Lepota & KozmetikaKako delujejo naravni dezodoranti in zakaj so učinkoviti?

Kako delujejo naravni dezodoranti in zakaj so učinkoviti?

MORDA VAS ZANIMA

Naravni dezodoranti poleg prijetnega naravnega vonja prinašajo številne koristi za zdravje in dobro počutje. Naravni dezodoranti so običajno brez škodljivih kemikalij, kot so aluminij, parabeni in sintetične dišave, ki so pogosto najdene v tradicionalnih dezodorantih. Te kemikalije lahko povzročijo draženje kože in jih povezujejo z različnimi zdravstvenimi težavami.

Zakaj naravni dezodoranti?

- Oglas -

Naravni dezodoranti vsebujejo sestavine, kot so eterična olja, soda bikarbona in koruzni škrob, katerih cilj je, da nevtralizirajo neprijetne telesne vonjave in absorbirajo prekomerno znojenje. Tako naravni dezodoranti pomagajo ohranjati svežino telesa, ne da bi pri tem blokirali naravni proces znojenja.

Ljudje smo edina živa bitja, ki svoj telesni vonj poskušamo prekriti z vonji drugih rastlin in živali z namenom, da bi privlačili drugo osebo – kar je z biološkega vidika popolnoma skregano z evolucijsko teorijo izbire najprimernejšega partnerja. Namesto da bi se »zavohali«, nas uporaba dezodorantov in parfumov v resnici le zmede in zavede. Zapleteno, ko imamo v mislih, da simpatije prav tako nočemo odvrniti z neprijetnim vonjem? Do tega pride, ko nekatere snovi v bakterijski fluori naše pazduhe oksidirajo, kar povzroči neugoden telesni vonj.

Tu pridejo na vrsto dezodoranti, prefrigani motilci ljubezenskih kemičnih signalov, brez katerih si danes ne moremo predstavljati jutra, kopalnice in toaletne torbice, ne glede na to, za čigavo gre, njeno ali njegovo. V učinkovitih dezodorantih sinergija aktivnih učinkovin uravnava transpiracijo in zavira razvoj mikroorganizmov, ki z encimskim razpadom povzročajo neprijeten vonj. Pa ne le pod pazduho, bakterijam prijajo tudi naše dlani in stopala. Le da za prve uporabimo t. i. razkužilo za roke v obliki gela ali robčkov, ki običajno temelji na alkoholu (suši kožo in je neugoden za občutljivejšo kožo), za druge pa razpršilo za noge (pri čemer upamo, da nam ga ne bo treba uporabiti in da bomo doma, preden si bomo morali sezuti čevlje nekje, kjer nam bo potem nerodno).

Protibakterijsko delovanje eteričnih olj

Večina eteričnih olj ima protimikrobno, protibakterijsko in protiglivično delovanje, saj vsebujejo kemijske spojine, ki delujejo antiseptično. Razlikujejo se v koncentraciji učinkovin oz. razmerju med njimi. Kot najmočnejše antiseptične in protiinfekcijske spojine eteričnih olj v aromaterapiji slovijo fenoli. Obenem so eterična olja z visoko vsebnostjo fenolov tudi najbolj dražilna za kožo in sluznico (to so eterična olja bazilike, cimeta, klinčkov, origana, timijana kt timola ipd.), zato se tudi pri uporabi v klinični aromaterapiji (npr. pri kožnih izdelkih za zdravljenje infekcij) uporabljajo izredno previdno in v zelo majhnih količinah. So tudi učinkoviti čistilci mikrobov v zraku (uporaba v izparilniku ali difuzorju) in za dezinfekcijo površin (uporaba v čistilih). Na opisano uporabo pa verjetno spominja že njihov agresiven medicinski vonj.

- Oglas -

Druga zelo močna antiseptična snov, ki je prisotna v več kot 200 eteričnih oljih in je prav tako izredno učinkovita za dezinfekcijo zraka in površin, je 1,8 cineol. Ker eterična olja z visoko vsebnostjo 1,8 cineola spodbujajo prekrvavitev in posledično potenje, niso primerna za uporabo v dezodorantih. Eterična olja z visoko vsebnostjo 1,8 cineola so evkaliptus globulus, evkaliptus radiata, lovor, mirta, rožmarin, širokolistna sivka ipd. Lovor in mirta sta na primer odlična antiseptika, saj poleg cineola vsebujeta tudi monoterpenske ogljikovodike in alkohole. Alkoholi tako razkužijo kožo, medtem ko estri delujejo protivnetno in pospešujejo obnavljanje kože. S tem je izdelek, ki vsebuje tako lovor in mirto, odličen za dezinfekcijo rok, saj deluje protimikrobno, hkrati pa pospešuje regeneracijo kože.

