vrednosti, mnogi pa jih niti ne razumejo najbolje oziroma težko ocenijo, kaj posamezne številke pomenijo z vidika zdravja.

NAJNOVEJŠE