Zdravje & prehranaKateri hrani se je dobro izogniti zvečer?

Kateri hrani se je dobro izogniti zvečer?

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, saj je tisti, iz katerega črpamo vse energije, potrebne za izvedbo dnevnih aktivnosti (delo, družina, šport, prosti čas, itd.), je večerjo precej težje sestaviti. Prava izbira hrane je zares pomembna, da nas bo ponesla v sladek spanec in se bomo tako dobro spočili.

- Oglas -

Kateri hrani se je dobro izogniti zvečer

  1. Čokolada, je “živcev” hrana, saj stimulira živčni sistem. Da nam občutek evforičnega razburjenja in deluje proti utrujenosti. To sta dva učinka, ki močno negativno vplivata na spanec!
  2. Rdeče meso je še nekaj, čemur se bomo izognili zvečer. V tej vrsti mesa je aminokislina, tirozin, ki deluje kot duševni stimulans in moti običajni spalni cikel. Za večerjo raje uživajte beljakovine, ki izhajajo iz stročnic, belega mesa (kot piščanec, puran in zajec) in rib.
  3. Sladkorje, kot so fruktoza, saharoza in laktoza, črtajte s programa večerij.  Vsebujejo visok glikemični indeks (v telo se shrani kot rezerva), poleg tega pa imajo veliko kalorij.
  4. Mandlji, orehi, lešniki in pistacije so živila, ki lahko pospešijo vaš metabolizem, zaradi česar je njihova uporaba pogosto povezana z dieto. Žal pa jih je nespametno uživati zvečer zaradi stimulativnih učinkov.
  5. Izognite se kruhu, pizzi in ostalim kvašenim izdelkom. Kvas v teh živilih lahko poškoduje črevesno bakterijsko floro, lahko pride do oteklosti trebuha.
  6. Alkohol ima negativen vpliv na naravo spanja. Čeprav se sprva zdi, da ima ravno nasproten učinek, povzroči namreč zaspanost, a v resnici je odgovoren za nedoseganje REM stanja. Torej, če želite miren spanec, ne posegajte po alkoholu najmanj dve uri pred spanjem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×