Dezinfekcijski gel za roke

Recept: vsestranski dezinfekcijski gel za roke s svežim mediteranskim vonjem

Sestavine:

 • 50 ml gela aloe vere,
 • 15 kapljic eteričnega olja rdeče mirte ali lovorja,
 • 15 kapljic eteričnega olja mire,
 • 20 kapljic eteričnega olja prave sivke.

Navodila za pripravo:

V steklen kozarec damo gel aloe vere in dodamo eterična olja, nato pa mešamo, da se sestavine med seboj povežejo. Priporočam uporabo mešalnika za kapučino. Aromatični gel prelijemo v čisto stekleničko s potiskom za gel (dozatorjem), pri čemer si lahko pomagamo s pipeto.

Protimikrobne in negovalne koristi eteričnih olj

Eterični olji lovorja in rdeče mirte imata zaradi vsebnosti 1,8 cineola, monoterpenov in monoterpenolov odlično protimikrobno delovanje, zaradi vsebnosti estrov pa še protivnetno in regenerativno delovanje. To je še posebej dobrodošlo zaradi morebitnih drobnih ranic, ki se pogosteje pojavljajo na rokah, saj so te bolj izpostavljene. Tako kot eterični olji lovorja in mire tudi eterično olje sivke vsebuje veliko estrov in monoterpenolov, zato bo delovanje eteričnih olj v mešanici še dodatno podprlo. Delovanje eteričnih olj v mešanici pa bodo okrepili tudi seskviterpeni v miri, saj z estri delujejo sinergistično. Protivnetne lastnosti eteričnega olja mire so čudovite za nego kože in njeno zaščito pred gubami. 

Podpora čustvenem stanju

Eterični olji rdeče mirte in lovorja bosta s kombinacijo cineola in monoterpenskih ogljikovodikov podpirala uporabnikovo aktivno budno stanje, osredotočenost in zbranost ter prispevala k dvigu razpoloženja. Manjša vsebnost alkoholov in estrov bo delovala sinergistično z alkoholi in estri v sivki, ki podpirajo psihofizično ravnovesje in zmanjšujejo tesnobnost. 

Eterično olje mire je eno od najstarejših znanih eteričnih olj in datira še v čas starih Egipčanov, skoraj 4000 let nazaj. Še danes jo uporabljamo pri verskih obredih in meditaciji, saj pomirja um, ustvari notranjo tišino in občutek miru. Priporočljiva je uporaba za ljudi, ki so nagnjeni k pretiranemu razmišljanju in se hitro zamotijo. Trik – malo mazila lahko namažemo pod nos, kar bo spodbudilo in okrepilo delovanje na psiho.

Naravni dezodoranti

Uporaba eteričnih olj v dezodorantih

- Oglas -

Četudi večina eteričnih olj deluje protimikrobno, je treba biti pri njihovi uporabi v kožnih izdelkih vseeno previden. Sploh pri uporabi na predelih telesa, kot so pazduha, dlani in stopala (pa tudi lasišče, za ušesi in na notranji strani zapestja), kjer je koža bolj prehodna in zato občutljivejša. Snovi v eteričnih oljih se ločijo po velikosti molekul. To je pomembno zaradi prodiranja njihovih molekul skozi kožo in njihove reakcije v stiku s kožo. Nekatere molekule v stiku s kožo oksidirajo ali pa spremenijo obliko tako, da kožo dražijo. Druge molekule, kot je npr. d-limonen, ki je glavna sestavina eteričnih olj citrusov, pa povečujejo prehodnost kože (permeabilnost).

Zato niso vsa eterična olja primerna za uporabo v vseh kožnih ali kozmetičnih izdelkih, kot je dezodorant. In zato je prvo pravilo pri uporabi eteričnih olj, da pridobite vse informacije o eteričnem olju, ki ga želite uporabiti (zlasti so občutljivi alergiki, epileptiki, astmatiki, ljudje z občutljivejšo kožo ali specifičnimi stanji kože, kot je dermatitis ipd.). Eterična olja namreč delujejo celostno na telo in duha, zato iz njih ne moremo izvzeti le določenega delovanja (npr. 1,8 cineol, ki ima sicer odlično protimikrobno delovanje, a močno spodbuja prekrvavitev, zaradi česar ni primeren za nosečnice in doječe matere).

Večina nas s svežino povezuje citrusne vonje, zato se ti pogosto uporabljajo v dezodorantih. K temu verjetno pripomore tudi njihova univerzalna všečnost. Nekatera citrusna eterična olja, še posebej olje bergamotke, ki ima sicer svež, citrusni vonj s toplimi nežnimi cvetnimi podtoni in je odlično za dezodorant, povečujejo občutljivost kože na sončno svetlobo. Zato jih ni priporočljivo nanašati na kožo neposredno pred izpostavljanjem soncu (ali pred obiskom solarija), saj lahko povzročijo neenakomerno in neestetsko pigmentacijo. Poleg tega v citrusnih oljih prevladujejo monoterpenski ogljikovodiki, ki sicer hitro prodrejo v telesna tkiva, saj so njihove molekule majhne, vendar tudi hitreje oksidirajo in tako lahko dražijo kožo (predvsem eterična olja z visoko vsebnostjo limonena). V kožnih izdelkih jih moramo zato uporabljati preudarno in skromno, ne glede na tip kože pa se izogibamo soncu.

