Lepota & KozmetikaKako delujejo naravni dezodoranti in zakaj so učinkoviti?

Kako delujejo naravni dezodoranti in zakaj so učinkoviti?

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje smo edina živa bitja, ki svoj telesni vonj poskušamo prekriti z vonji drugih rastlin in živali z namenom, da bi privlačili drugo osebo – kar je z biološkega vidika popolnoma skregano z evolucijsko teorijo izbire najprimernejšega partnerja. Namesto da bi se »zavohali«, nas uporaba dezodorantov in parfumov v resnici le zmede in zavede. Zapleteno, ko imamo v mislih, da simpatije prav tako nočemo odvrniti z neprijetnim vonjem? Do tega pride, ko nekatere snovi v bakterijski fluori naše pazduhe oksidirajo, kar povzroči neugoden telesni vonj.

- Oglas -

dezo

Tu pridejo na vrsto dezodoranti, prefrigani motilci ljubezenskih kemičnih signalov, brez katerih si danes ne moremo predstavljati jutra, kopalnice in toaletne torbice, ne glede na to, za čigavo gre, njeno ali njegovo. V učinkovitih dezodorantih sinergija aktivnih učinkovin uravnava transpiracijo in zavira razvoj mikroorganizmov, ki z encimskim razpadom povzročajo neprijeten vonj. Pa ne le pod pazduho, bakterijam prijajo tudi naše dlani in stopala. Le da za prve uporabimo t. i. razkužilo za roke v obliki gela ali robčkov, ki običajno temelji na alkoholu (suši kožo in je neugoden za občutljivejšo kožo), za druge pa razpršilo za noge (pri čemer upamo, da nam ga ne bo treba uporabiti in da bomo doma, preden si bomo morali sezuti čevlje nekje, kjer nam bo potem nerodno).

Izdelajte si svoje dezodorante

V dezodorantih priporočamo uporabo eteričnih olj z visoko vsebnostjo geraniola, ki poleg protiglivičnih in protibakterijskih lastnosti tudi površinsko hladi kožo (npr. eterična olja palmarose in geranije). Površinsko hladijo kožo in obenem delujejo protiglivično, protibakterijsko in protivirusno tudi eterična olja z visoko vsebnostjo linalola, to so ho wood, sivka, lavandin in bergamotka. Ob protimikrobnem delovanju imajo hladen, svež in obstojen vonj tudi eterična olja, ki vsebujejo alifatske aldehide. Čeprav spominjajo na limono, niso citrusi: eterično olje citronele, limonske trave in verbene.

Izdelava domačega dezodoranta ni tako zapletena, kot bi si morda mislili, saj imamo veliko sestavin, še posebej, če smo zagovorniki naravnega in zdravega življenjskega sloga.

- Oglas -

Recepte in nasvete za uporabo domačih dezodorantov najdete v tiskani izdaji revije Bodi eko, maj 2016 >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×