V dezodorantih priporočamo uporabo eteričnih olj z visoko vsebnostjo geraniola, ki poleg protiglivičnih in protibakterijskih lastnosti tudi površinsko hladi kožo (npr. eterična olja palmarose in geranije). Površinsko hladijo kožo in obenem delujejo protiglivično, protibakterijsko in protivirusno tudi eterična olja z visoko vsebnostjo linalola, to so ho wood, sivka, lavandin in bergamotka. Ob protimikrobnem delovanju imajo hladen, svež in obstojen vonj tudi eterična olja, ki vsebujejo alifatske aldehide. Čeprav spominjajo na limono, niso citrusi: eterično olje citronele, limonske trave in verbene.

Nosilci eteričnih olj

Eteričnih olj nikoli ne nanašamo neposredno na kožo in jih vedno raztopimo v izbranem osnovnem olju, maslu, alkoholu, soli ali drugem nosilcu. Preprost dezodorant lahko vsebuje le eno eterično olje, z mešanico več eteričnih olj in sinergijami med njimi pa lahko okrepimo njegovo delovanje in ustvarimo kompleksnejšo in vzdržljivejšo aromo. Naravne dezodorante vedno nanašamo na čisto kožo in tako lahko rešimo težavo z neprijetnim vonjem, ne pa prekomernim znojenjem. To lahko uredimo le s spremembo življenjskega sloga.

Naravni dezodorant izdelava

Recept: dezodorant v stiku

Sestavine:

 • 15 kapljic eteričnega olja grenivke,
 • 6 kapljic eteričnega olja rimske kamilice,
 • 20 kapljic eteričnega olja rožnega lesa (ho wood),
 • 6 kapljic eteričnega olja limonske trave,
 • 15 kapljic eteričnega olja lavandina,
 • 33 g kokosovega olja,
 • 17 g čebeljega voska.

Navodila za pripravo:

Za pripravo dezodoranta v stiku uporabimo metodo vodne kopeli, s katero bomo vosek in kokosovo olje nežno stopili v tekoče stanje, obenem pa se bosta med seboj lepo premešala. Uporabimo dve posodi, večjo in manjšo. V večjo natočimo vodo in jo postavimo na zmeren ogenj. Manjšo posodo postavimo na večjo tako, da bo voda v spodnji posodi s segrevanjem počasi in nežno segrevala zgornjo, manjšo. V tej posodi nad vodno kopeljo stopimo čebelji vosek in kokosovo olje. Čisto na koncu dodamo še eterična olja, premešamo in mešanico prelijemo v čisti roll-on/stik (lahko damo tudi v odslužen kozarček za kremo). Dezodorant lahko hranimo na sobni temperaturi ali v hladilniku.

Negovalne koristi eteričnih olj

Protivnetno, protibakterijsko, protiglivično in imunostimulativno delovanje v mešanici imajo monoterpenski alkoholi (predvsem je prisoten linalol), ki je v eteričnem olju rožnega lesa (ho wood) in lavandina. Zaradi visoke vsebnosti estrov protiglivično, regenerativno in protivnetno delovanje zagotavlja rimska kamilica. Citral v limonski travi bo površinsko ohladil kožo in podprl protimikrobno delovanje monoterpenskih alkoholov, še posebej njihovo protiglivično delovanje.

Podpora dobremu čustvenem stanju

Rimska kamilica (linalilacetat in linalol) in limonska trava (citral) imata pomirjujoče učinke. Visoka vsebnost estrov v eteričnem olju rimske kamilice ponuja uravnoteženost uma in telesa. Zmanjšanje tesnobnosti, napetosti in stresa zagotavljata tudi eterični olji lavandina in rožnega lesa. Njihove terapevtske lastnosti narekujejo, da so to odlična eterična olja za krepitev in povrnitev vitalnosti, še posebej, ko je pomanjkanje te posledica izčrpanosti zaradi stresa.

Naravni dezodoranti so okolju prijaznejši

Poleg tega, da so boljša izbira za naše zdravje, so naravni dezodoranti tudi okolju prijaznejši. Ker so narejeni iz naravnih sestavin, so biološko razgradljivi in imajo manjši vpliv na okolje. Prav tako so pogosto pakirani v okolju prijaznejši embalaži, kar pripomore k zmanjšanju odpadkov.

NAJNOVEJŠE